ZA POD ZUB

Ostatke kora za štrudle više ne bacam, nego iskoristim u ovom prejednostavnom desertu s jabukama

 Lidija Lončarić
Zaboravljene kore za savijače vam više nikada ne moraju smetati u hladnjaku, samo im dodajte voće i pripremite kalup za muffine

Inspirirana Ottolengijevom pitom od cvjetače, koja izgleda otprilike kao veliki čupavi muffin, s preostala dva komadića kupovnog tijesta, napravila sam ova hrskava čuda i shvatila da mi ostaci kora za savijače nikada više ne moraju smetati u hladnjaku. Naime, malo što me može rastužiti kao bacanje hrane, a upravo mi se to često događa s onim jednim listom kore za savijače koji mi preostane nakon motanja slasnih štrudli. Kako bih tome doskočila, na pamet mi je palo da upravo te, zadnje i najtužnije kore izrežem na trakice, premažem maslacem kako bi se spojile, a zatim, kada je kalup obložen, napunim sitno sjeckanim jabukama. Naravno da sam to i napravila.

Nakon što sam sve ubacila u pećnicu i za 15 minuta uživala u hrskavim zalogajima, ponosno sam čestitala samoj sebi, a onda štrudlice iz kalupa za muffine ponudila i prijateljici. Malo je reći da je bila oduševljena, čak je i kuglicu sladoleda odbila kako bi se mogla potpuno prepustiti uživanju u ovom, vjerojatno najbržem i najhrskavijem jesenskom desertu koji ću ove sezone napraviti. Također, odmah je zatražila recept, a ja sam joj ga zatim u cijelosti ispričala prije nego što je stigla dovršiti zadnji zalogaj štrudle. Mislim da je sasvim jasno da brže i jednostavnije zbilja ne može. I samo da se zna, nije da brojim, ali prijateljica je odmah uzela još jedan komad. A i ja sam.

image
Lidija Lončarić

2-3 jabuke
1 žlice cimeta
1 žličica ekstrakta od vanilije
2 žlice smeđeg šećera
sok jednog limuna
3-4 kore za savijače
50 g maslaca
1 žlica maslinova ulja
1 žlica smeđeg šećera za posipanje
1 šaka pečenih lješnjaka za posipanje

Kore za savijače narežite na trakice, a zatim svaku trakicu podijelite na tri jednaka pravokutnika. Maslac otopite, dodajte žlicu maslinova ulja i dobro promiješajte. Premažite kore za savijače i kalup za muffine. Komadiće kore za savijače slažite u kalup za muffine, za svaku štrudlicu trebat će vam 4-5 komadića tijesta. Kalup obložite tako da tijesto malo visi izvan samog kalupa, ali da prekrije dno. Jabuke nasjeckajte i pomiješajte ih sa smeđim šećerom, vanilijom, cimetom i limunovim sokom. Dobivenom smjesom napunite kalupe i preklopite tijestom koje viri iz kalupa. U posebnoj posudici pomiješajte dvije žlice otopljenog maslaca s uljem, dodajte sjeckane pečene lješnjake i još jednu žlicu smeđeg šećera. Dobivenu smjesu rasporedite po pitama i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta, a zatim pojačajte temperaturu na 200 i pecite još 5-10 minuta. Pripazite da ne zagori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:16