APEL UGOSTITELJA

Osim popuštanja nužno je donijeti i odlučne mjere koje će zaista pomoći posrnulom sektoru

 Vojko Basic/Cropix/Cropix
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori od Vlade očekuje žurnu implementaciju zahtjeva

Djelatnost ugostiteljstva spada u jedan od pandemijom najpogođenijih gospodarskih sektora u Hrvatskoj. Financijske poteškoće i ogroman psihološki pritisak već su rezultirali zatvaranjem više od tisuću ugostiteljskih objekata, a problema je sve više. Dugovi se gomilaju, krediti se nemaju otkuda vraćati, a za ponovno pokretanje poslovanja i nabavu robe neophodan je svježi financijski kapital piše Slobodna Dalmacija.

Tvrde tako u Cehu ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije. Nadalje, kažu da su mjere za očuvanje radnih mjesta polučile određen rezultat, ali same po sebi nisu dostatne za nastavak održivog poslovanja.

- Objektima je već mjesecima zabranjen rad, a tek odnedavno ujednačeni su uvjeti oko izdavanja kave za van i to s poslovnim subjektima kojima to i nije primarna djelatnost. Kava za van simbolična je gesta i ispravak određene nepravde, ali nikako ne predstavlja pravu priliku za normalno poslovanje- kažu u Komori za Slobodnu Dalmaciju, te nastavljaju:

- Najave u medijima o skorom popuštanju mjera svakako su dobrodošle u relativno dobroj epidemiološkoj situaciji, ali osim popuštanja nužno je donijeti i odlučne gospodarske mjere koje će zaista pomoći ovom posrnulom sektoru.
Upravo zato Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika pri Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije od Vlade očekuje žurnu implementaciju sljedećih zahtjeva:

1. Mjeru za očuvanje radnih mjesta potrebno je produžiti za minimalno mjesec dana od trenutka kada se ugostiteljskim objektima omogući normalan rad u punom kapacitetu

2. Ugostiteljima je potrebno odobriti bespovratna sredstva u iznosu od 3 posto bruto prometa iz krizne 2020. godine

3. PDV u ugostiteljstvu potrebno je smanjiti na stopu od 5 posto za vrijeme trajanja krize po uzoru na zemlje poput Češke, a po normalizaciji situacije stopu podignuti na 13 posto

4. Nedvosmisleno i na vrijeme (prije popuštanja pojedinih mjera) potrebno je obavijestiti sve ugostitelje o uvjetima koje objekti trebaju osigurati i načinu rada prilikom organiziranja raznih svečanosti (vjenčanja, krizme i sl.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:30