Veliki novitet

Otvoren Trezor 1232, jedinstveni prostor u kojemu možemo arhivirati vrhunska kutjevačka vina

 Tomislav Krišto/Cropix
Zavirite s nama u poseban vinski trezor, prvi takav u Hrvatskoj, smješten u obnovljenom Turkovićevom podrumu iz 1896.

Nakon rekordne 2022. godine, u kojoj je vinarija Kutjevo prodala 5 milijuna i 300.000 litara vina te se s 400.000 litara butelja Vrhunske graševine ujedno može pohvaliti najprodavanijoj buteljom u Hrvatskoj, u 2023. ulazi s restauriranim Turkovićevim podrumom iz 1896. godine, ali i jedinstvenim projektom - Trezor 1232, prvim na našim prostorima, ali i u ovom dijelu Europe. Naime, na dnu spomenutog podruma u kojemu je ukupno 40 bačava premium serije vina, Kutjevo je otvorilo trezor vina, ekskluzivno mjesto na kojemu će njihovi klijenti moći ostaviti na čuvanju jedno od njihovih premium vina iz linija Koria, de Gotho i Maximo. U njemu će, prema riječima vodećih ljudi Vinarije Kutjevo, 1232 sretnika imati priliku deponirati omiljenu vinsku etiketu iz njihovih linija tako što će je na preporučeno razdoblje od nekoliko godina i po cijeni od 150 eura za poziciju dati na čuvanje enolozima vinarije Kutjevo, kako bi vino postiglo puni potencijal.

image

Prostor Trezora 1232 namijenjen je i za kušanje vina, no pristup će mu imati samo oni klijenti koji su zakupili mjesto za čuvanje vina

Tomislav Krišto/Cropix

Inače, Trezor 1232. otvoren je u prostoru prve hrvatske staklene cisterne u vinarstvu i vinogradarstvu, koju su u Kutjevu odlučili prenamijeniti u trezor jer ima idealne uvjete za čuvanje vina.

"Koria, de Gotho i Maximo su linije koje imaju veliki potencijal odležavanja i predstavljaju kutjevački terroir i specifikum kutjevačkih sorti po kojima smo poznati", objasnio je njihovu vinsku preporuku Dino Galić, član Uprave Kutjeva d.d., ističući da novim i jedinstvenim projektom žele podići vinsku kulturu i vinsku scenu na višu razinu, pogotovo kutjevačko vinogorje. No, ideja je i educirati potrošače i ljubitelje premium vina da se strpe i pričekaju puni potencijal kupljenog vina.

image

Prostor trezora ima mjesta za čuvanje 1232 butelje vina

Tomislav Krišto/Cropix

Svaka pozicija u trezoru, njih ukupno 1232, sadrži jedinstveni ID broj, a klijent će uz nju dobiti i poklon-kutiju.

"U svemu je tome, naravno, i malo simbolike, jer je podrum nastao 1232. godine. Riječ je, dakle, o hrvatskoj baštini i cjelokupnoj baštini hrvatske vinske i vinogradarske kulture, a ne samo vinogorja Kutjevo", dodao je Galić, istaknuvši da su ipak vodili računa da u toj ekskluzivnosti uživa što više ljudi.

image

Uz pandursku stražu predstavljanju Trezora 1232 prisustvovali su Dino Galić, Karlo Sajfert, Josip Budimir i Ivan Marinclin

Tomislav Krišto/Cropix

Kako funkcionira Trezor 1232

Iako ima 1232 mjesta, broj mjesta u Trezoru 1232 koji osoba ili tvrtka može zakupiti ograničen je na šest mjesta.

"Željeli smo omogućiti klijentima da ih što više ovdje deponira svoja vina, a na koji rok će to biti, ovisit će o etiketi za koju se odluče. Sva vina koja će se deponirati u Trezoru 1232 imaju točno određenu godinu do koje idu u trezorski zapis. Tako će, primjerice, Pinot Crni de Gotho 2019. najbolji biti odležan u trezoru do 1. prosinca 2025., a za Graševinu de Gotho 2020. preporučuje se odležavanje do 1. prosinca 2026. Na tome je radio stručni žiri na čijem je čelu bio Saša Špiranec, a činili su ga još i vinski znalci Rene Bakalović, Ivan Kozarčanin i Darko Lugarić, koji su nam pomogli da odredimo kad točno, odnosno koje godine pojedine etikete postižu puni potencijal", dodao je Ivan Marinclin, vodeći enolog vinarije Kutjevo.

image

Svatko tko zakupi svoju poziciju dobit će kutiju s ID karticom, membership tokenom i staklenom epruvetom s uzorkom tla na kojemu je uzgojeno grožđe za vino koje čuva u Trezoru

Tomislav Krišto/Cropix

A što kad zakupite poziciju u trezoru?

Nakon što zakupite poziciju u trezoru, dobivate poklon-paket koji uključuje ID karticu na koju se ispune podaci, odnosno pozicija gdje je vaše vino, zatim vintage etiketa, odnosno godina do koje će vino odležavati u Trezoru 1232 i datum do kojeg je deponiran trezorski zapis. Osim toga, kupac dobiva membership token - što mu omogućuje redovne degustacije u Kutjevu i nitko osim njega neće moći doći i u trezoru uživati u vinima i gastronomiji. U poklon-paketu je i posebna epruveta s poklopcem u kojoj je kutjevački terroir. Kutjevo, naime, ima šest vinogradarskih pozicija, od čega četiri čine premium pozicije. Ako se, primjerice, netko odluči u trezor pohraniti de Gotho graševinu, a grožđe za nju se bere isključivo na Vetovu, u epruveti ćete dobit dio tog uzorka tla.

image

Vrhunska vina vinarije Kutjevo koja će se moći arhivirati u Trezoru 1232 - Koria, de Gotho i Maximo

Tomislav Krišto/Cropix

Što kad dođe kraj vremena odležavanja?

Kad dođe vrijeme koje je po stručnom mišljenju žirija idealno za konzumaciju deponiranog vina, vinarija kontaktira klijenta i postavlja dva pitanja - želite li doći u Kutjevo uživati u pohranjenom vinu sa svojim kolegama, prijateljima, obitelji ili želite li da vam pošalju vino. U tom trenutku, kad se trezorska pozicija oslobađa, imate pravo prvootkupa, a ako ne želite dalje produljiti vaš trezorski zapis, ta se pozicija opet stavlja kao slobodna trezorska pozicija na tržište. Jednom kad dođete po svoje vino, ono će biti u posebnoj arhivskoj kutiji koju nosite kući kao dodatni dar.

Zanimljivo je dodati i da će glavni enolog vinarije Kutjevo svake godine raditi reviziju etiketa i uz pomoć stručnog žirija objaviti koja vina dokad imaju potencijal.

image

Jedinstveni trezor za čuvanje vina otvoren je u sklopu restauriranog Turkovićevog podruma

Tomislav Krišto/Cropix

"Svi smo mi nekad nestrpljivi kad kupimo dobru etiketu i htjeli bismo je što prije konzumirati. No na ovaj način čuvamo vas od napasti da vino popijete prije vremena, prije nego što je postiglo puni potencijal", istaknuo je enolog Marinclin.

Vinarija Kutjevo, također, najavljuje i dodatne membership pogodnosti za svoje klijente, kako za trezorske, tako i za redovne linije i vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:58