LEDENO I KREMASTO

Ovaj sladoledni kolač s malinama moja je nova omiljena ljetna slastica, priprema se u 15 minuta

 Lidija Lončarić
Prvi dan ljeta obilježavam sladolednom slasticom priprema koje će vam oduzeti svega 15 minuta
Prvi dan ljeta obilježavam sladolednom slasticom priprema koje će vam oduzeti svega 15 minuta

Kad razmišljam o ljetnim kolačima koje za mene rade drugi, napamet mi najprije padaju osvježavajuće torte s puno kreme, malo biskvita i sezonskim voćem, koje se tope u ustima i najbolji su par slasnom roštilju. Kada pak razmišljam o ljetnim kolačima za pripremu kojih sam zadužena ja, sve što želim jest da su što brži i jednostavniji, ali da osvježavaju i vesele. Mislim da sam upravo to pronašla u ovom sladolednom s malinama.

Podloga je klasična od keksa, a za smjesu vam treba samo slatko vrhnje, grčki jogurt kako bi kolač bio još malo laganiji i šećer u prahu ili, za one koji ga izbjegavaju, dvije žlice sirupa od datulje. Najbolje od svega, priprema vam neće oduzeti više od 15 minuta, a zatim kolač ubacite u zamrzivač. Ono što mi se posebno sviđa kod ove sladoledne slastice jest i činjenica da se u smjesu mogu ubaciti najrazličitiji dodaci po želji pa tako, osim malina, dodati možete i ribizl, borovnice ili trešnje, što god vam je već pri ruci, a sama sam razmišljala i o komadićima čokolade ili pistacije. Radite li ovaj kolač za najmlađe, u kombinaciju možete ubaciti i omiljeni slatkiš. Dobra ideja bit će i preljev od bijele čokolade, no njega svakako dodajte prije samog posluživanja. Na kraju, najbolji savjet koji vam mogu dati jest da se zaigrate i klasični sladoled iz dućana zamijenite ovom jednostavnom alternativom. Provjereno popravlja raspoloženje, a i prvi dan ljeta treba proslaviti na ispravan način - kako drukčije nego sladoledom!

image
Lidija Lončarić


Trebat će vam:

200 ml slatkog vrhnja
4 žlice grčkog jogurta
2 žlice šećera u prahu
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žlica limunovog soka
250 g malina
100 g keksi
50 g maslaca

Priprema:

Kekse najprije usitnite tako da ih stavite u vrećicu sa zatvaračem i preko njih prođete težim predmetom, najbolje valjkom. U smrvljene kekse dodajte otopljeni maslac i sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite u kalup ili posudu koji ste obložili papirom za pečenje ili prozirnom folijom. Dobro ohlađeno slatko vrhnje najprije izmiksajte u šlag, a zatim mu laganim pokretima dodajte i grčki jogurt te žlicu šećera. Maline operite, osušite pa ih uvaljajte u preostalu žlicu šećera. Lagano ih gnječite, ali pripazite da ne dobijete kašu, nego da ostanu u komadićima. Laganim pokretima umiješajte ih u smjesu. Dobivenu kremu rasporedite po podlozi od keksa, dodajte još koju malinu na vrh i to je to. Stavite u zamrzivač na barem dva do pet sati ili preko noći. Kad kolač vadite iz kalupa, najprije dno posude ili kalupa kratko uronite u toplu vodu, a zatim ga laganim pokretima povucite van.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 23:03