RAWLADA

OTKRILI SMO TKO RADI FINE SIROVE KOLAČE: Amika Tomčić ih je počela raditi za svoj gušt, a sad su za njima svi ludi!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Prije pet godina Amika Tomčić je počela za svoj gušt pripremati kolače koji se ne peku. Recepti su bili vrlo traženi, a danas ih se može naći na njenom blogu “Rawlada - sirove slastice”

Oduvijek je bilo tako, dobre vijesti i preporuke najpouzdanije se šire usmenom predajom. Tako je bilo i ovog puta, poznanica s kojom smo se susreli na službenom putu i pričali, a o čemu drugome nego o hrani, počela je pomnije paziti što joj je na tanjuru. A kad smo došli na temu slatkoga, ispalila je kao iz topa: “Ma, nema do sirovih kolača koje priprema Amika”. Malo googlanja, malo skrolanja po društvenim mrežama i stvarno, blog “Rawlada - sirove slastice” zaveo nas je na prvu. Ne preostaje nam drugo, moramo probati te divne kolače.

Marko MIščević / HANZA MEDIA

- Obožavam jesti slatko, naročito kolače, ali počelo mi je ići na živce to što u sebe unosim hrpu praznih, beskorisnih kalorija. Vegetarijanka sam, praktički od rođenja, jer nikad nisam voljela jesti meso (zbog čega mama i tata baš i nisu bili oduševljeni), a zaozbiljno sigurno unatrag 25 godina, pa mi je onda nekako logično postalo da kolači koje pripremam budu sirovi. Tako sam prije otprilike pet godina počela doslovno ‘prčkati’. Malo indijskih oraščića, pa malo agava sirupa, suho voće... Ispočetka sam recepte skidala s interneta i moram priznati da mi baš nisu pasali, kolači nisu bili onakvi kakve sam željela, pa sam ih jednostavno modificirala - ispričala nam je Amika Tomčić, svestrana žena koja mnoštvo svojih zvanja, zanimanja i titula objašnjava: “Sve to čime se bavim hrani dušu i tijelo”.

Marko MIščević / HANZA MEDIA

Da, dobro ste zaključili, ove predivne i fine sirove kolače napravila je Amika Tomčić, koju su mnogi upoznali nakon što im je izradila, primjerice, natalnu kartu, jer je završila studij astrologije u Americi. Napisali smo “mnoštvo znanja i zanimanja” s obzirom na to da Amika Tomčić završava doktorski studij kineziologije, vlasnica je 2 fitnes centra za žene, radi kao predavač na osposobljavanjima fitnes instruktora... - Po cijele dane sam u pokretu, a priprema sirovih kolača savršeno me opušta. Zapravo, kad zaključim da sam umorna i da bi bilo lijepo malo stati na loptu, ne uspijem sjediti ni desetak minuta. Odem u kuhinju i počinjem kombinirati - ispričala nam je Amika Tomčić, dok smo s oduševljenjem isprobavali sve kolače s kojima nas je dočekala.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Za njihovu izradu treba malo prakse, malo strpljenja i puno mašte, a potrebni su vam nož, blender i električna sjeckalica. Naravno i kalupi, od onih običnih, pravokutnih, a ako se želite poigravati oblicima, sada su dobrodošli i silikonski. Uostalom, iz njih ćete i lakše izvaditi kolače, jer se ne peku, nego duboko zamrzavaju - objasnila nam je Amika, čije su kolače brzo zavoljele sve njene prijateljice i rodbina, a nakon što je slike počela objavljivati na društvenim mrežama, javila se prava potražnja za receptima.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Uspjeli su me nagovoriti da vodim blog, što meni i odgovara jer su tako svi recepti na jednome mjestu. Priprema nije komplicirana, a do recepata sam došla metodom pokušaja i pogrešaka. Jednostavno, odučila sam pripremati samo one kolače koje volim, od sastojaka koje volim. Primjerice, ne volim kombinaciju naranče i čokolade, pa je nema ni u kolačima. Ne volim bananu, koju mnogi, zbog njenog svojstva povezivanja stavljaju u kolače, a ja, naravno ne! Volim avokado, ali nikad u slatkim kombinacijama... - objašnjava je Amika, koja je s kolačima odlučila biti dosljedna:

Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Ako je sirovo, onda mora biti sirovo. Nema kod mene prženih lješnjaka ili na velikoj toplini otopljenog kakao maslaca. Topim ga u posudici koja stoji u mlakoj vodi, pa dokle traje - traje. Svestrana Amika još ni ne pomišlja izdati knjigu recepata, ne zato što ih taji (uostalom, donosimo njene recepte), nego zato što trenutno stvarno nema vremena. Ali, možda jednog dana...

Torta od borovnica

Marko MIščević / HANZA MEDIA

Lampone

Marko Miščević / HANZA MEDIA

BRUCE(nica) LEE(moon)

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Čoko bombice - Mousse od čokolade

Marko Miščević
HANZA MEDIA

Raw ledeni vjetar

Marko Miščević
HANZA MEDIA

Kumkvat tortice

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Kolač od rogača i suhih marelica

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Rawlada

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 17:54