NIKAD NISMO PROBALI BOLJE

Mama i kći u malom lokalu u centru rade najbolje kekse u gradu, s nama su podijelile recept

U njihovu malom lokalu zrak je uvijek sladak, atmosfera topla, a keksići nestaju iz vitrine nevjerojatnom brzinom

Mali lokal u zagrebačkoj Gajevoj od travnja ove godine skriva najbolje kekse u gradu. I prije nego postanete sumnjičavi i pomislite "ma kako obični keksi s čokoladom uopće mogu biti toliko dobri?", preduhitrit ćemo vas i reći kako smo iste sumnje imali i mi, a onda ih isprobali. Meki iznutra, hrskavi izvana, gotovo uvijek topli jer se prodaju nevjerojatnom brzinom, s još uvijek mekom, rastezljivom čokoladom, odgovorno tvrdimo, Cooksić keksi zbilja jesu najbolji koje ćete probati. Nije ni čudno, stoga, što je mali lokal koji vode majka i kći, Gordana i Sara Brašnović, nakon niti pune godine rada jedno od najpopularnijih mjesta na ovom potezu.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Možda najzanimljivije od svega, u Cooksiću nude samo jednu vrstu keksa, a tek sezonski ponudu šire na još jedan okus, koji je zapravo samo nadogradnja klasika. Ovih blagdana, do kraja prosinca, tako će uz klasičan, nuditi i Orašara, keks s čokoladom, cimetom i orasima.

"Ono zbog čega su naši keksi toliko dobri su, na prvome mjestu, kvalitetni sastojci. Koristimo samo maslac, nikakve druge zamjene, a radimo ih onako kako bismo ih radili kod kuće, ne štedimo baš ni na čemu", objasnila nam je Gordana, inače kreatorica recepta, najtoplija žena koju ćete na hladan zimski dan upoznati i osoba koja cijeloj priči daje neki dublji smisao. Nešto poput moderne (i mlađe) Bake Mraz.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Gordana i Sara posao su pokrenule zato što su svijetu htjele pokazati koliko dobri keksi se jedu u njihovoj kući, a da je njihova ideja bila više nego dobra, jasno je postalo već u prvih nekoliko dana, kada su iza pulta neprestano virili nosevi školaraca iz obližnje škole. Kažu kako im je već to bio dovoljan znak da su krenule dobrim putem.

"Onda se za nas pročulo i dalje od ove ulice i nastao je takav hit da to nismo ni same mogle zamisliti. Neke dane ne stignemo ispeći keksića koliko ih ljudi traže, a često nas pitaju i za recept. Moja mama ga rado podijeli, ali uvijek napominje da keksi neće ispasti isti kao naši jer ima nešto i do naše ruke, ali i do crvene pećnice", rekla nam je Sara, uvijek nasmijana Gordanina kćer koju ćete najčešće sresti za središnjim pultom malog lokala.

image
Biljana Blivajs/Cropix

U kratkom posjetu Cooksiću ove dvije divne žene s nama su podijelile još koju tajnu pripreme, ali i dodale kako je najvažnije ipak sve raditi ručno, osjetiti tijesto i postupak završiti s puno ljubavi. A kada smo već krenuli s pričom oko recepta, pomislili smo, bilo bi baš dobro da ovih blagdana i mi radimo najbolje kekse u gradu.

"Nema problema, podijelit ćemo s vama recept za kućnu varijantu", uz topli osmijeh spremno nam je odgovorila Gordana i u ruke nam tutnula još jedan friško pečeni keks.

image
Biljana Blivajs/Cropix

RECEPT ZA KEKSIĆE

Trebat će vam:
125 g maslaca
300 g glatkog brašna
100 g šećera (plus jedan vanilin šećer)
malo praška za pecivo
1 jaje
100 g čokolade (narezati nožem na sitne kockice)

Priprema:
Od svih sastojaka napravite prhko tijesto. Čokoladu dodajte na kraju, kad je već formirana kugla. Rukama napravite keksiće veličine koja vam odgovara, stavite na pleh obložen masnim papirom i ostavite u hladnjaku da malo odstoje. Pecite 13-15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Više dobrih priča potražite u novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima od 12. prosinca!

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:10