NETFLIX PREPORUKA

Ova serija vraća vjeru u ljepotu života, na tren pomislite da brige nestaju s pudingom od kruha

 Image Via Imdb/
Na Netflixu je dostupna serija genijalnog Hirokazu Kore-ede. Vrijedi je pogledati jer je blaga poput melema i puni vas toplinom

Na Netflixu se pojavila serija pod nazivom ‘The Makanai: Cooking for the Maiko House’. Riječ je o prelijepoj modernoj bajci Hirokazu Kore-ede, proslavljenog redatelja koji je 2018. osvojio Zlatnu palmu u Cannesu s obiteljskom dramom Obiteljske veze (Shoplifetrs). Ova radosna serija puna života utemeljena je na najprodavanijoj mangi (japanskom stripu) Aiko Koya. Radnja devet epizoda odvija se u tradicionalnom okrugu Geiko u Kyotu, prikazujući utočište ambicioznih maiko kurtizana. Priča prati dvije 16-godišnje djevojke, Kiyo (Mori Nana) i Sumire (Natsuki Deguchi), koje se sele iz ruralnog Aomorija sanjajući kako će postati gejše. Sumire je odmah prepoznata kao prirodni talent u tradicionalnim umjetnostima - plesu, kostimima i delikatnom muziciranju dok se Kiyo teško uklapa. Kiyo se pronalazi u ulozi makanai, tradicionalne kuharice koja priprema obroke ze gejše koje žive u kući.

Serija kao da je obavijena nekom neodoljivom blagosti i nježnosti baš kao što je to prepoznatljivo i u njegovim najpopularnijim filmovima. Dojmljivi kadrovi uvlače vam se pod kožu poput mirisa toplog obroka koji su vam spremili roditelji. Seriju ne biste trebali gledati gladni jer je priprema obroka doista impresivno ekranizirana. Odmah će vas natjerati da smjesta skočite s kauča, navučete debeli kaput i čizme, otrčite do prvog supermarketa (čak i po kiši) i kupite sve što vam je potrebno za dumplinge. Ako ovaj scenarij postane vaša stvarnost, pogledajte naše recepte za har gao sa svinjetinom i želiranim temeljcem i shu mao sa svinjetinom i kozicama. Recepte nam je svojevremeno ustupio Dino Popović, a s više ili manje uspjeha uspjeli smo "zamotati" nekoliko savršenih dumplinga.

image

Mario Kučera

Mario Kučera/
image
Mario Kučera/
image
Mario Kučera/

Kore-eda je važnu ulogu u seriji dodijelio hrani. Naravno, kao i svaki element njegovih filmova, a sada i serije, detaljno je razrađen pa se uz kuhanje i hranjenje suptilno provlače i razne emocije. Posebno je lijepa scena u kojoj mlada djevojka upija tajne iskusne gospođe Sachiko koja joj otkriva da makanai mora znati pripremati "normalnu" hranu za svakoga. Žene koje borave u kući različitih su statusa i dolaze iz cijelog Japana, a gospođa Sachiko vješto umije obično učiniti iznimnim i obratno. Čak su i scene kupovine sastojaka pravi užitak.

image
Image Via Imdb/

Upravo je fenomenalna ideja da najvažnijeg lika serije utjelovi mlada djevojka koja se u početku nije uklapala u novi život. Ona ujedinjuje sve ostale protagoniste koji u kuhinju dolaze sa svojim snovima, brigama, nevoljama i dvojbama. Sve te nedaće kao da uspijevaju nestati s porcijom pudinga od kruha, ukiseljenih šljiva, bakinog curryja od rajčice ili nečeg četvrtog. Hrana je ovdje simbol ljubavi i melema koju možemo ponuditi za lakši, ljepši pa možda i bolji život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:19