VAŽNE SU KVALITETNE NAMIRNICE

OSNOVA SVAKOG UMAKA, JUHE I RIŽOTA: Kako napraviti dobar domaći temeljac?

 Berislava Picek / Hanza Media
Domaći temeljac osnova je svakog umaka, juhe i rižota, a morsko bogatstvo iskoristili smo upravo za kuhanje ribljeg koji smo i zamrznuli za neka buduća riblja jela.

Za pripremu bilo kojeg jela važno je imati kvalitetne namirnice. A to znači da su uzgojene na ispravan način, odnosno da je jedino prirodi povjereno da se pobrine za njih. U suprotnom, bilo kojem paradajzu ili salati koja je prošla "kemijski" uzgoj nikakvo kuharsko umijeće neće dati onaj pravi izvorni okus.

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Svaki kuhar to jako dobro zna, a zna i da je za većinu jela, poput juha, umaka i rižota, od posebne važnosti još jedan dobar temelj - temeljac. Podjednako je bitan i onaj povrtni i mesni, odnosno riblji za koji smo se mi odlučili nakon što smo upecali par ribljih komada. Postupak je vrlo jednostavan - sve to morsko blago stavili smo u poveći lonac zajedno s ljušturama očišćenih kozica, korjenastim povrćem, plus komoračem, lukom, češnjakom, lovorom i paprom u zrnu.

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

I dobili smo bazu za fenomenalna jela s ribom i plodovima mora. Temeljac smo procijedili, u jedan dio smo zakuhali malo riže, dodali očišćeno riblje meso, narezano povrće i eto riblje juhe. Malo smo ostavili za rižoto koji bez temeljca nije rižoto. Temeljci se kuhaju na laganoj vatri i uvijek na veliko, pogotovo mesni koji se iskuhavaju satima. Procijeđeni se zamrzava i služi kao nužni dodatak mnogim jelima.

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Ali, kao i pri uzgoju hrane, i prilikom njegove pripreme treba znati da nema boljeg od onog prirodnog i domaćeg. Dakle, nema do domaćeg temeljca. Naposljetku, oznaku "homemade" može imati samo ono što je vaših ruku djelo.

Saznajte kako pripremiti pravi domaći temeljac te ga iskoristite u ribljoj juhi i morskom rižotu!

Domaći riblji temeljac

Baza za fenomenalna jela!

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Morski rižoto

Rižoto bez temeljca nije rižoto!

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Riblja juha

Temeljac smo procijedili, u jedan dio smo zakuhali malo riže, dodali očišćeno riblje meso, narezano povrće i eto riblje juhe.

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:31