CHICCO DI PANE

Ova mala hrskava peciva najbolja su s mortadelom, a evo kako ih napraviti i gdje ih kupiti

 @mangiapaninoteka Instagram/
Budite Talijani na jedan dan; napravite peciva, poslužite ih još topla uz mortadelu i piće po želji i uživajte

Chicco di pane su mala peciva s hrskavom koricom koja se, po želji, mogu puniti slatkim ili slanim nadjevima. Popularna su u Italiji, odlično se slažu uz aperitivo, a dobra je vijest da peciva nalik ovima vrlo lako možete napraviti i kod kuće. Trebat će vam tek brašno, sol, med, voda i malo maslinova ulja, a dok su još topla, puniti ih možete, primjerice, mortadelom ili dobrim pršutom, mozzarellom ili, kada zatopli, pečenim rajčicama, premazivati pestom i puniti pečenom porchettom.

image
@mangiapaninoteka Instagram

U nastavku ostavljamo osnovni recept za mala okrugla peciva nalik chicco di pane koji, naravno, možete prilagoditi i vlastitom ukusu. Dodati možete sjemenke ili dio brašna zamijeniti integralnim, kukuruznim ili nekim drugim po želji. Iako ovo nije originalan recept za popularna peciva, izvediv je u kućnim uvjetima i dobit ćete iznutra mekane, a izvana hrskave zalogaje koji su najbolji dok su još topli.

Trebat će vam:

  • 600 g glatkog brašna
  • 150 g aktivnog kvasca ili 10 g običnog svježeg kvasca
  • 350 g vode sobne temperature
  • 15 g sitne soli
  • 1 žličica meda
  • 60 g maslinova ulja

Priprema:

Ako koristite običan svježi kvasac, pomiješajte ga s vodom i medom i pustite da stoji na sobnoj temperaturi dok se ne zapjeni. Brašnu dodajte kvasac i zamijesite tijesto. Pustite da stoji pola sata pa dodajte sol. Mijesite dok sol više ne osjetite pod prstima, a zatim dodajte i maslinovo ulje. Mijesite i dalje, pripazite da tijesto dlanovima ne zagrijete previše. Mijesite tijesto dok ne dobijete lijepu glatku kuglu. Prekrijte ga i pustite da odmori, a zatim u razmacima od 30 minuta preklapajte tijesto. Dok odmara, prekrijte ga prozirnom folijom i krpom. Nakon što ste ga tri puta preklopili, pustite da se diže dok se volumen udvostruči, a zatim oblikujte loptice. Stavite ih na papir za pečenje kojim ste obložili posudu za pečenje i ponovno pustite da se dižu. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva i na dno stavite posudu s kipućom vodom. Kada su se peciva digla, svako malo zarežite po sredini, najbolje žiletom, i stavite u pećnicu na 15 minuta, zatim smanjite temperaturu i pecite još 15-20 minuta na 180 stupnjeva.

image
@mangiapaninoteka Instagram

Ako, pak, baš i niste od miješenja tijesta i prljanja ruku, dobra vijest je da smo ovih dana naišli na Instagram objavu Mangia Paninoteke koja ova mala meka peciva prodaje u dvije varijante, u slanoj s mortadelom, ali i slatkoj pri čemu ih pune slatkim čokoladnim namazom. Slatka varijanta ujedno je i novitet u ponudi Mangia Paninoteke, a osim toga, kupiti možete i prazna peciva koja će vas, ako ih naručite putem Wolt dostave, koštati 1,15 eura po komadu. Također, ovdje se možete počastiti i slasnim sendvičima, bombolonima (talijanskim krafnama) i rum babom, tiramisom i drugim talijanskim specijalitetima. Priču o Paninoteci pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 22:28