BRANKO JAKOPOVIĆ

Otišao je naš najveći hotelijer, zaslužan za svjetski uspjeh Esplanade i InterContinentala

 Hotel Esplanade
Svojim djelovanjem Branko Jakopović pomogao je osuvremeniti turistički sektor buduće Hrvatske

U 95. godini života napustio nas je Branko Jakopović, legenda hrvatskog hotelijerstva i osoba koja je svojim djelovanjem u sklopu zagrebačkog Hotela Esplanade i InterContinentala Zagreb pomogla osuvremeniti turistički sektor nekadašnje Jugoslavije, a tako i buduće Hrvatske.

image

Branko Jakopović (sasvim lijevo) u Esplanadi.

Miami Libraries

U Hotelu Esplanade Branko Jakopović počeo je raditi još kao četrnaestogodišnjak, što se pretvorilo u gotovo četiri desetljeća uspješne karijere u tom hotelu. S navršenih 27 godina Jakopović postaje glavni direktor Esplanade, odlučan da ga podigne na europsku, ali i svjetsku razinu kvalitete. Zahvaljujući njegovoj ustrajnosti i fokusu, upravo je zagrebački Hotel Esplanade u studenom 1964. godine postao prvi InterContinental u istočnoj Europi, a ukupno treći u Europi, što se smatra početkom njegova zlatnog doba jer je uključivanjem Hotela Esplanade u američku hotelsku korporaciju InterContinental Hotels uvršten među najbolje hotele na svijetu. To je sa sobom donijelo visoke standarde i posebnu ozbiljnost u ophođenju s gostima, koju su u hotelu zadržali do danas.

image
Biljana Gaurina/Cropix

Četiri godine kasnije upravo Hotel Esplanade InterContinental proglašen je i najboljim europskim hotelom u korporaciji. Sve do 1975. godine Branko Jakopović vodi Hotel Esplanade na funkciji generalnog direktora, nakon čega prelazi u novootvoreni InterContinental Zagreb (današnji Westin). Štoviše, zaslužan je za njegovu izgradnju koja je djelomično financirana prihodima same Esplanade. Tamo ulogu generalnog direktora obnaša sve do 1988. godine, a za njegovog je vođenja hotel postao sinonim za vrhunsku uslugu i luksuz. Od 1991. vodi Hotel Holiday te se bavi savjetovanjem u sklopu vlastite tvrtke “Savjetnik Jakopović”.

Branko Jakopović sahranjen je u ponedjeljak u krugu obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:24