MASTER OF WINE

Ovaj je čovjek uvelike zaslužan za kvalitetu Krauthakerovih vina, otkrio nam je svoje favorite

 Privatna Arhiva
Master of Wine Ivan Barbić već je godinama Krauthakerima savjetnik pri selekciji vina

Jedna od fascinantnijih stvari kojoj vinski entuzijast može svjedočiti jest čin pripreme finalnog blenda. Kad vinar nosom uronjen u čaše u kojima se nalaze uzorci iz različitih sekcija u podrumu, različitih bačava i tankova, donosi odluku koji će od njih završiti u prvoj liniji vina, a koji u drugoj ili trećoj. To je trenutak kada sav svoj cjelogodišnji trud uložen u vinograd i podrum vinar stavlja samome sebi na test. Što odbaciti, a što zadržati? Tome je prethodio naporan cjelogodišnji proces, neprekidno bdjenje i neumoran rad u vinogradima da bi se dobio zdrav i kvalitetan urod, iza čega je slijedio kratak i intenzivan proces s vrlo malo sna, onaj berbe, fermentacije i postfermentativnih aktivnosti, gdje razliku između katastrofe i genijalnog rezultata mogu činiti sati ili čak minute.

Sada kad je sve prošlo i sve se smirilo, kad su vina gotova i tiho dozrijevaju u podrumu, pred vinarom je posljednja odluka: koji od plodova njegove muke vrijedi više, a koji manje. Koje će vino profitirati daljnjim dozrijevanjem, a koje treba na tržište pustiti ranije. U kojem omjeru zamiješati vino iz različitih bačava ili, ako je još u pitanju i kupaža, u kojem će omjeru biti različite sorte. Iskustvo je ključan faktor u tom poslu, jer se različite sorte, kao i vina s različitih položaja u različitim godinama, različito razvijaju, tako da su samo oni s desetak i više berbi u karijeri donekle kadri pravilno predvidjeti budućnost, a ostali su prepušteni sreći, sudbini i prikupljanju iskustva.

Teške odluke

Jedan od najiskusnijih vinara s više desetaka berbi u nogama u tom poslu je Vlado Krauthaker iz Kutjeva. Karijeru je počeo u današnjem Kutjevu d.d. kao enolog, da bi u 90-ima nastavio u vlastitoj vinariji koja je u međuvremenu izrasla u jednu od najvažnijih u zemlji. Međutim, velikom iskustvu usprkos, proces donošenja odluka u finalnom blendu ipak ne donosi sam.

Prvo, prije nekoliko godina sav je enološki posao preuzela kći Martina, pa tako i odabir finalnih blendova, a drugo, čak i njih dvoje nisu sami u tom procesu, jer već 15 godina imaju dragocjenog saveznika izvana. Riječ je o Ivanu Barbiću, rođenjem Zagrepčaninu, a karijerom i obitavalištem Švicarcu, prvom Hrvatu koji nosi titulu Master of Wine. Dakle, jedan od najiskusnijih enoloških dueta u zemlji, Martina i Vlado Krauthaker pri svojim finalnim odlukama već godinama uzimaju u obzir još i mišljenje sa strane, globalno cijenjenog vinskog eksperta i kućnog prijatelja.

image
Privatna Arhiva

Prijateljstvo Ivana Barbića i obitelji Krauthaker seže 25 godina unatrag. Od prvog slučajnog susreta na nekom od vinskih događanja u Švicarskoj. U doba kad Ivan još nije nosio titulu Master of Wine, koju je stekao 2016. godine. Iskustvo koje je Ivan stekao radeći u vodećoj švicarskoj veleprodaji vinom, poduzeću Bataillard, na mjestu buyera, omogućilo mu je redovni kontakt s najcjenjenijim vinima na svijetu i uvid u njihove standarde kvalitete. Kako je k tome još kao osoba vrlo sistematičan i analitičan, jasno je da Krauthakeri s njim lakše donose teške selekcijske odluke. Ovih je dana upravo tim poslom Ivan Barbić boravio u kutjevačkoj vinariji, ponajviše se baveći odabirom vina za premium etikete iz berbi 2020. i 2019. Prema njegovu je mišljenju u oba slučaja riječ o dobrim berbama koje su dale uravnotežena vina i puno dobrog materijala za prvu liniju premium vina vinarije Krauthaker.

Barbićev izbor

Usput smo Ivana Barbića zamolili da našim čitateljima preporuči tri njemu omiljena vina iz vinarije Krauthaker. Izdvojio je Graševinu Mitrovac kao najdraže vino u kojem se zrelost i svježina susreću u idealnom omjeru, koja ima dubinu, balans i trajanje te potencijal za dugo čuvanje, zatim Zelenac kao vino živosti i intenziteta, koje je fantastično food vino za bezbrojne prilike, i konačno Mercs, kupažu merlota i cabernet sauvignona, a ponekad i neke treće sorte, gdje umijeće blendanja, selekcije i odabira prvih omjera čini ključnu razliku i koje smatra najboljim crnim vinom vinarije i jednim od najboljih cijele Hrvatske.

Krauthaker, Graševina Mitrovac 2019.

Cijena: 73 kn
Ocjena: 93/100

Stilski u zoni zrelih graševina zlatne boje, na granici kasne berbe, ali i dalje suho vino. Odiše svježinom, puna je okusa, dugačkog je trajanja, s ugodno pikantnim finišem i pokazuje ozbiljan potencijal za odležavanje.

image
Privatna Arhiva

Krauthaker, Zelenac Kutjevo 2018.

Cijena: 80 kn
Ocjena: 89/100

Žive i dublje žućkaste boje sa zelenkastim odsjajem. U ustima živo i elegantno, s puno intenziteta i solidnog trajanja. Mirisa herbalno voćnog karaktera, intenzivnog i postojanog. Okus savršeno uravnotežen između svježine, krepkoće i slasti.

image
Privatna Arhiva

Krauthaker, Mercs 2017.

Cijena: 110 kn
Ocjena: 90/100

U maniri klasičnog, nijansu zrelijeg Bordeauxa. Igra začina iz hrasta sa zrelom voćnosti šumskog voća na nosu. U ustima odličnog balansa između svježine i razvijenosti, čvrste taninske kičme, živog i dugačkog finiša.

image
Privatna Arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:14