ZA POD ZUB

Ostatke biskvita nikad ne bacam, pretvaram ih u novu slasticu od tek 3 sastojka, evo kako

 Lidija Lončarić/
Ostaci biskvita od torte ili omiljenog kolača nikad nisu bili bolji, dodajte im ono što vam je pri ruci i pretvorite ih u kuglice

Jesu li vam poznate situacije kada vam se baš jako jede dobar biskvit kolač, natjerate se da ga napravite, u trenu ispraznite pola posude za pečenje, a onda ostatak samo gledate nekoliko dana i razmišljate kome biste ga od susjeda mogli uvaliti? Meni se to često događa, ali kada sam posebno dobre volje, upravo od tog biskvita napravim slatke male kuglice.

Volim ih zato što u njih mogu upakirati namirnice koje mi tog časa padnu na pamet i stvoriti sasvim drukčiju, novu poslasticu koja će mi opet iznova biti primamljiva. Još čokolade uvijek je dobra ideja, baš kao i čokoladni ili drugi namazi po želji, dodati se može i omiljeni džem, posebice ako ste dovoljno strpljivi pa ga imate volje upakirati samo u sredinu kao slatko iznenađenje koje će gustom biskvitu dati dozu svježine.

Ako ipak niste dovoljno strpljivi, u sredinu možete dodati i cijeli tostirani lješnjak, badem ili pistaciju, a zatim sve zajedno uvaljati u sitno nasjeckane orašaste plodove ili čak usitnjeni cornflakes za dodatnu hrskavost. Ma, granica s ovim kuglicama zbilja nema i zato vam u nastavku ostavljam okvirni recept, a vi se poigrajte i napravite slasticu po samo svom guštu. Ili po guštu onih kojima ćete ih pokloniti, kako vam draže.

image
Lidija Lončarić/

Čokolade kuglice od ostataka

Trebat će vam:

  • ostaci čokoladnog biskvita
  • otopljena čokolada, žlica ili dvije čokoladnog namaza, amaretto ili drugi slatkasti alkohol, džem po želji...
  • orašasti plodovi za punjenje i valjanje (bademi, lješnjaci, pistacija...)

Priprema:

Biskvit usitnite prstima u veću zdjelu. Dodajte otopljenu čokoladu, čokoladni namaz, amaretto ili džem po želji i umijesite rukama. Mijesite dok ne dobijete gustu, mokru smjesu koju ćete vrlo lako moći oblikovati u kuglice. U svaku kuglicu stavite cijele, tostirane lješnjake ili neke druge orašaste plodove. Ostatak orašastih plodova usitnite i u njih uvaljajte kuglice. Stavite u hladnjak i izvadite iz hladnjaka malo prije posluživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:18