Životni zaokret

Ostavili su sigurne poslove u Zagrebu i u Istri se počeli baviti vinarstvom i u dvije godine uspjeli

Sin hotelijera Anđelka Leke sa suprugom Petrom kupio je vinograd i u kratko vrijeme uredio vinariju i kušaonicu Bastian, a već priprema i izgradnju velikog podruma u Bujama

Nakon dugo godina provedenih u hotelijerskom sektoru Zagrepčanin Ivan Leko i njegova supruga Petra odlučili su se za veliku promjenu, a ona nije samo značila izlazak iz turističke industrije, već i nove izazove u jednoj skroz drugačijoj branši, koja je isto neraskidivo vezana s turizmom. Ivan i Petra kupili su u Istri, točnije u Bujama, vinograde vinara Celege, uredili vinariju i kušaonicu Bastian, educirali se o vinima, našli enologa i napravili svoje prvo vino koje je odmah prihvaćeno kod publike i vinskih kritičara. I sve im je to uspjelo u samo dvije godine.

No, tu priča o novim vinarima koji su našli, kao i mnogi drugi, poslovnu priliku u Istri, ne staje. Kako kroz narednih pet godina imaju u planu na vinorodnom području u Bracaniji izgraditi novu vinariju i zasaditi nove vinograde, možda se i tih pola godine boravka u Zagrebu promijeni. Oboje se, naime, slažu da je raditi u Istri ugodno i bez stresa, a vidi se i da u novom poslovnom pothvatu iznimno uživaju te su prisutni u svakom segmentu - od podruma do vinograda.

image

Ivan i Petre Leko

Goran Šebelić/Cropix

Inače, na ovom vinogradnom području u neposrednoj blizini Buja svoju vinariju već ima Veralda, a nedaleko su i Kozlovićevi vinogradi na poznatom položaju Santa Lucia.

"Vinar Celega je za vrijeme pandemije prodavao svoje vinograde, a mi smo igrom slučaja to doznali. U Istri smo u to vrijeme tražili poslovnu priliku. Htjeli smo uložiti novac u zemljište i onda se iznenada otvorila ova zanimljiva mogućnost. Kada smo vidjeli gdje se nalaze vinogradi i tko su sve susjedi, a to su renomirani istarski vinari, odlučili smo se upustiti u ovaj posao iako u vinarstvu i vinogradarstvu nismo imali nikakvih iskustva", priča nam Ivan koji je 20 godina s pokojnim ocem Anđelkom upravljao zagrebačkom hotelskom tvrtkom HUP Zagreb, koja je imala hotele u Zagrebu i Dubrovniku. Još 2018. godine obitelj Leko izašla je iz te priče i svoj portfelj hotela prodala tada rovinjskoj Maistri. Petra je, pak, radila godinama u Turističkoj zajednici Grada Zagreba gdje je na Trgu bana Jelačića vodila informativni turistički centar. Ona i suprug priznaju da kada jednom izađeš iz hotelijerskog i turističkog sektora, teško se vratiti. No, nisu htjeli ostati besposleni. Tražili su nove izazove.

"Nakon pregovora oko kupoprodaje vinograda, stigli smo u Istru kao novopečeni vinari. Bilo je to 2021. godine na proljeće", prisjeća se Ivan. Njegova supruga kaže da su željeli realizirati investiciju koja je povezana s poljoprivredom.

image

Vina Bastian već su prepoznate i od kupaca i od struke

Goran Šebelić/Cropix

Odmah na početku njihova su vina bila zapažena - malvazija je dobila zlatnu medalju na Vinistri dvije godine za redom, a njihov je rose ove godine osvojio srebrnu medalju na Decanteru

"Tražili smo nešto baš u Istri i njenoj unutrašnjosti jer nam je prirasla srcu. Godinama smo dolazili na Bujštinu", ističe Ivan. Sada su ipak u Bujama puno češće, a priznaju da će posla biti sve više, jer ništa ne prepuštaju slučaju, a posebno ne berbu u kojoj aktivno sudjeluju.

"Želimo biti prisutni u svim segmentima posla u vinogradima i u vinariji, a usput učimo puno o svemu. Na početku o vinarstvu nismo znali puno, jedino što je dobro vino. No, odmah smo znali kakvo vino želimo proizvoditi", kaže nam Petra dok pijuckamo njihovu rashlađenu bujsku malvaziju na terasi vinarije.

Iz početka su izgradili brend vina koji se zove Bastian po jednom od dvojice zaštitnika i svetaca Buja. Jedan je, naime, San Sebastian, a drugi San Servolo.

