Oraspoložite se hranom

I ne mislimo pritom da navalite na kutiju sladoleda ili da se natrpate hamburgerima i čipsom. Postoje namirnice koje pozitivno utječu na naše raspoloženje tako što potiču proizvodnju hormona i enzima od kojih se dobro osjećamo.

Ako ste slabije raspoloženi, možda je tome uzrok deficit baš nekog od tih hormona ili enzima. Pokušajte jesti više namirnica s našeg popisa i rastjerajte hranom crne misli.

Cjelovite žitarice

Uzimanje ugljikohidrata utječe na proizvodnju serotonina, a to su sigurno na svojoj koži osjetili oni koji su ih potpuno izbacili iz prehrane tijekom dijete. Pouka priče: jedite ugljikohidrate, ali ne one prerađene i osiromašene, već cjelovite jer ćete tako u svoj organizam unijeti i potrebne vitamine i minerale.

Čili papričice

Jesu ljute, ali od njih ćete vi biti sve samo ne ljuti. Naime, one sadržavaju kapsaicin – tvar koja potiče lučenje hormona sreće, tj. endorfina. Za ekstra dozu smirenja pokušajte se baviti mini vrtlarstvom i uzgajati ih sami.

Lisnato zeleno povrće

Zeleno lisnato povrće jedan je od najvažnijih izvora folne kiseline koja održava normalnu razinu serotonina. Bez folne kiseline, razina serotonina pada, a samim time i vaše raspoloženje.

Čokolada

Koliko smo puta što u filmovima, što u stvarnosti vidjeli kako u trenucima slabosti netko poseže za čokoladom? To nije ni čudo jer čokolada sadržava tvari koje pridonose osjećaju ugode. No kako u vašem slučaju ne bi pridonosila i zatezanju hlača, važno je pripaziti na količinu i na to da čokolada koju konzumirate ima više od 70% kakaa.

Češnjak

Za sve čašnkjakoljupce još jedna dobra vijest – osim što češnjak snizuje krvni tlak, pomaže i u smanjenju tjeskobe i razdražljivosti. Također uklanja umor i popravlja raspoloženje. Dakle, sljedeći put kad budete iscrpljeni od novog projekta na poslu ili zato što vaše dijete ne spava, posegnite za ovim malim bijelim čudom. Dokazano pomaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:49