Dobra hrana daruje

Osvoji novo izdanje knjige ‘Znanost kuhanja‘, prvo se razgrabilo u tren oka

 Ihor Smishko/Getty Images/istockphoto
Sve što trebate znati kako biste ovladali umijećem kuhanja otkriva dr. Stuarta Farrimonda u više od 160 najčešćih kulinarskih pitanja i dvojbi u ovom bogatom priručniku koji može postati vaš!

Bogato ilustrirana knjiga dr. Stuarta Farrimonda "Znanost kuhanja" utemeljena je na najnovijim znanstvenim istraživanjima i pomaže u istinskom razumijevanju kulinarskih procesa i postupaka. Autor objašnjava zašto nije potrebno marinirati meso tijekom cijele noći, kako se namakanjem pojačava okus suhih začina, zašto je orašaste plodove najbolje tostirati u mikrovalnoj pećnici i kako će zahvaljujući soli poširano jaje uvijek ispasti savršeno-

Informacije o pravilno pripremljenoj hrani dolaze iz najrazličitijih izvora, pa je katkad nemoguće utvrditi što je mit, a što istina. Bogato ilustrirani priručnik dr. Stuarda Farrimonda "Znanost kuhanja - sve što trebate znati da ovladate umijećem kuhanja" otklanja takve dvojbe, jer je utemeljen na najnovijim znanstvenim podatcima i omogućuje istinsko razumijevanje kulinarskih procesa i postupaka.

Ovo zanimljivo i korisno djelo objavljeno u izdanju Školske knjige preveli su Vjera Lopac, Vjekoslav Čulo, Sanja Gjenero i Dario Hrupec, a može se nabaviti u svim knjižarama i webshopu izdavača, ali i u nagradnom natječaju na Instagram profilu portala Dobra hrana!

Sve što trebate je:

  1. Zapratiti naš profil na Instagramu.
  2. Lajkati foto-objavu o natječaju.
  3. Odgovoriti na pitanje koji je najbolji kulinarski trik koji ste dosad naučili.

Pet dobitnika osvojit će novo izdanje knjige "Znanost kuhanja", a njihova imena objavit ćemo na Instagramu 18. svibnja iza 13 sati. Sretno!

Pravila nagradnog natječaja pročitajte ovdje.

image
Press

Inače, gledajući iz suvremene znanstvene perspektive, mnoga kulinarska "pravila" koja vrijede stoljećima nejasna su, nepotrebna i pogrešna, ističe autor knjige, liječnik i nastavnik koji popularizira znanost kuhanja na televiziji i radiju te u svjetski poznatim časopisima i magazinima među kojima su New Scientist, The Independent i The Washington Post.

Zašto je kuhana hrana tako ukusna? Trebamo li meso soliti unaprijed ili netom prije pripreme? Kako prepoznati svježu ribu? Kako konzervirati ribu u kući? Kako uspješno skuhati rahlu rižu? Zašto kokice pucaju? Je li češnjak bolje zgnječiti ili nasjeckati? Kako skuhati povrće da se sačuvaju hranjivi sastojci? Kako svaki put skuhati sočnu i ukusnu ribu? Koju vrstu vrhnja upotrijebiti za kuhanje? Možemo li spasiti presoljeno jelo? Kako ublažiti okus previše ljutog jela? U čemu je tajna karamelizacije? To su samo neka od pitanja na koja dr. Farrimond u knjizi Znanost kuhanja daje jasne i nedvosmislene odgovore.

image
Press

Čitatelje detaljno upoznaje i s najčešćim termičkim postupcima obrade hrane kao što su roštiljanje, sporo kuhanje, prženje u tavi, sous vide, kuhanje pod tlakom, kuhanje na pari i u mikrovalnoj pećnici te pečenje u pećnici.

"Pokazujem da zahvaljujući znanosti možemo cijeniti čudesa koja svakodnevno viđamo u kuhinji. S pomoću mikroskopa možemo vidjeti kako pjenjača žućkastu sluz bjelanjka pretvara u snježnobijelu vunastu meringu. A uz malo kemije saznajemo zašto se odrezak koji je ostavljen da cvrči na vrućem roštilju iz bljutava i žilava komada mesa pretvara u poželjnu mesnu poslasticu. S pomoću dojmljivih slika i dijagrama ova knjiga opisuje najčešće postupke i tehnike kuhanja, obrađuje glavne namirnice poput mesa, ribe, mliječnih proizvoda, začina, brašna i jaja te nudi vodič za opremanje vaše kuhinje najboljim pomagalima. Uz neformalan jezik i minimalan žargon nastojao sam da čitatelji oslobode svoju kreativnost uz razumijevanje znanosti o hrani i kuhanju. Kad više nisu sputani pravilima recepata, kuhari mogu eksperimentirati i, kad smišljaju jela, osloniti se na znanost", napominje autor knjige.

image
Zoran Jelaca Press

Pripremajući Znanost kuhanja, dr. Stuart Farrimond surađivao je s nizom agronoma, veterinara, prehrambenih tehnologa, kuhara i drugih stručnjaka s područja kulinarstva i gastronomije. Njihovo je bogato znanje i iskustvo predstavljeno u ovoj knjizi s pomoću koje će ljubitelji kuhanja usavršiti svoje vještine i pripremati hranu kao izvježbani majstori. Ako ste dosad smatrali da je kuhanje umjetnost, zanemarili ste polovicu istine... jer kuhanje je znanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. kolovoz 2023 13:56