SKRIVENI BISER

Otvorili su prvu pizzeriju u Puli, u njihovoj konobi otkidaju na pršut, šetnja uz izvor je top

 Tomaso.hr/
Glas Istre posjetio je Tomažovu konobu, skriveni biser i mjesto koje nudi pravu domaću istarsku hranu

Vlasnik današnje Tomažove konobe u selu Vošteni na razmeđi Svetog Lovreča i Tinjana, Miro Vošten, još davne 1975. otvorio je u Puli prvu pizzeriju. Nosila je ime Tomaso, bila je smještena u Zagrebačkoj ulici i bio je to jedan od njegovih prvih ugostiteljskih projekata, piše Glas Istre. U međuvremenu je bio vlasnik dva restorana i kafića, da bi se potom 2005. godine vratio u rodno mjesto i otvorio konobu koja je danas pravi mali skriveni biser za gurmane.

"Svi su govorili da san lud da se vraćam tu u selo. Ki će ti doć tamo u oštariju, su govorili. Ali se pokazalo da san bija u pravu", ispričao je Miro za Glas Istre.

image
Tomaso.hr/

Njegova konoba ime je dobila upravo po nazivu zaseoka sela Vošteni u kojem se nalazi, a gostima danas nudi prave domaće delicije. Hrana se priprema po starim istarskim receptima pa tako nude jela kao što je šugo od boškarina ili domaće kokoše s njokima, fužima ili pljukancima, tu je i špaleta giravolta, a domaći ljudi najviše vole njihov pršut, pancetu, ombolo, kobasice, sir od tartufa, istarski sir i kravlji sir u teranu. Peku i svoj kruh, a tu su i bogati sezonski deserti.

image
Tomaso.hr/

Miri u poslu pomaže i supruga Marija te povremeno uskoče i njihova djeca. Kažu kako je zahvaljujući turistima posla nešto više, s obzirom na to da je u mjestu u kojem žive broj stanovnika pao, ali su izgrađeni apartmani. Česti su gosti i lovačka društva, posebice iz Italije, a vlasnik konobe za Glas Istre je rekao i da često dolaze Nijemci, Amerikanci, Kinezi, Japanci... Zanimljivo je dodati i kako se u blizini nalazi izvor pitke vode Puč šetnja do kojeg je dobra ideja nakon obilnog ručka u simpatičnoj Tomaževoj konobi. Naravno, ako fešta ne potraje do jutra, što se znalo događati, otkrio je Miro Vošten za Glas Istre.

image
Tomaso.hr/

Konoba može primiti 30-40 gosti, a ljeti kada otvore terasu nude 70-ak sjedećih mjesta. Rade petkom, subotom i nedjeljom, ali ako dolazite u većoj grupi i najavite se, moguće je da će zbog vas otvoriti i usred tjedna. Više informacija potražite u tekstu na službenoj stranici Tomažove konobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:05