"Ovdje Buježi ne kažu San Sebastian, nego San Bastian. I tako smo došli do imena. Htjeli smo da priča bude lokalna i da ima veze s Bujama i tradicijom. U ovdašnjoj crkvi Svetog Servula dva su kipa na oltaru - s jedne strane San Servolo, a s druge San Sebastian. Sebastiana su ubili lukom i strijelom i zato smo izabrali logo koji simbolizira strelicu", govori nam Petra o njihovoj vinskoj priči za čiji je vizualni identitet zaslužna zagrebačka agencija Fabular.

image

Vinogradi i vinarija toliko su ih "zarazili" da žele biti uključeni u svaki segment proizvodnje

Goran Šebelić/Cropix

Odmah potom kupili su i prostor u poslovnoj zoni koji su preuredili u malu vinariju i kušaonicu vina s lijepom terasom koja gleda na zelene brežuljke, Buje i more.

"Kupili smo vinograde i nismo zapravo imali što čekati. Te prve godina imali smo dogovor s vinarom Celegom, koji danas za nas obrađuje vinograd i brine se za loze kao vanjski suradnik, da uzmemo jednu trećinu berbe. Proizveli smo oko 19 tisuća buteljki. Tada nismo znali što ćemo napraviti i kako će to sve izgledati. Tu prvu preradu napravili smo kod njega u podrumu, a već 2022 se radila u našem podrumu. Tada smo pod brendom Bastian pustili na tržište 65 tisuća buteljki", ističe dalje novopečeni vinar.

U svom asortimanu danas imaju niz vina - od nezaobilazne istarske malvazije, koja je već dobila prve nagrade, do merlota, rosea, muškata, a uskoro će na tržište i odležani chardonnay, dok u podrumu odležavaju pjenušci rađeni klasičnom metodom. Oni će se piti tek iduće godine i godine nakon toga. Zasad svoju ponudu baziraju na svježim vinima, a kako godine budu prolazile, bazirat će se i na ona odležana. Odmah na početku njihova su vina bila zapažena - malvazija je dobila zlatnu medalju na Vinistri dvije godine za redom, a njihov je rose osvojio srca brojnih ljubitelja vinske kapljice te srebrnu medalju na Decanteru ove godine. Neki su ga nazvali i najboljim roseom u Hrvatskoj. No, sve to nije slučajno. Bračni par Leko znao je koga želi angažirati u podrumu.

"Odmah smo kao vanjskog suradnika angažirali poznatog enologa Milana Budinskog, koji je godinama radio za porečku Agrolagunu. Nismo ništa htjeli prepustiti slučaju. Htjeli smo elegantna, svježa i moderna vina", pričaju nam dalje.

image

Danas su pola godine u Istri, a pola u Zagrebu, no i to bi se moglo promijeniti

Goran Šebelić/Cropix

Dodaju da bi i ova berba trebala biti jako dobra bez obzira na vremenske neprilike ove godine.

"Prezadovoljni smo i s urodom i sa šećerima. Očekujemo da će količine biti nešto veće u odnosu na lani, no još je sve u procesu prerade", priča nam Leko u hladovini ove bujske kušaonice koja je otvorena proljetos. No, već sada se projektira nova vinarija koja bi trebala biti realizirana kroz tri do pet godina.

"U međuvremenu moramo podignuli i vinograde na imanju gdje su nekada bili stari nasadi. Dakle, čeka nas puno posla. Riječ je o površini od 10 hektara. S tog brda, gdje ćemo se smjestiti, imamo predivan pogled na Buje, Alpe, more. Pozicija je fantastična i jedna je od rijetkih takvih lokacija u Istri koja je ostala za prodaju. Imamo sreće da smo je uspjeli kupiti, a i svi postali vinogradu su nam na dobrim pozicijama", ističe ovaj bivši hotelijer koji će kroz narednih godina "upogoniti" oko 40 hektara vinograda. Trenutno obrađuju 23 hektara. No to nije sve. Uz vinograde, brinu se i za 200 stabala maslina te proizvode svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje. A i tu će proizvodnju udvostručiti. Zanimljivo je da nisu zanemarili ni žestoka pića koja nastaju kao destilat komine njihova grožđa.

image

Osim vina, Petra i Ivan Leko proizvode i maslinovo ulje te komovice u stilu talijanske grappe

Goran Šebelić/Cropix

"Za nas je komovice u stilu talijanske grappe napravila jedan talijanska destilerija na području Veroni. Trenutno radimo komovicu od malvazije i merlota, a dio komovice od malvazije odležava u drvu. Ona će izaći na tržište za 2 do 3 godine. Želja nam je još napraviti komovicu od muškata. Na tome bismo se zadržali", zaključuje bračni par Leko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:13