NOVO U ZAGREBU

Otvoren je gurmanski shop u kojem možete kupiti makedonski ajvar, hrvatski pršut, kobasice i sireve

 Nikola Zoko/
Dark Blue Stores nalazi se na adresi Tkalčićeva 56 i mjesto je na kojem kupiti možete namirnice za dobar doručak ili večeru, ali i suvenir

Zagrebačka Tkalčićeva ulica oduvijek slovi za onu jednu ulicu gdje uvijek možete pronaći mjesto za popiti kavu ili pivo, nešto pojesti ili kupiti kakav lijep suvenir i upravo je zato jedna od najprometnijih i najpopularnijih među turistima. Ovih je dana listi gastronomskih atrakcija s Tkalče, kako je mnogi od milja zovu, dodano još jedno novo mjesto - Dark Blue Stores. Riječ je o gastro trgovini makedonskih proizvoda i sama ponuda je prilično zanimljiva.

"Godinama mi je bio san spojiti najbolje od najboljeg što se može naći na stolu svakoga od nas", rekao je Orce Lambevski, vlasnik Dark Blue Stores trgovine koja spaja makedonski ajvar, ali i ostale priloge s potpisom Gurmano, Drniški pršut, slavonski kulen, talijansku mortadelu, livanjski, istarski i paški sir, odabrana makedonska i istarska vina, rakiju, aperitive. Uz slane delicije tu su i ručno rađene čokolade, med i medni pripravci...

image
Nikola Zoko/

‘‘Dugo sam tražio posebno mjesto u Zagrebu gdje bih otvorio ovakav prostor jer na ovaj način želim ponuditi svim domaćim gurmanima mogućnost da na jednom mjestu kupe sve ono što vole jesti i piti. Strancima ovakvom ponudom pričamo priču o našoj gastro tradiciji koju mogu okusiti i prilikom kupovine. Ono čime se oduševe lako mogu ponijeti i kući kao pomno odabran gastro suvenir‘‘, dodao je Lambevski.

Dark Blue Stores podijeljen je u nekoliko cjelina, a glavno mjesto zauzima ‘mesnica‘ sa selekcijom suhomesnatih proizvoda pomno biranih proizvođača. Ovdje tako možete kupiti suhomesnate proizvode drniške pršutane Perajica Mile koji su svi odreda napravljeni od domaćih svinja. Za one koji vole Istarske suhomesnate proizvode tu su panceta i pečenica bez aditiva pršutane OPG Antolović, kao i njihov pršut iz domaćeg uzgoja za kojeg imaju zlato! U mesnici će ljubitelji Slavonskih delicija pronaći kulen Karinčić (također nagrađen zlatnom medaljom), ali i kulen od crne slavonske svinje i slaninu Belje, čvarke, kuhanu šunku i poznatu Samoborsku kobasicu iz Igomata, ali i mortadelu Mia bella famiglia iz Bologne.

image
Nikola Zoko/

Uz suhomesnate proizvode odlično se kombinira i sir kojeg u Dark Blue Storesu nude narezanog na šnite, ali i u komadu. Ponuda sira je isto prilično zanimljiva, a u selekciji su brendovi Puđa, Gligora i Špin, ali i paški ovčji sir te sir Čemeljić, s malog obiteljskog gospodarstva s vlastitom farmom ovaca. Njihova kvaliteta je prepoznata, a ovaj tradicionalni sir okrunjen je zlatnom medaljom.

"Svi ovi proizvodi se mogu kušati i prije kupovine kako biste i sami odabrali svoju dobitnu kombinaciju suhomesnatih proizvoda i sira, a onda sve što vam se sviđa ponijeti kući i u posebno dizajniranim platama koje za vas svakodnevno radimo", objasnila je Mirjana Močiljanin, voditeljica maloprodaje predstavljajući dodatnu ponudu trgovine.

image
Nikola Zoko/

"Pazili smo s odabirom vina kako bismo imali za svakog ponešto, ali i ispričali priču o raznolikosti vinske ponude ovog podneblja. Tako na policama imamo etikete hrvatskih vinarija Matuško, Plenković, Kabola, Meneghetti, makedonska vina Bovin, Kamnik, Popov, Tikveš, ali i likere te džinove domaćih proizvođača.

Tu je i bogata ponuda gastro suvenira - ručno rađene čokolade, proizvoda s tartufima s potpisom Tartufi Natura, tartufi Karlić, eko maslinovo ulje Faustina (OPG Josip Kuliš) i Olio Vivo iz Vodnjana, koje je više puta nagrađeno zlatnom medaljom. Uz maslinova, tu su i hladno prešana bučina ulja OPG Hukavec, kao i bučine sjemenske koje možete kušati i slane i slatke. Za ljubitelje ribe tu je i poseban kutak s delicijama iz jadranskog mora - fileti srdela i inćuna Pelagos koje rade Dunja i Ante Gotovina, kao i pršut od sabljarke i tune iz Bek Pušnice.

image
Nikola Zoko/

Središnji dio trgovine u znaku je popularnog makedonskog brenda Gurmano s čijim potpisom dolazi domaće proizveden ajvar, zakuska, punjene papričice feta sirom, feferoni, pindžur, pečena paprika, malidžano paprika u vrhnju i hit proizvod - pepperfeto kremasti namaz.

"Jako sam sretan kad vidim kako su se odlično povezale Makedonija i Hrvatska, ali i na jednom mjestu ispričala eno gastro priča o kontinentalnom i Mediteranskom dijelu Europe. Svima koji će dolaziti u ovu trgovinu mogu poručiti da je od Makedonskih proizvoda odabrano ono najbolje te da će upravo zbog toga što se može kušati u Dark Blue Stores trgovini mnogi poželjeti otići u Makedoniju", rekao je na samom otvorenju Milaim Fetai, Makedonski ambasador u Zagrebu.

Dark Blue Stores radi svaki dan od 09:00 do 21:00 sat, a nedjeljom je zatvoren!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:07