NOVO MJESTO

Otvorena je nova trgovina stvorena za ljubitelje grickalica, nude više od sto vrsta oraščića

 Biljana Blivajs/Cropix
Nuts snack boutique u zagrebačkoj Ilici nudi orašaste plodove s okusom tartufa, čilija, vinskog octa, wasabija...

Na križanju Ilice i Frankopanske ulice u centru Zagreba nedavno je otvorena mala trgovina u koju smo tjednima znatiželjno zavirivali, potaknuti natpisom (nuts) iznad ulaza. Čim smo ušli u prostor na kućnom broju 42 u Ilici, gdje je nekada bila zlatarnica, otkrili smo da je taj naziv trebalo shvatiti doslovno (engl. nuts - oraščići).

U njemu smo zatekli Magdalenu Pešt, vlasnicu i zaštitno lice dućana, inače fotografkinju, okruženu svim vrstama oraščića, prženim i pečenim, usoljenim i dodatno začinjenim, obloženima čokoladom, karamelom i vanilijom... Oduševljena beskonačnim brojem mogućih okusa i oblika orašastih plodova, Magdalena je sa svojom obitelji zaključila da Zagrebu nedostaje mjesto specijalizirano upravo za njih pa tako u Nuts snack boutiqueu možete naći slane i slatke, ali prije svega zdrave grickalice, gurmanski spas od gladi u one, posebno užurbane dane.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Novi okusi

- Jeste li probali ove indijske oraščiće? Odlični su stvarno, s okusom tartufa! A ove bademe s wasabijem? Evo, kušajte - nutkala nas je Magdalena Pešt, oboružana crnim rukavicama i dugačkom pincetom. Rukama je pomicala prozirnu zaštitu s posuda punih plodova u rinfuzi i pažljivo nam, komad po komad, stavljala na dlan kako bismo kušali različite okuse. Osim obaveznih klasika, kao što su obični ili pečeni lješnjaci, neoljušteni ili pak slani kikiriki, pistacije u ljusci, orasi i slično, ovdje možete naći i u vinskom octu marinirane pa pečene španjolske almendra bademe, indijske oraščiće s okusom vrhnja i luka, za'atara ili pak manchego sira, bademe s okusom roštilja, čilija i limuna i tako dalje. Izabrati doista nije lako, ali to vam daje izvrsno opravdanje da dućan posjećujete uvijek iznova u potrazi za novim okusima.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Ponuda španjolskih badema ili, pak, oraščića aromatiziranih španjolskim sirom nije slučajnost jer upravo iz Španjolske dolazi roba koju nude u dućanu, bilo da je riječ o klasičnom kikirikiju, pečenim zrnima kukuruza ili zelenim i ljutim indijskim oraščićima s okusom wasabija.

- Našli smo jednu craft tvornicu u Španjolskoj u kojoj se sve radi ručno. Plodove dobavljaju s probranih plantaža, a osmislili su i metodu prženja orašastih plodova bez trunke ulja, kao i kako ih dodatno začiniti na razne načine. Time dobivate već nutritivno bogate namirnice bez dodanih masnoća. Imamo i puno dražeja, odnosno oraščića umočenih u čokoladu, slanu karamelu i slično. Osobno mi je najdraži badem u stracciatelli - povjerila nam je.

image

Snimka iz tvornice gdje se prže oraščići za Nuts snack boutique u Zagrebu

/Nuts Snack Boutique

Uskoro će ponudu obogatiti s još pedesetak okusa, govori nam, no zapravo nam šalje poruku da će nam ubrzo biti još teže odlučiti što isprobati, ali i da se imamo čemu veseliti. U planu je i povećanje broja dućana i ulazak u shopping-centre, ali i u luksuzne hotele na obali kojima dodatak gurmanskih oraščića može samo unaprijediti ponudu.

image
Biljana Blivajs/Cropix

Kombinacije sa sirevima

- Ljudima je zanimljivo sve probati pa se za sada niti jedan od okusa nije posebno istaknuo, što je zapravo sjajno jer se sve podjednako prodaje! To znači da za ovakav gurmanski proizvod doista ima mjesta - naglasila je i dodala da se ovakve grickalice odlično slažu s čašom finog vina ili hladnim pivom, ali i da mogu biti sjajna nadopuna sirnoj plati koju spremate za druženje. Svakako preporučuje da se klasične oraščiće, bez dodanih okusa, kombinira s intenzivnijim sirevima kao što su odležani kravlji ili kozji, dok je aromatizirane dobro posluživati uz blage sireve kao što su mozzarella, svježi sir, burrata, skuta i slično, kako bi svi okusi došli do izražaja.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

U Nuts snack boutiqueu nude i čokoladu nagrađivanog brenda Adoré Chocolat koju u susjednoj Srbiji proizvode Hrvati, a među svim namazima, pralinama i bombonijerama pažnju onih u potrazi za brzim slatkim zalogajem privlače i police pune čokoladom obloženih orašastih plodova ili komadića voća. Naranča, brusnice ili kava u crnoj čokoladi, miks sušenog voća, datulje, bademi u kokosu, bijeloj, mliječnoj ili tamnoj čokoladi samo su djelić slatkog programa koji možete kupiti u količinama od 50, 100 ili 250 grama. Pritom ćete za 100 grama izdvojiti do 30-ak kuna, ovisno o tome što odaberete, a spakirat će vam ih u jednostavne, ali efektne vrećice koje možete, bez razmišljanja, i darovati. Ako im uspijete odoljeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:34