
Kad mislite da znate gotovo sve o istarskim vinarima i vinima, poprilično vas iznenadi poziv na kušanje i predstavljanje vina Anđelini u povodu 25 godina vinarije, koje je u srijedu 20. travnja održano u zagrebačkom restoranu Matrix. Tko su, kvragu, ti Anđelini!?! Ako smo nešto i načuli, kako to da o njima ne znamo više? Jer, em na tržištu postoje četvrt stoljeća, em obrađuju ne dva ili tri, nego - 15 hektara vinograda! Čak je i sommelier Siniša Lasan, koji je ovom prigodom predstavio vinariju, priznao da su ga iznenadila njihova vina, koja su, pokazat će se, po mnogočemu jedinstvena i vrijedna pažnje. Za njih je, kaže, prvi put čuo kad su 2017. osvojili Decanterovo zlato za malvaziju.
Vinogradi obitelji Anđelini smješteni su u centralnoj Istri, nedaleko od Pazina. Položaji su vrlo zanimljivi, tu vinova loza raste na najvišoj nadmorskoj visini u cijeloj Istri - protežu se do 474 m, na različitim tlima, a posebno je zanimljiv položaj Cesarovac gdje prevladava siva zemlja i lapor. Specifičan terroir naveo je vinariju Anđelini na stvaranje kompleksnijih, odležanih vina, istaknuo je Ranko Anđelini, vlasnik vinarije.
Nakon uvoda uz vrhunski pjenušac D’Angelo, extra brut dobiven tradicionalnom metodom od chardonnaya, malvazije i žutog muškata, kušali smo Pazinsku malvaziju 2020, koja je tek nedavno napunjena u butelje i koja svježinom odmah ukazuje na orijentaciju vinarije. No, potencijal položaja najzornije je predstavljen na vertikalnom kušanju malvazije Filomena. Sommelier Siniša Lasan vodio je, nakon uvodne Pazinske malvazije, kušanje četiriju berbi – 2019., 2018., 2017. i 2015. Njegov zaključak: jedan od glavnih principa proizvodnje vina Anđelini jest odležavanje radi harmoničnosti i uravnoteženosti okusa. Iznimka nije ni Filomena čijoj je punoći i snazi, ali i aromatici i svježini pridonijelo odležavanje u bagremovim bačvicama barrique formata od 225 l.
Najatraktivnija je karakteristika malvazije Filomena upravo njezina svježina i mineralnost, i to u sva četiri godišta koja smo kušali. Čak bi se najljepšom mogla proglasiti najstarija, iz berbe 2015., koja još nije nosila ime Filomena. Pritom, ovdje se ne radi o dugim maceracijama koje bi malvaziju pripremile na dulji vijek trajanja. Restorateri bi definitivno malvazije vinarije Anđelini trebali uzeti u obzir jer ionako imaju problem sa svježim malvazijama koje moraju brzo prodati, dok još vrijede.
„Uz nadmorsku visinu, velik je broj čimbenika koji pridonose specifičnosti naših vina – prije svega kombinacija mediteranske i kontinentalne klime, zatim izražene temperaturne amplitude koje pogoduju aromatici i odražavaju se na svježinu vina, te sivo tlo i lapor koji daju mineralnost. Kako bi se to zaokružilo i istaknulo, sva naša vina minimalno godinu dana odležavaju u podrumu, a neka i dulje“, istaknuo je Dominik Anđelini iz vinarije Anđelini.
Uz Filomenu, a prije nje i pjenušac D'Angelo i Pazinsku malvaziju, probali smo kupažu chardonnaya i malvazije Magdalena, kupažu merlota i cabernet sauvignona Centrum, kupažu merlota, cabernet sauvignona i syrah Domenico te rosé Amalia. Vina su lijepo pratili specijaliteti chefa Marka Jantoleka, koji je već privukao pozornost kreativnim radom u Matrixovoj kuhinji, a proglašen je i mladim talentom godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2022.
Kako to, dakle, da Anđelini nije sve ove godine bio prisutniji na tržištu? Ranko Anđelini, koji polako brigu o vinima prepušta mlađoj generaciji, jednostavno odgovara: “Nije nam to bio glavni izvor prihoda, imali smo mnogo drugog posla i obaveza, djeca su još bila mala… Ali, sad je došao red na njih.”
Mladi Dominik Anđelini, koji radi na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, a priprema doktorat na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, istaknuo je da su održiva proizvodnja te razvijanje spoja pčelarstva i vinarstva kao obiteljske tradicije glavni ciljevi vinarije. Simpatičan i atraktivan detalj, koji je, uz vina, osvojio publiku u Matrixu, bila je i košnica s pčelama koju je Ranko Anđelini otkrio rekavši kako bi nam htio predstaviti i ostale članove obitelji, koji inače žive s njima u njihovim vinogradima.
O vinima obitelji Anđelini još će se pričati, njihova je malvazija pravo i doslovno osvježenje, a Dominik Anđelini, koji uz terroir ističe i klimu s toplim danima i prohladnim noćima, čvrsto vjeruje i u potencijal za pjenušce koje dalje namjeravaju razvijati.