Od slatkog slađe

Zagreb je dobio novo mjesto s čak deset vrsta američkih keksa, ovo su naši dojmovi

Keks Point nudi ukusne kekse, hrskave izvana, sočne i meke iznutra, ali jednu stvar hitno treba mijenjati

Posljednjih nekoliko godina svjedočimo pravoj renesansi keksa u ponudi domaćih slastičarnica. Ovaj nekoć skroman desert transformira se u traženu poslasticu, a čini se da je cijeli svijet, pa tako i Hrvatska, zahvaćen slatkom keksomanijom. Zagreb nije iznimka, gradska gastro scena ima već dosta mjesta koja svoju ponudu temelje upravo na ovoj slastici. Uz brojne pekarnice i slastičarnice koje su proširile svoj asortiman primamljivim keksima, niknuli su i specijalizirane trgovine s keksima koji se fokusiraju isključivo na ovu hrskavo-mekanu slasticu. Primjerice, Cooksić, o kojima smo već nekoliko puta pisali pa čak i podijelili jedan njihov recept, jedni su od onih koji su hrabro zakoračili nudeći isključivo kekse, dokazujući da je ova slastica dovoljna da ponese cijelu priču.

image
Neja Markičević/Cropix

Dok smo prije koji dan prolazili pokraj popularne Pizzerije Goat u Papovoj ulici na Knežiji, pažnju nam je privukao novi, šarmantno uređeni lokal nekoliko brojeva niže, na adresi Papova 2. Riječ je o mjestu koje nudi upravo ono što gradska scena trenutačno obožava - kekse za van, ali s jednim posebnim pečatom koji ih, kako smo kasnije otkrili, razlikuje od dosadašnje ponude u gradu.

Keks Point novo je mjesto koje je svoja vrata otvorilo ovog tjedna, u srijedu, 4. lipnja, i već prvog dana izazvalo pravu pomamu. Sudeći po prvim reakcijama kupaca, s punim pravom možemo reći da su očekivanja visoka. Jednako je i s potražnjom. Naime, dan nakon otvorenja Keks Pointa i sami smo se uputili na zapadni dio grada kako bismo isprobali što više okusa, a dočekala nas je gotovo prazna vitrina, jer je već sve što su tog jutra ispekli do 11 sati bili rasprodano. Red nekih znatiželjnih i više onih već zadovoljnih kupaca protezao se izvan lokala.

Strpljivo smo naručili nekoliko željenih okusa i pričekali novu, svježe pečenu turu. Dok smo čekali, osluškivali smo komentare onih sretnika koji su uspjeli ugrabiti svoje primjerke.

"Nevjerojatni su", ushićeno je dobacila gospođa koja je upravo preuzimala kutiju s barem deset slasnih komada. Sada već vrlo nestrpljivi, jedva smo dočekali svoje kekse.

Inače, Keks Point u stalnoj ponudi ima deset vrsta keksa: Nutella Classic, Almond Croissant, Choco, Dubai, Oreo, Bueno, Carrot Cake, Lotus, Red Velvet i Pistacija - Bijela čokolada. Cijene po komadu kreću se od 3 do 3,40 €.

image

Marija Petrović, vlasnica novootvorene trgovine keksima Keks point na Knežiji

Neja Markičević/Cropix

Prije nego što podijelimo svoje dojmove o isprobanim keksima, moramo spomenuti jednu zanimljivu činjenicu. Ovaj vrlo šik i moderno uređen lokal sa svježe pečenim keksima osmislila je i otvorila Marija Petrović, djevojka od svega 24 godine. Kada smo navratili po svoje kekse, Marija je vrlo vješto i s osmijehom manevrirala između naplaćivanja, pažljivog slaganja keksa u kutije i nadgledanja pečenja novih tura. Odlučili smo se isprobati četiri vrste keksa: Bueno (3,10 €), Lotus (3,10 €), Choco (3,00 €) i Pistacija - bijela čokolada (3,20 €).

image
Privatni album

Osim što su oku privlačni, svi su keksi poprilično veliki i izdašni. Međutim, već na prvu moramo reći i preslatki. I to svi do jednog isprobanog, pa je naša topla preporuka da se količina šećera ipak smanji. Jedan keks zaista može zasititi, pa čak i najveće ljubitelje slatkog. Tekstura im je upravo onakva kakvu priželjkujemo kod ovakvog tipa keksa - blago hrskavi izvana, dok je unutrašnjost raskošno kremasta, mekana i izuzetno sočna. Favorit naše degustacijske ekipe bio je keks pistacija - bijela čokolada. Fina krema od pistacije u kombinaciji s punjenjem bijele čokolade pun je pogodak. Najveći ljubitelji čokolade među nama posebno su pohvalili Choco keks - gust, bogat i s intenzivnim okusom tamne čokolade.

Isprobali smo još Bueno i Lotus. I opet napominjemo: Molimo vas, smanjite šećer! Kod ovih je keksa zaista manje više, osim ako baš istinski ne volite izrazito slatke zalogaje. Jedno je ipak dobro, a to je da je vlasnica otvaranjem Keks Pointa Zagrebu podarila novo mjesto za ljubitelje keksa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 14:56