ZA POD ZUB

Ova obrnuta pita s jagodama priprema se nevjerojatno brzo, a najbolje se slaže uz sladoled

 Marko Miscevic/Cropix
Obrnuta pita s raskošnim nadjevom od sezonskog voća uvijek je dobra ideja za desert

Hrskavo, ali dovoljno lagano i prhko tijesto da kroz njega vilica samo klizne, i gust, ljepljiv, pomalo kiselkast i taman dovoljno sladak nadjev, za mene su dvije najvažnije komponente svake dobre voćne pite. Takve ih pripremam i sama, a takve moraju biti i sve inačice klasičnih primjeraka. Takav je i ovaj cobbler, američko-engleska varijanta obrnute pite, s brzim tijestom kojem se posebno volim vratiti za vrijeme toplih dana, kada predugo čekanje da se prhko tijesto dovoljno ohladi jednostavno ne dolazi u obzir.

Cobbler je križanac pite i crumblea i idealno je rješenje za one koji još uvijek nisu usavršili prhko tijesto upravo zato što se priprema brzinski i od tek nekoliko sastojaka koje, sigurna sam, ionako već imate u hladnjaku. Dovoljno ih je tek povezati pa rasporediti po nadjevu u koji ste ubacili dodatke po želji. A dodaci su, pak, jedna sasvim posebna priča. Bez obzira radim li cobbler od šumskog voća, šljiva ili, kao u ovom slučaju, jagoda, prilikom pripreme nadjeva obavezna je igra s omiljenim namirnicama. Jagodama sam ovaj put dodala slatkasti muškat, malo ribane tonke, nezaobilaznu vaniliju, malo limuna, a obavezna je i koja žličica gustina, kako sve ne bi ostalo previše vodenasto.

S jagodama se odlično slažu i timijan i bosiljak, a dobra ideja bit će i prstohvat papra, čisto da dodatno začini cijelu stvar. Nemojte se bojati dodati dovoljnu količinu tijesta (poput mene) jer upravo se poseban užitak krije u trenutku kada ispod hrskavog poklopca naiđete na bogati nadjev od jagoda. I još samo jedna stvar - pokušajte se suzdržati na trenutak pa na cobbler nemojte navaliti odmah nakon vađenja iz pećnice, strpite se koju minutu i poslužite ga uz kuglicu sladoleda, tako će biti još slađi.

Brzi cobbler od jagoda

Trebat će vam:

200 g brašna
100 g hladnog maslaca
3 žlice kiselog vrhnja
2 žlice šećera
korica pola limuna
500 g jagoda
1 žlica smeđeg šećera za voće (ako je kiselije, može i više)
1 žličica ribane tonke
4 žlice slatkog vina
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice limunovog soka
2 žlice gustina
1 žlica smeđeg šećera za posipanje

Priprema:

Najprije od svih sastojaka zamijesite tijesto, a zatim nasjeckajte jagode i ubacite ih u posudu za pečenje. Dodajte ostatak sastojaka i dobro promiješajte. Po voću rasporedite tijesto, najbolje će biti spljoštiti ga među dlanovima, neka komadi budu veličine i debljine keksa. Na kraju dodatno pospite tijesto smeđim šećerom i ubacite u pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite pola sata do 40 minuta, ili dok cobbler ne poprimi lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:38