TOTALNI HIT

Ovaj cheesecake mogao bi preobratiti i hejtere, otkrila sam ga prije 3 godine i zaljubila se

 Lidija Lončarić
Ovu verziju voljet će čak i oni kojima nikako nije jasno zašto je cheesecake najpopularnija torta na svijetu

Veliki sam gurman, volim neprestano otkrivati nove okuse, mirise i teksture i voljna sam isprobati gotovo sve jestivo što se stavi ispred mene, no najpopularniju slasticu na svijetu baš uvijek izbjegavam u širokom luku. Ima nešto u slatkom siru što mi ne odgovara pa kad naiđem na primjerak koji izgleda stvarno dobro, odmah požalim što još nisam razvila simpatije prema jednostavnom, ali tako svestranom cheesecakeu. No, u dosadašnjoj neuspješnoj potrazi za onim jednim klasičnim koji će me razuvjeriti, naišla sam na nešto drukčiju varijantu cheesecakea koji me, na moje veliko iznenađenje, osvojio na prvi zalogaj.

Bio je to cheesecake u formi biskvita, sočan i mokar, sa sirom koji se nazirao u teksturi, ali ne i u okusu i taman pogođenom kiselinom limete. Taj se sudbonosni susret dogodio prije nešto više od tri godine, a ja još pamtim aromu i teksturu tog najboljeg cheesecakea koji sam ikad probala. Upravo zato, kad sam naletjela na Ottolenghijev recept za baš takav, biskvitast talijanski cheesecake, odmah sam se bacila na pripremu. Budući da su temperature znatno niže od uobičajenih za ovo doba, odlučila sam gotovo slijepo slijediti recept i, baš poput poznatog chefa, umjesto sezonskog voća, koristila sam lješnjake i bademe koji savršeno zaokružuju večeri na toplom, uz šalicu kave ili čaja. Umjesto ricotte koju obično koriste Talijani, koristila sam svježi sir i vrhnje te se poigrala omjerima i dobila devet manjih tortica. Također, za preljev sam odabrala bržu varijantu s čokoladom, a sve zajedno rezultiralo je jednostavnim, a neopisivo sočnim i moćnim desertom za koji sve sastojke vrlo vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. S obzirom na to, ne postoji ni jedan jedini razlog da se na pečenje ovog divnog kolača ne bacite već danas. Pa čak i ako se smatrate cheesecake hejterom, vjerujem, ovaj ćete obožavati.

image
Lidija Lončarić

150 g lješnjaka za biskvit
100 g lješnjaka za dekoraciju
50 g badema
15 g oštrog brašna
100 g čokolade
125 g šećera
3 jaja
115 g maslaca
200 g svježeg sira
2 žlice kiselog vrhnja
1 žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
20 g maslaca za preljev
100 g kvalitetne tamne čokolade

Na papir za pečenje rasporedite lješnjake i bademe. Pecite ih 10 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite ih, lješnjake očistite i odvojite 100 g za kasnije. Ostatak lješnjaka i bademe ohladite pa ih ubacite u blender i usitnite u grubo brašno. Orašaste plodove prebacite u veću zdjelu, dodajte brašno i pomiješajte. U blender zatim ubacite 100 g čokolade i kratko blendajte kako biste dobili komadiće pa i čokoladu dodajte mješavini brašna, lješnjaka i badema.

Bjelanjke odvojite od žumanjaka. U posebnoj zdjeli miksajte najprije maslac i šećer dok ne postanu kremasti, a zatim dodajte jedan po jedan žumanjak. Kad ste dobili svilenkastu kremu, stanite s miksanjem.

U dobivenu kremu dodajte vaniliju i prstohvat soli, a zatim umiješajte i mješavinu s lješnjacima, bademima i čokoladom. Sjedinite i dodajte sir koji ste najprije pomiješali s vrhnjem. Pomiješajte špatulom.

U posebnoj zdjeli miksajte bjelanjke pa ih u nekoliko puta dodajte ostatku sastojaka. Lagano umiješajte i prebacite u kalup za tortu ili muffine koji ste prethodno premazali maslacem.

Ubacite u pećnicu i pecite 25 minuta ako koristite kalup za muffine ili 60 minuta ako koristite veći kalup. Čačkalicom provjerite je li biskvit pečen. Kad je gotovo, pustite da se kratko ohladi pa izvadite biskvit iz kalupa. Na pari ili u mikrovalnoj pećnici otopite čokoladu i maslac, pomiješajte i prelijte biskvit. Na kraju pospite lješnjacima, a može i krupnom soli.

Ako ste ipak raspoloženi za klasiku, donosimo vam korak po korak pripremu za najbolji klasični cheesecake

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:54