ŽIVOTNA ŠKOLA

Omiljen učitelj bivše Juge postao hit na društvenim mrežama, mlade uči peći palačinke i peglati

 Ju OŠ "oktoih" Podgorica Facebook/
Za oko nam je ponovno zapela priča o učitelju Savi Kovačeviću iz Podgorice

Nakon što je prije tri godine učitelj Sava Kovačević iz Osnovne škole Oktoih u Podgorici postao hit zbog načina na koji obrazuje mlađe generacije, ovih se dana o njemu ponovno počelo govoriti kao o pozitivnom primjeru koji se rijetko viđa. Sava Kovačević, naime, kroz zabavu i smijeh učenike uči kako se glača odjeća, peku palačinke te druge vrijednosti koje će im pomoći da u životu ne ovise o drugima.

Kovačević je, kako pišu mediji, danas vjerojatno jedan od omiljenih profesora na području bivše Jugoslavije, jedan od onih koji se svojim učenicima posvećuje maksimalno. Dobitnik je nagrade iz Fonda za kvalitet i talente te priznanja organizacije Najbolji nastavnici bivše Jugoslavije.

"Srž našeg posla je da je učenik u centru samog nastavnog procesa i da postiže maksimum, a mi smo ti koji ćemo omogućiti da svatko od njih može doći maksimalno do izražaja. Ne discipliniram ih, nego se trudim naučiti ih da oni sami sebe discipliniraju. Moraju biti svjesni što njihovo ponašanje može značiti drugima i koliko može utjecati na druge i na sam proces učenja. Mi (radnici u prosvjeti) smo ti koji stvaraju imidž i integritet društva. Tako da svako od nas predstavlja sebe, ali i sistem obrazovanja u Crnoj Gori", rekao je Sava.

Ovih je dana priča o Savi Kovačeviću ponovno postala aktualna upravo zbog činjenice da se osnovnoškolci sve više dive različitim influencerima i idole pronalaze u YouTube videima, a sve su manje zainteresirani za svakodnevne stvari kao što su kućanski poslovi. Cilj koji je ovaj učitelj postavio pred sebe jest educirati mlađe naraštaje da upravo te poslove obavljaju samostalno i bez opiranja te da budu svjesni kako će za isto biti nagrađeni, primjerice, palačinkama, čime ih nagrađuje i sam Kovačević.

Kako piše N1, upravo zbog načina na koji se Sava postavlja prema učenicima učinilo je objavu koja je bila hit prije tri godine i ovih dana viralnom na društvenim mrežama.

Voljeli bismo vidjeti više ovakvih primjera pa, u slučaju da poznajete pedagoge koje svoje učenike uče i ovakvim, životnim vrijednostima, javite nam, bit će nam drago podržati ih. A do tada, uzmite si vremena ovog vikenda i sa svojim osnovnoškolcima napravite palačinke kod kuće. Zabavite se i nagradite sebe i njih nakon napornog tjedna, a možda i ispričajte priču o Savi Kovačeviću.

RECEPT ZA PALAČINKE

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:47