VISOKA KVALITETA

Ova tri vina dobri su kandidati za ulazak u razred velikih crnjaka Hrvatske

 Privatna Arhiva
Krk i cijeli Kvarner dobili su prvo veliko vino, a babić i plavac mali osvajaju novim kvalitetama

Sintagma "velika crna vina" u nas se koristi za vina najviše kvalitete, s dodanom vrijednošću, koja su ponos vinarije i za koja obično treba izdvojiti najviše. Nosi pozitivne konotacije jer podrazumijeva da je riječ o vinima za posebne prilike te o vinima koja vrhunac postižu najranije u petoj godini od berbe, a mogu poživjeti i godinama. Doduše, treba paziti na površne prijevode s engleskog na hrvatski i obratno, jer izraz "big wine" vani ne donosi pozitivne emocije.

Big wine podrazumijeva visoko alkoholno vino visoke koncentracije, mekanih tanina i džemastog okusa, a takva vina mogu biti teška i zasitna i trenutačno nisu odviše popularna. U našem jeziku veliko vino ne podrazumijeva visoki alkohol i visoku koncentraciju, nego visoku kvalitetu i profinjenost. Takvih vina nema previše jer ih, naravno, nije lako proizvesti. Za njih se treba poklopiti dobar vinograd, zdravo grožđe, klimatski uravnoteženo godište te iskusna i vješta ruka vinara koji dobar materijal umije pretvoriti u veliko vino. Na tržištu su se pojavila tri nova kandidata za taj najcjenjeniji razred.

image
Sasa Buric/Cropix

Šipun, Kapitul 2015

Cijena: 270 kn (u vinariji)
Kvaliteta: 92/100

Od sorti cabernet sauvignon, merlot i petit verdot. Otok Krk, a i cijeli Kvarner, dobio je svojeg prvog kandidata za razred velikih crnjaka, vina koja slojevitošću, koncentracijom i potencijalom za čuvanje pripadaju u malu i elitnu skupinu vina za posebne prilike i darove ljudima do kojih vam je osobito stalo. Berba 2015. bila je prva u novom vinogradu koji je zasadio Ivica Dobrinčić, vlasnik vinarije Šipun, ujedno poznati rasadničar koji je dao velik doprinos očuvanju važnih lokalnih i povijesnih sorti, poput trojišćine i sansigota.

Vinarija Šipun inače je poznata po dobroj i pouzdanoj žlahtini. Njihova se žlahtina od samih početaka razlikuje od većine ostalih slojevitošću i intenzitetom aroma, jer manji dio vina dozrijeva u drvu, veći u rostfrajnim tankovima pa naknadnim spajanjem vino u boci postiže za nijansu drukčiji miris i nešto puniji okus. Dobrinčić je dovoljno iskusan sa žlahtinom i njezinom krhkom strukturom da dobro zna koliko je osjetljiva na dozrijevanje u drvu pa inteligentnim doziranjem uglavnom uspješno izbjegava prevelik utjecaj drva, toliko dobro da potrošači najčešće i ne primijete razliku, a vino je ipak aromom i strukturom bogatije.

Njegova odluka da se posveti bordoškim sortama i zasadi ih na položaju Hlam na 425 m nadmorske visine jednako je važna za Kvarner koliko i njegove inovacije sa žlahtinom ili ambicije s trojišćinom. Najpoznatiji sortni blend na svijetu pokušavaju proizvesti baš sve regije i u vinskom svijetu ne postoji kompetitivnije vino od onog baziranog na merlotu i cabernet sauvignonu. Međutim, on je već u prvoj berbi, iz još sasvim mladog vinograda, uspio napraviti iznimno vino. U svom dugačkom stažu kušača vina sjećam se samo još jednog tako uspješnog slučaja prve berbe iz mladog vinograda. Bilo je to vino Il Pino di Biserno toskanske vinarije Tenuta di Biserno, koje je u međuvremenu postalo kultno ime diljem svijeta.

Dobrinčićev Kapitul krasi visoka koncentracija i više talijanski, višnjasti profil aroma, nego bordoški na šumsko voće i papriku. Urod je očito bio vrlo malen, a zrelost toliko visoka da je graničila s prosušenošću. Posljedica je naglašena slast na nepcu i jeziku, solidne i ugodno naglašene kiseline, visok intenzitet okusa u ustima i iznimno dugo trajanje. Tanini su mekani, alkohol umjeren, volumnih 13,5%. Vino se može čuvati dulje vrijeme, najmanje 15 godina od berbe.

image
visoka kvaliteta vina saša
Privatna Arhiva

Dalmatian ego, Babić Fjaka 2019

Cijena: 80 kn (Nevergreen)
Kvaliteta: 90/100


Dalmatinska akvizicija ambicioznog kutjevačkog vinara Galića i njegova glavnog enologa Jeličića. Dalmatinski korijeni glavnog enologa zasigurno su bili presudni da vinarija Galić usmjeri pozornost prema toj regiji i njezinim najvažnijim sortama. Prilika da realizira svoje viđenje dalmatinskih perjanica Jeličiću se pružila na Jadrtovcu, u ekološkim vinogradima obitelji Dunđer i Plenković, iz kojih dolazi grožđe za ovo vino, kao i za pošip koji je pod istim brendom već ugledao tržište.

