Posljednjih nekoliko godina svjedočimo pravoj renesansi keksa u ponudi domaćih slastičarnica. Ovaj nekoć skroman desert transformira se u traženu poslasticu, a čini se da je cijeli svijet, pa tako i Hrvatska, zahvaćen slatkom keksomanijom. Zagreb nije iznimka, gradska gastro scena ima već dosta mjesta koja svoju ponudu temelje upravo na ovoj slastici. Uz brojne pekarnice i slastičarnice koje su proširile svoj asortiman primamljivim keksima, niknuli su i specijalizirane trgovine s keksima koji se fokusiraju isključivo na ovu hrskavo-mekanu slasticu. Primjerice, Cooksić, o kojima smo već nekoliko puta pisali pa čak i podijelili jedan njihov recept, jedni su od onih koji su hrabro zakoračili nudeći isključivo kekse, dokazujući da je ova slastica dovoljna da ponese cijelu priču.
Dok smo prije koji dan prolazili pokraj popularne Pizzerije Goat u Papovoj ulici na Knežiji, pažnju nam je privukao novi, šarmantno uređeni lokal nekoliko brojeva niže, na adresi Papova 2. Riječ je o mjestu koje nudi upravo ono što gradska scena trenutačno obožava - kekse za van, ali s jednim posebnim pečatom koji ih, kako smo kasnije otkrili, razlikuje od dosadašnje ponude u gradu.
Keks Point novo je mjesto koje je svoja vrata otvorilo ovog tjedna, u srijedu, 4. lipnja, i već prvog dana izazvalo pravu pomamu. Sudeći po prvim reakcijama kupaca, s punim pravom možemo reći da su očekivanja visoka. Jednako je i s potražnjom. Naime, dan nakon otvorenja Keks Pointa i sami smo se uputili na zapadni dio grada kako bismo isprobali što više okusa, a dočekala nas je gotovo prazna vitrina, jer je već sve što su tog jutra ispekli do 11 sati bili rasprodano. Red nekih znatiželjnih i više onih već zadovoljnih kupaca protezao se izvan lokala.
Strpljivo smo naručili nekoliko željenih okusa i pričekali novu, svježe pečenu turu. Dok smo čekali, osluškivali smo komentare onih sretnika koji su uspjeli ugrabiti svoje primjerke.
"Nevjerojatni su", ushićeno je dobacila gospođa koja je upravo preuzimala kutiju s barem deset slasnih komada. Sada već vrlo nestrpljivi, jedva smo dočekali svoje kekse.
Inače, Keks Point u stalnoj ponudi ima deset vrsta keksa: Nutella Classic, Almond Croissant, Choco, Dubai, Oreo, Bueno, Carrot Cake, Lotus, Red Velvet i Pistacija - Bijela čokolada. Cijene po komadu kreću se od 3 do 3,40 €.
Prije nego što podijelimo svoje dojmove o isprobanim keksima, moramo spomenuti jednu zanimljivu činjenicu. Ovaj vrlo šik i moderno uređen lokal sa svježe pečenim keksima osmislila je i otvorila Marija Petrović, djevojka od svega 24 godine. Kada smo navratili po svoje kekse, Marija je vrlo vješto i s osmijehom manevrirala između naplaćivanja, pažljivog slaganja keksa u kutije i nadgledanja pečenja novih tura. Odlučili smo se isprobati četiri vrste keksa: Bueno (3,10 €), Lotus (3,10 €), Choco (3,00 €) i Pistacija - bijela čokolada (3,20 €).
Osim što su oku privlačni, svi su keksi poprilično veliki i izdašni. Međutim, već na prvu moramo reći i preslatki. I to svi do jednog isprobanog, pa je naša topla preporuka da se količina šećera ipak smanji. Jedan keks zaista može zasititi, pa čak i najveće ljubitelje slatkog. Tekstura im je upravo onakva kakvu priželjkujemo kod ovakvog tipa keksa - blago hrskavi izvana, dok je unutrašnjost raskošno kremasta, mekana i izuzetno sočna. Favorit naše degustacijske ekipe bio je keks pistacija - bijela čokolada. Fina krema od pistacije u kombinaciji s punjenjem bijele čokolade pun je pogodak. Najveći ljubitelji čokolade među nama posebno su pohvalili Choco keks - gust, bogat i s intenzivnim okusom tamne čokolade.
Isprobali smo još Bueno i Lotus. I opet napominjemo: Molimo vas, smanjite šećer! Kod ovih je keksa zaista manje više, osim ako baš istinski ne volite izrazito slatke zalogaje. Jedno je ipak dobro, a to je da je vlasnica otvaranjem Keks Pointa Zagrebu podarila novo mjesto za ljubitelje keksa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....