PUTOVANJA

ONA JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH SVJETSKIH TRŽNICA I NIKAKO JU NE BISTE TREBALI ZAOBIĆI: Ako volite dobru hranu ovo je adresa za vas!

 Ingenui
Ako planirate posjetiti Barcelonu i već ste se raspitivali o važnim mjestima, znamenitostima, restoranima koje trebate posjetiti, vjerojatno su vam (uz Picassov muzej, Sagradu Familiu, Las Ramblas) spomenuli i tržnicu Boqueria, točnije tržnicu Mercat de Sant Josep de la Boqueria

Za sve one koji su opsjednuti hranom i nazivaju se ''foodijima'' ovo mora biti nezaobilazna postaja prilikom posjeta Barceloni. Ova tržnica ima stoljetnu prošlost, a na njenim štandovima možete pronaći apsolutno sve, od igle do lokomotive. Štandovi sa suhomesnatim proizvodima, povrćem, voćem, svježom ribom i morskim plodovima, mesnice, delikatesne prodavaonice, štandovi sa začinima su samo od nekih koje na Boqueriji morate posjetiti.

Barcelona, Spain - September 30, 2014: People visit and buy food in the most famous market in the city called La Boqueria in Barcelona
Getty Images

Boqueria je jedna od turistički najposjećenijih tržnica na svijetu, ali je i postaja brojnih chefova restorana u Barceloni koji svoje namirnice nabavljaju upravo na ovoj tržnici.

traditional empenada cookie at famous boqueria market of barcelona spain
Getty Images/iStockphoto

Barcelona je općenito ''grad tržnica'' budući da broji više od 40 javnih tržnica koje datiraju još iz davnog 19. stoljeća. Sve su jedna impresivnija od druge, a manje možda imaju čak i više šarma od Boquerije.

Delicious seafood in La Boqueria market, Barcelona.
Getty Images/iStockphoto

Krajem 20. stoljeća, tržnice diljem Barcelone su podlegle utjecaju masovne proizvodnje i industrijalizacije te su mnoge od njih postale mjesta na čijem tlu su se otvarali supermarketi.

Barcelona, Spain - September 21, 2010: People having lunch in a restaurant in Marcedo de la Boqueria
Getty Images

Ali rastuća potražnja za organskim proizvodima u Španjolskoj u 21. stoljeću je učinila to da se Španjolska izdigne iz tog utjecaja te je danas zemlja koja (u Europskoj Uniji) pridaje pozornosti lokalnim farmerima i uzgoju organske i netretirane hrane. Također, brojne tržnice su renovirane i pročelja su im obnovljena.

Barcelona, Spain - November 6, 2012: People visit meat shop at Boqueria market in Barcelona, Spain. The marketplace in Ciutat Vella district dates back to year 1217.
Getty Images

Boqueria ima nebrojeno mnogo štandova sa svježom ribom i mesom, a svaki od proizvoda je označen etiketom podrijetla. Očarat će vas i sjajna ponuda sušenog graha, leće i začina.

Barcelona, Spain - July 4, 2015: The historic Mercat de la Boqueria or Sant Josep Mercat (Boqueria market) in Barcelona, aside the Rambla. People and tourists walking in the building.
Getty Images

Pršut crne svinje (Jamon Iberico) je nešto što nikako ne smijete zaobići, a tamo će vas, viseći u izlogu, jednostavno mamiti da ga kušate. Postoje i dijelovi sa sirom, naravno.

Barcelona, Spain - July 4, 2015: The historic Mercat de la Boqueria or Sant Josep Mercat (Boqueria market) in Barcelona, aside the Rambla. People and tourists walking in the building.
Getty Images

Također, štandovi sa svježim dinjama, šljivama, mini kruškama, breskvama i rajčicama Tomate de Ramallet – minijaturnim primjercima koji se koriste isključivo u pripremi katalonskog tosta s rajčicama, a najbolje su u kasno ljeto.

sliced bacons in cone for sale at famous boqueria market of barcelona spain
Getty Images/iStockphoto

Svaka tržnica u Barceloni, uključujući i Boqueriu, sadrži i pokoji dragulj, štand koji dočarava katalonsku kulturu koja se uspjela oduprijeti modernizaciji. Ponovite svoj katalonski!

Što je važno zapamtiti?

Tržnice u Barceloni se zatvaraju na par sati sredinom podneva.

Ponesite vreće za kupnju, neće vam biti ponuđene plastične.

Za zemlju koja ima izraženu kulturu ispijanja kave, na tržnicama nećete biti okruženi štandovima koji prodaju svježe mljevenu kavu. A ako naručite, na primjer, ledenu kavu, dobit ćete espresso s kockicom leda sa strane!

Bacite oko na ostale najljepše gourmet tržnice u Europi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:38