MIRIS TOPLIH PECIVA

Okušajte se u pripremi maritozza, slatkih talijanskih peciva koja se savršeno slažu uz espresso

 Luigimorbidelli
Ovog vikenda pripremite peciva koja se idealno slažu uz popodnevnu kavu

Meka, okrugla i slatkasta peciva punjena tučenim vrhnjem jedan su od omiljenih rimskih doručaka. U njima se, reći će vam Talijani, uživa polako, uz dobar espresso, a koliko su dobri govori i činjenica da vas neće zasmetati čak ni ljepljivi prsti koji ostaju nakon uživanja u ovom specijalitetu.

U prošlosti su služili kao sredstvo kojima su mladići djevojkama davali do znanja kako s njima žele provesti život, a nerijetko se u mekano tijesto ubacivao i prsten ili drugi nakit. Upravo su zato ova peciva i dobila naziv maritozzi koji dolazi od riječi "marito", a koja, doslovno prevedena, znači "suprug".

image
Luigimorbidelli

Ipak, iako se martitozzi smatraju tradicionalnom talijanskom poslasticom, rijetke su tamošnje pasticcerie u kojima ćete ih zbilja i pronaći. Za ova se peciva svakako valja potruditi, a najlakši put do uživanja u slatkim zalogajima bit će upravo raspitati se kod domaćih ljudi. No, dok čekamo da putovanja ponovno postanu uobičajena stvar i na red dođe istraživanje talijanske gastronomije, odlučili smo ih pripremiti kod kuće. Trebat će vam svega nekoliko sastojaka, volja za miješenjem tijesta i topla i meka peciva gotova su prije nego što možete zamisliti. Osnovnom tijestu Talijani vole dodati i grožđice, a umjesto da ih poslužite prazne ili punjene klasičnim tučenim vrhnjem, možete ih puniti i zabaglione kremom. Osim slatkih varijanti, pripremaju se i one slane u kojima se kombiniraju caponata od patlidžana ili dobra mortadela.

Recept koji donosimo u nastavku za portal Saveur pripremila je chefica Stephanie Tantillo. Ona je pripremu usavršila za vrijeme svog rada u jednoj pekarnici u Firenci pa tako možete biti sigurni kako će maritozzi po ovom receptu biti baš poput pravih talijanskih.

image
Luigimorbidelli

Trebat će vam:

2 žličice suhog kvasca

1 žlica meda

330 g bijelog brašna tip 00

40 g običnog glatkog brašna

66 g šećera

Pola žličice soli

57 g omekšalog maslaca

53 g maslinovog ulja

3 velika jaj

2 žličice ribane naranče i limuna

Za punjenje

40 g šećera

1 šalica i ¼ tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

U posudi pomiješajte 1/3 čaše tople vode, med i kvasac. Pustite da se zapjeni, trebat će mu oko 10 minuta. Dodajte pola šalice brašna, prekrijte plastičnom folijom ili čistom krpom i ostavite na toplom još 20 minuta. U veću posudu stavite brašna, šećer i sol. Pomiješajte pa dodajte jaja, limunovu i narančinu koricu, smjesu s kvascem i zamijesite tijesto. Prije nego se tijesto počne formirati u kuglu, pomalo dodajte kockice omekšalog maslaca. Na kraju dodajte maslinovo ulje i mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Posudu lagano nauljite pa pustite da se tijesto diže oko sat, sat i pol vremena, dok se ne udvostruči. Kada se diglo, tijesto prebacite na radnu površinu i podijelite na 10 jednakih dijelova. Svaki bi trebao imati oko 70 do 75 grama. Od svakog dijela oblikujte kuglice, a zatim ih laganim pokretima ruku izdužite u ovalni oblik. Prebacite peciva na lim obložen papirom za pečenje. Prekrijte folijom ili čistom krpom i pustite da se tijesto diže još oko 30 do 45 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i peciva pecite oko 15 do 17 minuta. Usred pečenja možete zarotirati posudu u kojoj pečete. Dok se peciva peku. U manjoj posudi na vatri otopite šećer i vodu, cijelo vrijeme miješajte i maknite s vatre onog trenutka kada više ne vidite kristaliće šećera. Kada su peciva gotova, odmah ih premažite dobivenim sirupom. Ohladite ih, režite na pola i punite zaslađenim tučenim vrhnjem ili pospite šećerom u prahu.

image
Luigimorbidelli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:44