NAJSKUPLJA GLJIVA

Otvorena je sezona bijelog tartufa u Motovunskoj šumi, tartufari otkrili što očekuju

 Goran Sebelic/CROPIX
Sezona istarskog bijelog tartufa službeno je započela 1. rujna, a trajat će četiri mjeseca.

Okupljanjem Udruge tartufara Istra tradicionalno je u Motovunskoj šumi obilježen službeni početak sezone bijelog tartufa, piše Glas Istre. Inače, sezona bijelog tartufa, Tuber magnatum pico, započinje 1. rujna i traje četiri naredna mjeseca.

Iako su tartufari najavili kako početak nije obećavajuć zbog velike suše i nedostatka vlage, ipak očekuju prosječnu sezonu. Kako piše Glas Istre, otkupna cijena bijelog tartufa kreće se oko četiri do pet tisuća kuna za kilogram prve klase, a tartufari dodaju i kako je maloprodajna cijena u trgovinama zasigurno puno veća.

"Neka nam je sretan lov i kuraja, da tartufarimo svi skupa na jedan održiv način, da brinemo o šumi, da ne gledamo svaki svoj uski interes i svima skupa bit će nam puno bolje", povodom otvorenja sezone poručio je tartufarima predsjednik Udruge tartufara Istra Darko Muzica.

Kako piše Glas Istre, organizirano je i druženje s tartufarima i njihovim psima pa su tako zainteresirani mogli vidjeti kako zapravo izgleda lov na bijeli tartuf. Druženje je završeno degustacijom u Livadama u konobi Dorjana gdje se u bijelim tartufima uživalo uz fuže.

"Tartufi su svakako okosnica gastronomije u Općini Motovun koja se turistički razvija. Okosnica su i ekonomije s obzirom na to da si mještani mogu priskrbiti određena sredstva kroz sezonu tartufa", rekao je za Glas Istre načelnik Općine Motovun Tomislav Pahović te dodao kako u Motovunu podržavaju nastojanja Udruge tartufara da svoj rad unaprijedi, a Motovunsku šumu i tartufe zaštiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:47