A da tek vidite vinsku kartu

Ovaj porečki restoran nadmašio je sam sebe pokazujući koliko uzbudljiva i dojmljiva može biti ‘istrijanska štorija‘

Istru ćete najbolje razumjeti kroz lokalne namirnice i okuse života Istrijana. Imali smo priliku doživjeti da nam tu priču prezentiraju u svakom zalogaju

Mnogi će se složiti kako je istarska kuhinja zanimljiva, no koliko zapravo može biti i uzbudljiva uvjerili smo se ovog vikenda na svečanom otvorenju novouređenog restorana Spinnaker u sklopu Valamar Riviera hotela u Poreču. Godinama je, naime, Spinnaker slovio za jedan od prestižnijih porečkih restorana, međutim ono što je na večeri prezentirao chef Goran Hrastovčak bio je uistinu doživljaj koji će ovaj restoran visoko pozicionirati na listi "must try" istarskih restorana. No, vratimo se na početak.

image

Wine wall u restoranu restoran SpinnakerSpinnaker

Maja Šokčević Lovrić

Prezentacija novouređenog restorana započela je razgledom novog interijera podijeljenog u dvije sale u kojem jednom dominira vinski zid (wine wall) s više od 300 etiketa nekih od ponajboljih vina u zemlji, ali i šire. Ovdje se tako mogu naći neke doista impresivne etikete - od Benvenutija, Kozlovića i, primjerice, Fakina, preko Simčića i Allegrini Amaronea do Chateau Palmera, Chateau Lafitea i, primjerice, Cristala.

Bila je to doista sjajna uvertira u večeru od sedam sljedova te četiri iznenađenje, koje je sommelier Zoran Gregorović odlično upario s odabranim malvazijama, jednim teranom i impresivnim muškatom.

image

Patlidžan kao pozdrav iz kuhinje

Maja Šokčević Lovrić

Pozdrav iz kuhinje u tri slijeda serviran nam je uz Peršurićev Misal brut, pjenušac koji se prema vinskim znalcima smatra jednim od naših ponajboljih pjenušavih vina. Chef Hrastovčak uveo nas je u svoju interpretaciju "Istrijanske štorije" s fermentiranom korabicom i ukiseljenom tikvicom s malinom, rabarbarom i mentom. Slijed je pratila košarica s kremama od mrkve i limuna, listićima badema i mljevene kave te krekerom s kremom i crumbleom od formaggina, a završio je najboljim - i okusom i izgledom - patlidžanom koji smo ikad probali.

image
Maja Šokčević Lovrić

Malvazija 365 bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića, koja je mnoge ugodno iznenadila, pila se uz prvo jelo na meniju posvećeno istočnoj obali Istre, prije svega Labinu. Bila je to gorsko-slatko-slana ali sjajno izbalansirana velutata od gorkih badema, škampi te kreme od gorkih badema i ugljena te pjenom od mora.

image

Škampi u pjeni od mora i karbuna

Maja Šokčević Lovrić

Nakon nje je uslijedilo jelo, posveta chefa Novigradu, koje, u najmanju ruku, zaslužuje javnu pohvalu. Brudet od domaćih lignji s crnom lećom i sirovim jakobovim kapicama te tanko rezanim pa prženim rezancima lignji zasigurno bi mnogi restorani voljeli na svojem meniju. Ova dekonstrukcija puna okusa to svakako zaslužuje.

image

Dekonstrukcija brudeta

Maja Šokčević Lovrić

I kad smo pomislili da bolje ne može, ovdje su nas opet uspjeli iznenaditi. Prvo otkriće, jer je do sad nismo imali prilike kušati, bila je OMO 2020, malvazija Milana Budinskog, a potom i jelo koje je Spinnakerov chef posvetio rovinjskoj tvornici duhana i nazvao ga brancin u tabaku. I da, doista je dimljen u duhanu i neprepričljivo je dobar.

image

Malvazija OMO

Maja Šokčević Lovrić

Spojen s kremom od krumpira, koja je sve samo ne dosadna, i čipsom od buče te sarmicom od kelja, nakon ovog jela, kako je rekao gospodin za našim stolom - drugačije pripremljen brancin više nikad ne želimo jesti.

image

Brancin u tabaku

Maja Šokčević Lovrić

Međutim, mnoge je iz cipela izulo i glavno mesno jelo, koje je prezentirao sam Hrastovčak. Servirano uz Coronicin Gran Teran 2016, bio je to boškarinov rep u teranu s jusom od boškarina i ječmom. Savršeno izbalansiranih okusa i začina te perfektno kuhano, ovakvo jelo svakako kandidira kao signature dish ne samo Spinnakera, već i Istre.

image

Kroštula Spinnaker

Maja Šokčević Lovrić

Spinnaker, međutim, ima još jednu prednost pred drugim restoranima u Poreču, ali i šire, a to je Dragana Kovačević, tamošnja pastry chefica koja je ovu lijepu priču dodatno zasladila. Nakon idealno rashlađenog i savršeno kremastog sorbeta od crvene naranče, pripremila nam je najbolju i najljepšu kroštulu koju smo ikad jeli. Ima u njoj i rakije, i meda, i polena..., a meringa i sorbet od bazge te gel od limuna bili su samo dodatni poziv da uživamo u svakom zalogaju.

image

Kroštula s medom, meringa i sorbet od bazge

Maja Šokčević Lovrić

Posebno iskustvo u ovom slijedu bila je čaša posluženog muškata. Pilatov Serafin 2018, pritom idealno rashlađen, nešto je najmoćnije u ovoj kategoriji vina što smo probali. Okusom između rakije i vina, bombastičnih voćnih nota, ovo bismo vino rado imali u hladnjaku.

image

Potraga za tartufima

Maja Šokčević Lovrić

Kao šlag na kraju večere krenuli smo u potragu za tartufima - doslovno. Tu je do izražaja došla i maštovitost pastry chefice, koja je priredila desert koji je zabavio sve za ovom svečanom večerom. S rukavicam na rukama i vrtlarskim alatom kopali smo kroz četiri vrste istarske zemlje da bismo ispod nje otkrili taftufe (zapravo trufflese) u četiri okusa. Divno!

Iskreno i najjednostavnije rečeno, ovako prezentirana Istrijanska štorija je doživljaj i fenomenalan primjer izvrsno balansiranih okusa i začina, kakav danas na sceni nemamo prilike vidjeti svaki dan, a koji je neupitno za pohvalu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:25