PREPOZNATA KVALITETA

Otok Pag je proglašen jednom od najboljih destinacija za ljubitelje sira u Europi

 Mario Kucera/Cropix/Cropix
Internetski portal koji čita više od 150 milijuna ljudi mjesečno objavio je top listu najboljih destinacija za ljubitelje sireva.

Otok Pag uvršten je na popis devet europskih destinacija koje morate posjetiti ako volite sir. Top lista najboljih mjesta za kušati dobar sir objavio je portal euronews.com koji ima doseg od 150 milijuna čitatelja mjesečno, a njihove objave na društvenim mrežama vidi više od 17 milijuna ljudi.

U članku je posebno istaknuta sirana Gligora, te preporučuju kušanje lokalnog paškog sira iz njihove proizvodnje. Opisuju kako se radi o ovčjem siru za koji se koristi mlijeko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom. Prepoznatljiv intenzivan okus može zahvaliti upravo tom samoniklom aromatičnom bilju koje je dodatno izloženo morskoj soli zbog jakih naleta bure na otoku. Uvrštavanje paške sirane nimalo ne čudi budući da njihovi sirevi već godinama osvajaju zlatna odličja na svjetskim natjecanjima.

Odgovor na pitanje koja je tajna paškog sira može se pronaći u stihovima osebujnog Ivana Gligore, majstora sirarstva iz paškog Kolana gdje se nalazi sirana. U prijevodu znače da u siru ima kamena, bure, soli, bilja i ovaca, svega što ovaj otok čipke, soli, tajanstvenih krugova, maslinova ulja, janjetine i sira čini posebnim.

"...Paški sir je beleca od slavulje i smilja,
pelina i bušina, drača i koromača
k’ih su zasolili ragani od dvi vale
ča su ih biliška i mrkuša
kaloka i rogulja, ćala i pećara
među babuljiman iskale...”

Osim Paga na listu su uvršteni: francuski grad Roquefort-sur-Soulzon gdje se proizvodi jedan od najpoznatijih sireva na svijetu - Roquefort, zatim švicarski grad Gruyères gdje nastaje Gruyère čija proizvodnja datira još iz 12. stoljeća. Neizostavna na listi je i talijanska Parma gdje se proizvodi Parmiggiano Reggiano. Na listi su spomenute doline nizozemska Gauda te švicarska Emmental. Ljubitelji sireva ne bi trebali zaobići ni španjolsku regiju Asturiji koju još nazivaju "zemljom sireva" gdje se proizvodi preko 50 vrsta sireva, a najpoznatiji su dimljeni Gamonéu te vrlo intenzivan Cabrales. Nizozemski grad Streefkerk u blizini Rotterdama poznat je po tristogodišnjoj tradiciji pravljena sira te svakako vrijedi posjetiti lokalne sirane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. srpanj 2022 18:34