GDJE JESTI U ISTRI?

Oni su klasično dobri već 20 godina, ako nema friške ribe smanje broj jela ili zatvore restoran

 Privatna Arhiva
Ambijent nije ništa posebno, ali za sam kraj ne smijete propustiti tortu od bijele čokolade koja je božanstvena

"Ča ćete danas? Imam friških škampi, možemo dodat malo brancina pa ga složit onako s palentom, koju kapesantu i imam dobre lignje", izvijestio nas je Damir Beletić, vlasnik novigradskog restorana Damir & Ornella. "A imate li onu vašu paštu?", upitali smo, nadajući se pozitivnom odgovoru. "Naravno! Dodat ćemo i nju, složit ćemo, recimo, 5 sirovih pjata i paštu, može tako?", zaključio je Damir, a nakon potvrde, mogli smo samo nastaviti guštati u lijepo rashlađenom interijeru, u čaši Claijeva pjenušca.

image
Privatna Arhiva

Damir& Ornella, istarski je restoran koji postoji više od 20 godina s nepromijenjenim konceptom, a bazira se uglavnom na sirovoj ribi, školjkama, malo začina, i to samo soli i papra te dobro maslinovo ulje, a koriste Belićevu Selekciju. Neveliki interijer može primiti dvadesetak ljudi, koji uređenjem nije ništa posebno, nemaju terasu, ali unutra se osjećate ugodno, baš zbog gostoljubivosti osoblja, usputnog tapšanja po ramenu, pitanja u prolazu, ili nenametljive doskočice. Namirnica je prvoklasna, riblje meso je snježnobijelo, sve je vrlo jednostavno, nenametljivo, i što je najvažnije, doista jako ukusno. Nekad nam se znalo dogoditi da smo prethodno nazvali za slobodno mjesto, kako bismo došli na večeru, ali znali smo dobiti odgovor da je bilo ružno vrijeme i nema ribe. Ovdje vam neće poslužiti ništa za što i osobno ne garantiraju, i taj pošten pristup gostu jedan je od ključnih stvari zašto dobro rade više od dva desetljeća bez prevelike medijske pompe.

Za početak stigli su nam sirovi škampi. Ovo mjesto jako će se svidjeti gostima koji vole jednostavnu, a ukusnu hranu. Taj pjat nema baš nikakvih prevelikih intervencija, samo sjajan, slatki škamp i dobro Belićevo maslinovo ulje. Iza toga uslijedio je sirovi brancin s kremastom palentom, na koju je nariban crni tartuf. Filetiranje se odvija na drvenim kolicima tik uz vaš stol, pa uz neobavezni razgovor možete gledati kako nastaje vaše jelo, što je zanimljivo. Ponovno vrlo čisti okusi, gdje se osjeti svaka namirnica, a prožimaju vam se okusi mora, kremaste palente i tartufa, koji kontriraju ribi kao kakav sudar unutrašnjosti i obalnog dijela Istre. Restoran je bio dobro popunjen, i to uglavnom talijanskim turistima koji nisu prvi put kod Damira & Ornelle, sudeći prema osmjesima i upitima "molim vas, recite da imate još torte od bijele čokolade". Slijed sirove lignje i kavijara također je bio vrlo ukusan. Vrijedno je napomenuti da su nam trebali mjeseci prije no što smo jednog člana našeg društva nagovorili na odlazak kod Beletića, iako se dugo odupirao argumentom "probao sam sirovu ribu, meni to nije dobro". Nakon što je posustao, priključio se zaljubljenicima u njihova jela pa je sad priča nešto drugačija "i dalje nisam ljubitelj sirove ribe, i volim je samo kad je Damir i Ornella spreme".

image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva
image
Privatna Arhiva

Prije tjestenine kušali smo još jastoga i pjat sa školjkama, gdje vam stave jednu Jakobovu kapicu i nekoliko kaneštrela, pokapanih limunovim sokom, maslinovim uljem te začinjenih solju i paprom. Na samom kraju stigla je i svilenkasta tjestenina s velikim komadima ribe, povrh čega je nariban crni tartuf. Jednostavno, nježno i ponovno jako ukusno. Sličnu varijantu tjestenine jednako uspješne izvedbe jeli smo u Johnsonu u Mošćeničkoj Dragi.

image
Damir & Ornella
image
Privatna Arhiva

Za kraj uzeli smo cheesecake, mille foglie i sjajnu tortu od bijele čokolade s breskvama. Nisu štedjeli na bijeloj čokoladi, desert je sočan i puna okusa. Ovaj restoran nije jeftin, ali gledajući pojedinačne cijene sljedova, prilično su razumne. Pjat sa sirovim škampom doći će vas 100 kuna, porcija tjestenine isto toliko, sirove lignje s kavijarom su 60 kuna, slijed školjaka stoji 70 kuna. Najskuplji je, naravno, slijed s jastogom te će vas tri porcije stajati 345 kuna. Boca mineralne je 22 kune, dok je boca Claijeva ottocenta 270 kuna, pjenušac je bio na račun kuće. Kolači su cjenovno prihvatljivi, i cijena je 25 kuna. Kombinacijom različitih jela i odabirom broja sljedova, gost može odrediti u kojem pravcu želi ići, a samim time i odrediti koliko će potrošiti. Iz vlastita iskustva možemo reći kako ovaj restoran može preobratiti i goste koji nisu skloni sirovoj ribi u stalne posjetitelje. U Damiru & Ornelli naprosto se ukusno jede, i to već godinama.

Hrana 8/10
Ambijent 6/10
Usluga 8/10
Vrijednost za novac 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:59