DRAGULJ BALKANA

Otkrili smo da se najbolji kačkavalj na svijetu radi u minijaturnoj mljekari u manastiru Sukovo

U novom broju magazina Dobra hrana pročitajte bogatu reportažu o fenomenalnoj pirotskoj kuhinji, a pogledajte i video Toma Dubravca

U novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima sutra, 5. lipnja pročitajte sve o gastroekspediciji u Pirot, nevelik grad u jugoistočnoj Srbiji koja je bila potaknuta glasinama da se ondje priprema i jede najbolji roštilj na Balkanu. Iz bogatog iskustva, možemo samo potvrditi - istina je! Ali ne samo to: u Pirotu smo otkrili blaga o kojima nismo niti sanjali, a neka od njih malo su poznata čak i u granicama Srbije.

Jedan od istinskih dragulja pirotske kuhinje je pirotski kačkavalj. Riječ je o fenomenalnom siru kojeg karakterizira svjetložuta kora i uglavnom glatka površina, a može se dodatno oplemeniti začinima kad postaje intenzivniji. Ekipa Dobre hrane posjetila je minijaturnu mljekaru u manastiru Sukovo, a monah Josif objasnio detalje proizvodnje ovog nevjerojatnog sira.

image
Tom Dubravec/Cropix

Sir se izvorno proizvodio od ovčjeg mlijeka, a slijedom promjena u stočarstvu, tradicionalna sirarska industrija u Pirotu je neznatno izmijenjena pa se kačkavalj i danas proizvodi od nepasteriziranog ovčjeg ili kravljeg mlijeka, ili kombinacije oba. Cijelu reportažu Gordana Zečića o Pirotu unutar koje je i priča o kačkavalju pročitajte sutra 5. lipnja u novom broju magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:12