Ako postoji keks koji je obilježio djetinjstva generacija uz topli kakao, šalicu čaja ili umiješan u prve domaće kolače, onda je to zasigurno Petit Beurre. Iako skroman na prvi pogled, ovaj "mali maslac", kako mu i samo ime s francuskog jezika kaže, krije bogatu povijest i dublju simboliku.
Porijeklom iz Francuske, Petit Beurre keksi prvi su put napravljeni krajem 19. stoljeća u Nantesu, a recept se ubrzo proširio Europom i stekao status klasika. U Hrvatskoj je svoju pravu popularnost stekao zahvaljujući tvornici Kraš, gdje su se ovi keksi počeli proizvoditi još 30-ih godina prošlog stoljeća, i to gotovo identično kao i danas, s jednostavnim, ali savršenim spojem maslaca, brašna, mlijeka i šećera.
No, jeste li ikada zastali i pogledali oblik samog keksa?
Prepoznatljivi pravokutni oblik sa zaobljenim zupčastim rubovima i 24 male rupice zapravo nisu slučajni. Naprotiv, iza te dizajnerske odluke krije se posebna simbolika. Naime, kako su napisali iz naše poznate tvornice slatkiša "četiri kuta predstavljaju četiri godišnja doba, a 24 rupice simboliziraju 24 sata u danu".
Ova simbolika povezuje keks s prolaznošću vremena, ali i s idejom da u svakom dijelu dana - bilo jutro, podne, večer ili kasna noć - postoji (ili bi trebao postojati) trenutak za uživanje. Petit Beurre postaje tako ne samo slastica, već i mali ritual uz kavu, čaj, mlijeko ili kao sastavni dio brojnih domaćih kolača.
Za mnoge, ovaj keks budi nježne uspomene na bakine kuhinje, dječje rođendane, sendviče s čokoladnim namazom između dva keksa, ili pak na prve pokušaje slaganja kolača po maminom receptu. Njegov okus je jednostavan, ali upravo u tome leži njegova čar, ne mijenja se s godinama, već nas vjerno podsjeća na ono što je bilo.
Možda ga niste jeli godinama, ali dovoljno je jedan griz da vas vrati u djetinjstvo, pa zašto ove lijepe uspomene ne biste oživjeli već danas... Ljeto je, ugodite si.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....