INDIJSKA KUHINJA

Ovaj sjajan projekt omogućuje preuzimanje recepata za omiljena indijska jela potpuno besplatno

 The Indian Community Cookbook Project Facebook/
U slučaju da ste, kao i mi, ljubitelji indijske kuhinje, za vas imamo više nego dobre vijesti

Ljubitelje indijske kuhinje i kuharica posebno bi mogla razveseliti vijest da sada omiljena indijska jela po originalnim recepturama mogu pripremati i kod kuće. Naime, tek jedan klik dijeli vas od zbirke recepata prikupljene u sklopu Indian Community Cookbook projekta, digitalne arhive koja sadrži autentične recepte velikog broja autora, a koji su još 2019. godine pokrenule Ananya Pujary, Khushi Gupta, and Muskaan Pal u sklopu kolegija na fakultetu.

"Kao generacija koja živi usklađena s digitalnim svijetom, razmišljale smo o tome što nedostaje i na što ne nailazimo često na internetu. Došle smo do zaključka kako su to upravo rukom pisani recepti, oni koji su proslijeđeni preko telefona ili razgovorima u kuhinji, a koji su iznimno vrijedni. Poželjele smo ih sačuvati", rekla je za portal Atlas Obscura Muskaan Pal.

image
The Indian Community Cookbook Project Facebook/

Recepte su prikupljale od prijatelja na fakultetu, obitelji i poznanika iz različitih dijelova Indije pa tako sada na njihovoj stranici možete pronaći čitav niz više nego zanimljivih naslova i video zapisa. Iako im je pandemija prilično usporila projekt i samo prikupljanje recepata, kako kažu za Atlas Obscura, veseli ih što je druge natjerala da se dodatno pozabave kuhanjem i tradicijom.

"Zbog pandemije ljudi su počeli sve više pažnje obraćati na tradicionalnu kuhinju i hranu koja se u njihovim domovima priprema oduvijek, a zatim sve to dijeliti na društvenim mrežama. Istražile smo i taj dio i kada bi nam se nešto posebno svidjelo, kontaktirali bismo autore", dodala je Pal.

Na kraju su autorice rekle kako smatraju da je u pitanju projekt koji nikada neće završiti upravo zato što je u pitanju kuhinja u kojoj svako jelo sadrži toliko elemenata koji mogu biti čak nekoliko zasebnih jela te kako i sami sastojci i ukusi pojedinih autora recepte mogu razlikovati od onih originalnih i učiniti ih posebnima na svoj način. Upravo zato, pojasnile su, ne planiraju stati s prikupljanjem.

Dobra je vijest i kako je velik dio recepata preveden na engleski jezik pa, u slučaju da i sami volite indijsku kuhinju, svakako svratite na stranicu Indian Community Cookbook Project, a cijelu priču o projektu pročitajte na Atlas Obscura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:37