100 DOLARA PO ŠALICI

OKRUTNA ISTINA: Najskuplja kava na svijetu ima užasne posljedice za životinje koje ju proizvode!

 Getty Images/iStockphoto
Iako od 2013. godine pada, cijena ove kave se kreće od 200 do 400 dolara po kilogramu.

Cijena najskuplje kave na svijetu seže i do 100 dolara po šalici, ali iza sebe krije prilično okrutnu istinu: ugroženo zdravlje i blagostanje životinja koje su zaslužne za postojanje te kave. Radi se o kavi poznatoj pod nazivom kopi luwak, koja se radi od posebno probranih zrnaca kave koja prolazi kroz probavni trak azijskog cibeta, životinjice slične mački.

Civet in cage
Getty Images/iStockphoto

Ova kava je sinonim za luksuznu kavu koja ima orašasti, manje kiseli okus. Kopi luwak kava se donedavno radila tako da se izmet azijskog cibeta skupljao u divljini gdje su životinjice slobodno boravile, ali u posljednje vrijeme se pojačao lov na te životinje koje se vrlo često drže u skučenim kavezima na plantažama kave. Nedavno izvješće objavljeno u časopisu Animal Welfare je ustanovilo da na plantažama kave zarobljeno u kavezima živi 48 azijskih cibeta.

Kopi Luwak or Civet coffee is coffee made from coffee berries which have been eaten by and passed through the digestive tract of the Asian Palm Civet. Grey background, natural environment
Getty Images/iStockphoto

Nažalost, brojni turisti, koji troše najveće količine ove kave, su slijepi kada je riječ o dobrobiti ovih životinjica. Dok azijski cibeti koji žive slobodni grickaju zrela zrnca kave kao dio svoje uravnotežene prehrane, one u zatočeništvu prisilno hrane nedovoljno zrelim zrnima. Radi se o noćnim životinjama koje su navikle živjeti slobodno, a u kavezima vrlo često umiru zbog prenapučenosti i stresa.

Kopi Luwak Beans on Bali, Indonesia
Getty Images/iStockphoto

Od 2013. godine, 13 trgovaca na malo je povuklo kavu azijskog cibeta sa svojih polica. Svejedno, ostaje problem teškog praćenja podrijetla takve kave te utvrđivanja je li s njima postupano okrutno.

Freshly Roasted Kopi Luwak Coffee in Bali.
Getty Images/iStockphoto

Smatra se kako je Indonezija centar ovakve proizvodnje ove kave, ali poznati su i proizvođači iz Tajlanda i Vijetnama. Na ovu temu bi se trebalo napraviti još popriličan broj istraživanja kako bi se istražili načini smanjenja potražnje za ovom kavom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 06:59