Selekcija grožđa od babića ubranog 2019. vinificirana je s idejom da proizvede elegantnije i življe vino, ono što babić od svih dalmatinskih crnih sorti radi najbolje. Međutim, tijekom dozrijevanja vina u bačvi podrum je posjetio tim kultnog šibenskog restorana Pelegrini, koji se vinom oduševio i upozorio na puno veću kvalitetu od očekivane, a osobito ih se dojmio drukčiji stil dalmatinskih crnjaka, za kojim tržište zapravo vapi. Tako se etiketa predviđena da bude svakodnevno vino nametnula kao stilski ideal i buduća okosnica dalmatinskog pothvata vinarije Galić.

Istini za volju, ono što je u Galića svakodnevno vino, drugima je često nedostižna kvaliteta, jer osim pažljivo odabranog grožđa, ovaj je babić dozrijevao u starim baricima godinu pa još jednu godinu u 3300-litrenim drvenim bačvama. Staro drveno suđe korišteno je baš da bi se sačuvala svježina, naglasila voćnost i minimalizirali slatki i zadimljeni začini iz drva. Rezultat je izvrsno vino, nepobjedivog omjera cijene i kvalitete. Živo, s obiljem višnj-astog voća, ugodno nagla-šenih kiselina, gotovo elegan-tno, sa 13% volumnog alkohola, isto-dobno slojevito i postojano, tvrdih tanina, s tračkom vaniličnih začina u pozadini i dodirom šumskog tla i suhog lišća. Vapi za sočnim ramstekom ili janjećim kotletima. Ukupno je proizvedeno 4500 boca.

image
visoka kvaliteta vina saša
Privatna Arhiva

Vislander, Plavac mali položaj Ljubišće 2018

Cijena: 120 kn (u vinariji)
Ocjena: 92/100

Vis konačno ima plavac dostojan tisućljetne reputacije otoka i to iznimno vino veliki je ulog u budućnost te nove stare vinarije s očito plemenitom misijom, velik uostalom i za značenje otoka Visa kao vinogorja. Naime, Vislander je novo ime vinarije koja je nasljednica nekadašnje vinarije Radica, samo danas sa znatno većom količinom vinograda i većim ambicijama.

Vlasnici vinarije Marko Vojković i Damir Radica uložili su znatan kapital, kao i obiteljsko nasljeđe u obliku vinograda i obiteljske tradicije. Potiču iz mjesta Milna i Podstražje oko kojih su njihovi ključni vinogradi. U Milni 2,5 ha, u Tihobraće polju 4 ha, na Ljubišću 1 ha i na Voščicama 1,5 ha. Opredjeljenje vinarije Vislander jest inzistiranje na najvišoj kvaliteti i autentičnosti vina. Iako je riječ autentičnost često isprazna fraza kad je vino u pitanju, Vislander nas podsjeća da je, ako je iskren pristup posrijedi, to možda i najvažnija riječ u vinskom vokabularu. Naime, Vislander svaki položaj koji posjeduje vinificira zasebno i na tržište stavlja pod zasebnom etiketom s istaknutim nazivnom vinograda na etiketi. Takav, burgundski pristup proizvodnji vina rijedak je u modernom vinarstvu, visoko je rizičan, jer je teško očekivati od standardnih kupaca da će pamtiti nazive položaja, ali je zato pasioniranim ljubiteljima vina prava poslastica, jer mogu istraživati utjecaj različitog tla i drugih elemenata, poput nadmorske visine, klime i izloženosti suncu na konačni rezultat - vino. A u toj su vinariji razlike u plavcu malom s različitih položaja očite. I uzbudljive.

Najvažnije etikete su Plavac mali Vislander Voščice, Vislander Ljubišće i Vislander Tihobraće polje. Prvo je elegantnije i sočnije, drugo za nijansu mekše i bogatije, a treće koncentriranije i dublje. Meni je pozornost privukao Vislander Ljubišće iz 2018., jer ga doživljavam kao ideal plavca malog kad je u zoni pristupačnijih vina, ne previše koncentriranih, i nipošto prezrelih. Savršeno dozrela trešnja, s primjesama višnje u pozadini, tračkom mesnatih nota i jedva čujnih začinskih nota, obilježava miris (i ujedno daje na znanje da je riječ o vinu u još adolescentskoj dobi), a mekani i živi okus, s dubinom, toplinom i savršeno odmjerenim kiselinama koje potiču sočnost, obilježava okus. Vino s ozbiljnim potencijalom za čuvanje, s elegancijom veliki bordoških ili toskanskih blendova, a opet izvorno i autentično, neponovljivog okusa kakav nudi samo plavac mali. Očito i onaj s otoka Visa.

image
visoka kvaliteta vina saša
Privatna Arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 19:22