JESTE LI ZNALI?

Ovaj kolač na Korčuli se radi već 200 godina, a sada je i 38. hrvatski proizvod pod zaštitom EU

 Mario Kucera/
Lumblija je i službeno dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, evo što to znači

Lumblija, raskošan tradicionalni kolač s otoka Korčule napravljen od dizanog tijesta dobio je europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Vijest je jučer, 22. studenog, objavila Europska komisija, a to znači da je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je kao takav zaštićen na području cijele Europske unije. Svi proizvodi s nazivom lumblija sada se moraju proizvoditi po propisanoj recepturi te na ambalaži nositi oznaku zemljopisnog podrijetla koja kupcima jamči kupnju autentičnog proizvoda te ukazuje da upravo taj proizvod potječe s određenog zemljopisnog područja te posjeduje određenu kvalitetu i svojstva koja se pripisuju tom podrijetlu. Dobro je spomenuti kako je postupak zaštite naziva pokrenulo Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela luka.

image
Bozo Radic/Cropix/Cropix

Kada smo svojevremeno pisali o lumbliji, otkrili smo kako je u pitanju slastica koja se na Korčuli, i to u Blatu i Veloj Luci, radi već 200 godina. Njegova povijest vezana je uz legendu koja govori o ljubavi mlade Korčulanke i francuskog vojnika, pekara po struci. Naime, tijekom Napoleonove okupacije Dalmacije jedan od vojnika, smatra se da je najvjerojatnije bio Korzikanac jer se ova vrsta kolača peče i na Korzici, zaljubio se u djevojku iz Blata ili možda Vele Luke. Ne zna se točno iz kojeg je mjesta bila njegova draga, ali se zna da se rodila velika ljubav. No, kako to biva u mnogim pričama i predajama, on je morao otići, ali je svojoj dragoj prije odlaska ispekao kolač s porukom "Ne zaboravi me", točnije nazvao ga je "N‘oublie pas". Ona nije znala izgovoriti originalni naziv, već ga je prozvala - lumblija.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Lumblija se i danas priprema od namirnica specifičnih za Korčulu pa se tako u svakom zalogaju ove slastice mogu osjetiti bademi, grožđice, limunov i narančin sok i korica i varenik koji su zaslužni za lijepo izražene arome te maslinovo ulje koje je zaslužno za sočnost ovog kolača. Peče se na blagdan Svih svetih, a popularan je i za blagdane. Zanimljivo je dodati kako lumblija na hladnom može stajati mjesecima upravo zato što ne sadrži kvarljive sastojke.

Kako stoji u službenoj specifikaciji proizvoda, lumblija se proizvodi na tradicionalan način prema tradicionalnoj recepturi temeljenoj na usmenoj predaji, koja se na Korčuli prenose s generacije na generaciju. Na području otoka Korčule, generacijskim prenošenjem načina pripreme "Lumblije" ustalila su se dva načina pripreme ovog proizvoda, koji se razlikuju, ali oba rezultiraju konačnim proizvodom koji ima svojstva definirana u točki 2. Specifikacije.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Za izradu "Lumblije" koriste se sljedeći sastojci: brašno (glatko pšenično ili namjensko za dizana tijesta), šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, pekarski kvasac (svježi ili suhi), mlijeko, voda, sol, naribana korica limuna i naranče, rakija od ruža ili travarica, te mirodije - mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis i vanilin šećer, a može se dodati i mljeveni rogač. Cijeli postupak pripreme i detalje možete potražiti ovdje.

Važno je spomenuti i kako su ovih dana EU zaštićene oznake zemljopisnog porijekla dobili i meso istarskog boškarina te samoborska češnjovka/češnofka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2022 19:42