MIRIS TOPLIH PECIVA

Okušajte se u pripremi maritozza, slatkih talijanskih peciva koja se savršeno slažu uz espresso

 Luigimorbidelli
Ovog vikenda pripremite peciva koja se idealno slažu uz popodnevnu kavu
Ovog vikenda pripremite peciva koja se idealno slažu uz popodnevnu kavu

Meka, okrugla i slatkasta peciva punjena tučenim vrhnjem jedan su od omiljenih rimskih doručaka. U njima se, reći će vam Talijani, uživa polako, uz dobar espresso, a koliko su dobri govori i činjenica da vas neće zasmetati čak ni ljepljivi prsti koji ostaju nakon uživanja u ovom specijalitetu.

U prošlosti su služili kao sredstvo kojima su mladići djevojkama davali do znanja kako s njima žele provesti život, a nerijetko se u mekano tijesto ubacivao i prsten ili drugi nakit. Upravo su zato ova peciva i dobila naziv maritozzi koji dolazi od riječi "marito", a koja, doslovno prevedena, znači "suprug".

image
Luigimorbidelli

Ipak, iako se martitozzi smatraju tradicionalnom talijanskom poslasticom, rijetke su tamošnje pasticcerie u kojima ćete ih zbilja i pronaći. Za ova se peciva svakako valja potruditi, a najlakši put do uživanja u slatkim zalogajima bit će upravo raspitati se kod domaćih ljudi. No, dok čekamo da putovanja ponovno postanu uobičajena stvar i na red dođe istraživanje talijanske gastronomije, odlučili smo ih pripremiti kod kuće. Trebat će vam svega nekoliko sastojaka, volja za miješenjem tijesta i topla i meka peciva gotova su prije nego što možete zamisliti. Osnovnom tijestu Talijani vole dodati i grožđice, a umjesto da ih poslužite prazne ili punjene klasičnim tučenim vrhnjem, možete ih puniti i zabaglione kremom. Osim slatkih varijanti, pripremaju se i one slane u kojima se kombiniraju caponata od patlidžana ili dobra mortadela.

Recept koji donosimo u nastavku za portal Saveur pripremila je chefica Stephanie Tantillo. Ona je pripremu usavršila za vrijeme svog rada u jednoj pekarnici u Firenci pa tako možete biti sigurni kako će maritozzi po ovom receptu biti baš poput pravih talijanskih.

image
Luigimorbidelli

Trebat će vam:

2 žličice suhog kvasca

1 žlica meda

330 g bijelog brašna tip 00

40 g običnog glatkog brašna

66 g šećera

Pola žličice soli

57 g omekšalog maslaca

53 g maslinovog ulja

3 velika jaj

2 žličice ribane naranče i limuna

Za punjenje

40 g šećera

1 šalica i ¼ tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

U posudi pomiješajte 1/3 čaše tople vode, med i kvasac. Pustite da se zapjeni, trebat će mu oko 10 minuta. Dodajte pola šalice brašna, prekrijte plastičnom folijom ili čistom krpom i ostavite na toplom još 20 minuta. U veću posudu stavite brašna, šećer i sol. Pomiješajte pa dodajte jaja, limunovu i narančinu koricu, smjesu s kvascem i zamijesite tijesto. Prije nego se tijesto počne formirati u kuglu, pomalo dodajte kockice omekšalog maslaca. Na kraju dodajte maslinovo ulje i mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Posudu lagano nauljite pa pustite da se tijesto diže oko sat, sat i pol vremena, dok se ne udvostruči. Kada se diglo, tijesto prebacite na radnu površinu i podijelite na 10 jednakih dijelova. Svaki bi trebao imati oko 70 do 75 grama. Od svakog dijela oblikujte kuglice, a zatim ih laganim pokretima ruku izdužite u ovalni oblik. Prebacite peciva na lim obložen papirom za pečenje. Prekrijte folijom ili čistom krpom i pustite da se tijesto diže još oko 30 do 45 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i peciva pecite oko 15 do 17 minuta. Usred pečenja možete zarotirati posudu u kojoj pečete. Dok se peciva peku. U manjoj posudi na vatri otopite šećer i vodu, cijelo vrijeme miješajte i maknite s vatre onog trenutka kada više ne vidite kristaliće šećera. Kada su peciva gotova, odmah ih premažite dobivenim sirupom. Ohladite ih, režite na pola i punite zaslađenim tučenim vrhnjem ili pospite šećerom u prahu.

image
Luigimorbidelli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 04:19