VRATINA KAKVE NEMA

Ovaj komad mesa gotovo nigdje više ne možete kupiti, mesarima se ne isplati, sve su krive mjere

 Berislava Picek/Cropix/
Sezona roštiljanja ove bi godine ipak mogla izgledati malo drugačije...

"Osamnaest! Ne šalim se, brojio sam: ušao sam u 18 mesnica, prošao svih 12 na Dolcu i neke druge, od Britanca do Kvaternikova trga, i tek sam u osamnaestoj, u sklopu placa na Kvatriću, pronašao ono što sam tražio: svinjski vrat u komadu", prepričava nam nekidan svoje putešestvije po zagrebačkim mesnicama jedan gastro profesionalac.

"Trebao mi je taj vrat s kosti, koji sam naumio narezati na 11 odrezaka, radi izobrazbe polaznika naše škole kuhanja", pojašnjava.

Tek mu je, dakle, u osamnaestoj mesnici mesar iz hladnjače izvadio traženi komad mesa, pitajući ga: "A znate vi, gospon, zakaj je to tak? Pa nikom se od nas ne isplati prodavati vratinu neotkoštenu otkad je Vlada još jesenas fiksirala cijene nekih namirnica, pa tako i tog komada svinjetine. Pa je mi lijepo otkostimo, barem to znamo, i sami formiramo cijenu, jedino nam se tak posao isplati", objašnjava mesar.

image
Berislava Picek/Cropix/

Među devet osnovnih prehrambenih proizvoda kojima su jesenas ograničene cijene nalaze se četiri mesna, a najviše je prijepora izazvalo miješano mljeveno meso, uz argument kako će sad tko zna što završiti u flajšmašinama.

I dok kod piletine možete birati hoćete li kupiti cijelo pile po zaštićenoj cijeni od 3,32 eura po kilogramu, ili se odlučiti za znatno poskupjeli file pilećih prsa po 9 eura, problem sa svinjskim vratom - kojeg je kilogram, usput, kao i piletu, zabetoniran na 3,32 eura - nije nam se dosad još pojavio na radaru. Vjerojatno zato što sezona roštiljanja tek treba doći, a riječ je o komadu svinjetine bez kojeg svaki vikend-roštiljar ne želi ni vatru potpaliti, jer zna - krmenadl je krmenadl, počesto suh i drven, a vratina slasna, masna i sočna, pogotovu kad je na kosti. I što sad?

Kupci skromnijih platežnih mogućnosti, koje su Vladine mjere trebale zaštititi, ovu jeftiniju namirnicu ne mogu nigdje kupiti, a hobistima roštiljarima, koji bez poštenog odreska vratine s kosti ne mogu i ne žele, ostaje jedino nadati se kako Vlada ovu mjeru neće produljiti i nakon navedenog datumskog roka 31. ožujka 2023. Inače ništa od roštilja kakvim su se još prošle sezone dičili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:31