Nova Dobra hrana!

Otkrivamo uzbudljive priče o ribarima, ribogojilištima, kuharima, slastičarima, egzotičnim voćkama i tradicionalnim kolačima

Od utorka, 12. prosinca, u prodaji je novi broj magazina Dobra hrana, još jedno pravo kolekcionarsko izdanje koje se čita od korica do korica

Znate li da su Hrvati tek na 77. mjestu po potrošnji morske ribe i druge hrane iz mora na svijetu, i to s 19,14 kilograma po stanovniku? Iskreno, mislili smo da smo i gori. To je, doduše, podatak iz 2020., pa možda i jesmo. Jer, riba nikada nije bila skuplja. A to je tako jer trgovci nižu potražnju nadoknađuju višim maržama. Tu nisu ubrojene slatkovodne ribe, no čak i da jesu, čisto sumnjamo da bi nam stanovnici iz unutrašnjosti popravili prosjek, iako je slatkovodna riba u pravilu jeftinija, ako ne računamo srdelu. Doduše, nestašice i visoke cijene svinjetine, uzrokovane afričkom svinjskom kugom, možda šaranu podignu popularnost jer već je sad lakše nabaviti proizvode od slatkovodne ribe, poput dimljenih fileta, čipsa ili čvaraka od šarana.

image
Ante Cizmic /Cropix

Usput, jeste li znali da, za razliku od morske ribe koja je jedan od najraširenijih alergena, alergija na meso slatkovodnih riba praktički ne postoji, odnosno obrnuto je proporcionalna predrasudama prema toj istoj ribi. Bilo bi zanimljivo vidjeti kalendar: vrijeme uoči Božića sigurno nam podiže potrošnju ribe. A tko zna na kojem bismo mjestu bili da u tjednu nema petka? 177.? Maldivi, Makao, Kiribati, Hong Kong i Južna Koreja svakako ne trebaju posni petak da bi bili u top deset s višestruko većom potrošnjom od Hrvata. Raznih je tu predrasuda: od otpora prema slatkovodnoj ribi koju, eto, nitko baš ne voli (jer ili biramo morsku, ili biramo krmenadle), iako je nutritivno izvrsna, pa do toga da nam riba iz uzgoja nije “ono pravo”.

image
Tom Dubravec/Cropix

No, riba koju ribogojilište pametno hrani najkvalitetnijom hranom, drži je u dovoljno prostora u hladnom kurentu i još je na kraju obradi, npr. japanskom ikejime tehnikom, jednako je dobra, a za neke i bolja od divlje koja se hrani kako i čime može. I još jedna usputna opaska: jedino u probavnom sustavu lubina, odnosno brancina, istraživanja nisu pronašla tragove danas sveprisutne mikroplastike. Slično je i sa slatkovodnom ribom. Ribnjak Lipovljani, koji smo posjetili radi reportaže u sklopu teme broja, a za koji je zadužena mlada voditeljica Ana Duda, osobitu pozornost posvećuje kako prehrani ribe tako i redovitom odmuljivanju ribnjaka kako njihova riba ne bi imala neželjeni miris.

image
Berislava Picek/Cropix

I na kraju godine u kojoj smo postali tromjesečnik, koji, vjerujemo, čuvate u svojoj kolekciji, želimo vam sretan Božić i najbolju, najukusniju i najfiniju novu godinu.

image

Fotografija: Berislava Picek, Art direkcija: Vesna Veselić

Berislava Picek/Cropix


Priče o tradicionalnim kolačima s masti, morskoj i slatkovodnoj ribi iz ribnjaka i mora otkrijte u novom broju magazina Dobra hrana koji je na kioscima 12. prosinca!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:42