PRVI U VINODOLU

Osvojili srebro za svoj lager iz kućne radinosti pa pokrenuli pivovaru o kojoj se danas priča

 @drivenikbrewery Instagram
Novi list donosi priču o prijateljima koji su najprije oduševili kućnim pivom, a potom pokrenuli već sada uspješnu proizvodnju

Vinodol je dobio svoju prvu pivovaru i craft pivo, objavio je Novi list ovih dana. Riječ je o Drivenik Brewery, projektu dvojice prijatelja, Marina Klarića i Gorana Bakarčića, koji su, kako piše Novi List, na tržište izbacili pivo simboličnog imena – Kirica.

Nakon četiri godine učenja i kuhanja piva u kućnim uvjetima te brojnih pozitivnih reakcija prijatelja i poznanika, odlučili su stvar podići na višu razinu i pokrenuti vlastitu pivovaru. Sudeći po pozitivnim komentarima i činjenici da je vijest stigla čak i do nas, ovo dvoje prijatelja ostvarili su zacrtani cilj i o njihovom se lageru već sada naveliko priča.

"Možda zvuči neobično, ali ideja o kućnoj proizvodnji piva došla je prilikom pretakanja vina. Naime, moj otac već dvadeset godina proizvodi vino, a jednom prilikom dosjetili smo se kako bi bilo zanimljivo, osim vina, proizvoditi i domaće pivo. Nakon nekoliko mjeseci istraživanja i nabavljanja potrebne opreme i sastojaka te utvrđivanja recepta, skuhali smo naše prvo pivo koje je bilo odličnog okusa. To me je potaklo da se češće okušam u kuhanju, a uskoro mi se pridružio i prijatelj Goran", rekao je Marin Klarić za Novi list.

Kako su najviše pozitivnih komentara dobili na svoj lager, koji je prilično zahtjevan za proizvodnju, odlučili su se upustiti u posao bez previše razmišljanja, nabavili komoru za cjelogodišnje održavanje temperature i krenuli puniti bačve od 50-ak litara piva. No, kako kažu, to je već u startu bilo premalo i pivo bi nestajalo nevjerojatnom brzinom.

"Dio bi se popio tijekom kuhanja, dio s društvom, a dio bi podijelili svojim prijateljima i poznanicima. Svi koji su isprobali, govorili su nam da je pivo vrhunsko te nas zapitkivali zašto ne krenemo ozbiljnije. Ipak, ključan trenutak bio je osvojeno drugo mjesto na jesenskom homebrew natjecanju, to nam je potvrdilo da komplimenti nisu samo subjektivni doživljaj nama bliskih osoba, već je kvalitetu naše recepture potvrdila i struka", rekao je Goran za Novi list osvrnuvši se na X. Hrvatsko homebrew natjecanje, koje je u rujnu prošle godine organizirala Zmajska pivovara u Zagrebu, a na kojem je sudjelovalo više od 350 kućnih pivara.

Upravo je Czech Amber Lager koji rade Marin i Goran na tom natjecanju osvojio srebrnu medalju u kategoriji Lagers&Hybrids, što ih je odmah motiviralo da krenu s profesionalnom proizvodnjom i većim količinama te pokrenu svoj brend. Nakon toga uspostavili su suradnju s pivovarom Međimurski lepi dečki iz Čakovca, u čijem su pogonu skuhali dvije tisuće litara svoje Kirice.

Njihovo pivo danas se može kušati u desetak ugostiteljskih objekata na crikveničko-vinodolskom području i u Rijeci.

"Voljeli bismo da Kirica i Drivenik Brewery u budućnosti postanu prepoznatljivi u Crikvenici i Vinodolu, svojevrsni turistički brend crikveničko-vinodolskoga kraja", rekli su Marin i Goran za Novi list.

Cijelu priču pročitajte na portalu Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:10