ISPROBALI SMO

Ovaj osvježavajući napitak u Zagrebu je totalni hit, rasproda se prije zatvaranja, a da biste ga kupili morat ćete stajati u redu

Čaše s logom medvjeda viđali smo po centru grada toliko dugo da smo i sami odlučili posjetiti mali Kill Candy kiosk u zagrebačkoj Vlaškoj ulici na broju 78 i isprobati napitak za kojim su ovih dana ludi baš svi!

Nakon što smo danima odlazili u zagrebačku Vlašku ulicu kako bismo kupili čašu bubble tea, četvrti dan napokon smo uspjeli isprobati trenutno najpopularniji napitak u gradu. Za čašu ovog neobičnog hladnog napitka, naime, stoji se u redovima, a zalihe se svakodnevno rasprodaju i prije zatvaranja lokala.

Ipak, kada smo nakon tri neuspješna pokušaja napokon naišli na otvoren prozor malog kioska u kojem se mućka i pakira bubble tea, dočekala nas je još jedna manja prepreka. Iako je bila subota oko podneva i sunce je neumorno pržilo zagrebački asfalt, u haustoru u kojem se nalazi kiosk Kill Candy red je neprestano postajao sve veći. Da bismo naručili bubble tea, dakle, morali smo pričekati 10-ak minuta, a zatim još 5 kako bismo svoju narudžbu preuzeli.

image
Privatna Arhiva/

Prvi odabir bio nam je mango bubble tea kojem smo dodali još i mango žele, a za druge dvije opcije zatražili smo pomoć ljubaznog osoblja. Otkrili su nam da su najprodavaniji bubble tea brown sugar te matcha strawberry pa smo odlučili prihvatiti izazov i naručili i ta dva okusa.

Dok smo čekali svoju narudžbu, imali smo dovoljno vremena da pomno promotrimo meni pa smo tako uočili da ovdje, osim čaja s mlijekom, sirupom i tapioka okruglicama, nude i zeleni čaj te čaj s dodatkom mlijeka bez tapioka kuglica. Sve tri varijante mogu se naručiti u regular i large veličini, a bubble i milk tea mogu se naručiti u osam okusa - sa smeđim šećerom, crnim čajem, thai čajem, tarom, matchom, kombinacijom matche i jagode, mangom i ličijem, dok zeleni čaj možete naručiti klasičan, matchu, s mangom, s jagodom, s ličijem i medom ili vam mogu napraviti thai tea. Cijene se kreću od 4 eura za klasičnu veličinu čaja do 6 eura za veliku čašu bubble tea, a dodati možete i žele od kiwija, ličija, manga ili smeđeg šećera, koji će vas koštati dodatan jedan euro.

ŠTO JE BUBBLE TEA?

Bubble tea je osvježavajući napitak na bazi čaja koji je izmišljen na Tajvanu 1980-ih godina, a zatim je deset godina kasnije postao popularan i u Americi te ostatku svijeta. Osim kao bubble tea, može se pronaći i pod nazivom boba ili tapioka čaj.

Bubble tea smo prvi put isprobali prije nekoliko godina pri jednom turističkom posjetu Budimpešti i tada nam se prilično svidjela ideja žele kuglica koje eksplodiraju u ustima. No, već tada shvatili smo kako je u pitanju prilično sladak napitak kojeg ne bismo mogli popiti u prevelikim količinama.

Originalni tapioca bubble milk tea radi se od crnog čaja, mlijeka, šećera i kuglica od tapioke, no baš kao i u u Zagrebu, u malom Kill Candy kiosku, dodati se mogu i dodaci poput, primjerice, sirupa različitih okusa.

Na naš zahtjev, sve tri čaše, koje dolaze strojno čvrsto zatvorene, upakirali su u vrećicu, a mi smo se zaputili u obližnji park Ribnjak kako bismo ovaj popularni napitak i isprobali. Uz napitak dobije se i papirnata slamka kojom se snažnijim potezom probuši čvrsti poklopac kako bi se bubble tea mogao konzumirati.

image
Privatna Arhiva/

Najprije smo isprobali mango s mango želeom i na prvu shvatili kako je u pitanju prilično sladak, ali osvježavajuć napitak koji može biti dobra zamjena za sladoled. Nakon nekoliko gutljaja već smo osjetili sitost, a to smo pripisali i gumenastim tapioka kuglicama, kojih ima puno i koje lako prolaze kroz debelu slamku. Kockice želea od manga slamkom, nažalost, nismo uspjeli dohvatiti, ali smo čašu ponijeli kući i isprobali ih sa žlicom pa zaključili kako blagi okus manga u želeu ionako nije previše doprinio okusu samog napitka.

Najviše nam se svidio okus matcha strawberry, koji je također bio prilično sladak, ali nas je okusom podsjetio na Silk Milk sladoled i bio je lijepo osvježavajuć. Najmanje nam se svidio brown sugar bubble tea koji je samo bio jako sladak, s blagom karamelastom notom, i kojeg vjerojatno, čak i da nismo isprobali dva okusa prije, ne bismo uspjeli završiti do kraja. Zapravo, svaki od ova tri napitka za nas su bili pravi izazov, ali nakon testiranja i nekoliko pregledanih (i vrlo gledanih) TikTok videa, shvaćamo zašto je bubble tea toliko popularan među mlađom populacijom.

image

Jedan smo poklopac odlučili odstraniti gotovo u potpunosti kako bismo lakše mogli zaviriti u sadržaj čaše

Privatna Arhiva/

Na kraju, bismo li ga ponovili? Teško. Možda tek u kakvom naletu velike želje za slatkim kada nam sladoled na štapiću jednostavno ne bi bio dovoljan. Je li loš? Pa, i nije. Može biti dobro osvježenje za one koji žeđ vole ugasiti slatkim napicima, nemaju problema s ispijanjem gustog, mliječnog pića na vruć ljetni dan i obožavaju slatkiše u svakoj formi. A vjerujemo i kako bi mogao biti prilično zabavan onima najmlađima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:20