20 GODINA VEGEHOPA

Ovaj veganski restoran uspješno posluje već 20 godina, a u ponudi imaju čak i vege ćevape i sarmu

 Vegehop/
O proteklih 20 godina i novim planovima razgovarali smo s Daliborom Marićem, vlasnikom Vegehopa

Kada je prije 20 godina otvoren Vegehop, tadašnji vlasnici vjerojatno nisu mogli ni pomisliti kako će doživjeti puna dva desetljeća, posebice zbog činjenice da veganski način prehrane u to vrijeme nije bio popularan kao što je to slučaj danas. Od otvaranja vlasnička se struktura mijenjala tri puta, a prije 14 godina Vegehop je preuzeo Dalibor Marić. Upravo nam je on otkrio tajnu opstajanja, faze kroz koje je restoran prolazio te što gostima nude danas.

"Kako je nekad to bilo, prisjetim se ponekad s predsjednikom Udruge prijatelja životinja Lukom Omanom. Prije 20 godina, ukoliko si želio postati vegan ili vegetarijanac nije baš bilo puno izbora. Kako kaže Luka, imao si na raspolaganju samo kupus i kruh. Danas je to puno drugačije, a toj evoluciji veganstva je dosta doprinio i Vegehop. Danas su veganska jela čak puno maštovitija od mesnih.

Ovih godina se puno toga lijepoga izdogađalo, kuhali smo čak i za jednog od predsjednika Republike Hrvatske. Restoran je tijekom vremena prolazio kroz mnoge faze organizacije, a u ovoj zadnjoj vode ga Željka Kisić i Vedran Sivka. Oni, uz mene, čine upravni odbor koji donosi odluke o svemu, uključujući i o petnaestak zaposlenika", rekao nam je Dalibor Marić i dodao kako jela u kuhinji priprema njihov dugogodišnji kuhar Dario kojem se nedavno pridružio i Hrvoje, a najnovija je vijest kako nova jela u Vegehopu u posljednje vrijeme izbacuje i nutricionistkinja Hana Lač.

image
Vegehop/


Dodao je Dalibor i kako počeci nisu bili jednostavni, a kao primjer naveo je činjenicu kako je na prvom ZeGeVege festivalu, prije desetak godina, upravo Vegehop bio jedini restoran. Srećom, govori nam, danas je u pitanju jedan od najpoznatijih gastronomskih festivala u Zagrebu i ponuda je napokon puno veća.

"Svijest ljudi se mijenja, literatura o dobrobiti ovakvog oblika prehrane je sve raširenija, a velik je utjecaj i medija. No, ne treba zaboraviti da opstanak na tržištu uvelike ovisi o samom sustavu organizacije na kojem restoran Vegehop intenzivno radi već duži niz godina. Mi nismo restoran isključivo za vegane, jer kad bi bili tako orijentirani mislim da bi vrlo brzo morali zatvoriti. Otprilike 80% naših gostiju uopće nisu vegani, već dolaze kod nas zbog ukusnih delikatesa, srdačnosti naših djelatnika, općenitog ugođaja."

image
Vegehop/


Upravo zbog šarolikog profila gostiju koji ih posvećuju na svakodnevnoj bazi, posebnu pozornost od samog početka posvećuju dnevnim menijima.

"Uvijek smo bili usredotočeni na dnevne menije. Amerikanizacija svijeta i njihovo širenje fast fooda je uveliko pogoršalo prehranu pučanstva, stoga smo mi ustrajni u povratku našim starim navikama koje su nas učile bake. Prvo pojedi juhu, pa onda uz obilje salate pojedi neku žitaricu, protein... Ne želimo pokleknuti suvremenim navikama u kojima se hrana smatra nečim usputnim, na brzinu, uz neki drugi posao, hodajući, ležeći dok se gleda mobitel. Zaboravili smo na postojanje riječi blagovati, a to je jedan poseban trenutak u danu kojem se treba posvetiti s poštovanjem i koncentracijom. Nutricionisti su izračunali da su Vegehop obroci nutritivno uravnoteženi i pružaju dug osjećaj sitosti, a oko 20% energetske vrijednosti potječe od bjelančevina. Tako Vegehopov prosječni obrok zadovoljava barem 50% dnevnih potreba odrasle osobe za bjelančevinama i prehrambenim vlaknima, ovisno o spolu, tjelesnoj građi i aktivnosti. Također, zadovoljeno je oko trećine dnevnih potreba za omega-3 masnim kiselinama, dok su obroci istodobno siromašni zasićenim mastima i ne sadrže kolesterol", ističe Dalibor.

image
Vegehop/


Osim dnevnih menija, veliku popularnost, kako nam je rekao Dalibor, stekli su i svojim veganskim lazanjama na koje su u Vegehopu posebno ponosni. Tu je i musaka od povrća koju gosti također često traže, a od slastica popularni su Dunavski valovi. Oni su, kako kaže Dalibor, hit nad hitovima. Onima koji pak po prvi puta dolaze u Vegehop, kroz smijeh poručuje kako se izlažu velikom riziku jer bi ubrzo mogli postati ovisni o njihovim slasnim obrocima. U nešto ozbiljnijem tonu navodi i pozitivne učinke na tijelo, um i duh koji se, nakon prelaska na vegansku prehranu, vrlo brzo mogu osjetiti.

Kako smo među njihovom ponudom uočili i neke prilično neobične kombinacije poput ćevapa od heljde i veganske sarme, pitali smo Dalibora koje je najneobičnije jelo koje su do sada poslužili u svom restoranu.

"Ima ih mnogo, ali evo izdvojit ću neka. Na primer, ponekad znamo petkom servirati alge, jer su neka poduzeća prestala naručivati petkom misleći da tada moraju jesti ribu. Vrlo brzo su se vratili našim menijima jer su im počeli mirisati po moru pa su odustali od ribe. Interesantna je i naša kajgana od tofua, kao i veganska jaja koja imaju sve potrebne boje, i žutu i bijelu. Jednom su nas zvali za vrijeme Božića s radija da im u eter izdiktiramo recept naše popularne veganske sarme", prepričava kroz smijeh.

image
vegehop 20 godina
Vegehop/


Upravo zbog takvih situacija, rekao nam je, drago mu je da se poruka veganstva daleko čuje. Skepticima koji ovaj način prehrane još uvijek smatraju preskupim poručio je kako je svaka hrana skupa onoliko koliko se kvalitetno želimo hraniti.

"Hrana postaje sve jeftinija. Što mislite, prati li to i kvaliteta? U našem restoranu sigurno nećete naići na bijeli šećer, sve su nam žitarice integralne i u velikoj većini iz ekološkog uzgoja, kao i povrće. S druge strane, cijena kilograma sira se može usporediti s cijenom kilograma tofua, kilogram nekog mesa s kilogramom seitana i slično. Skupo je onoliko koliko se želimo kvalitetno hraniti. Možete vi biti i vegan koji vrlo jeftino nabavlja namirnice, ali i to može biti upitne kakvoće."

Na kraju, rekao nam je kako su u Vegehopu nedavno obnovili i interijer te kako je novo ruho idealna prilika za sve one koji ih još nisu posjetili, da napokon svrate do njihovog restorana u zagrebačkoj Vlaškoj ulici. Dodao je i kako i za idućih 20 godina cijela ekipa Vegehopa ima prilično velike planove.

"Uvijek se pokušavamo vidjeti kao vodeći restoran među restoranima s veganskom ponudom i to nam je za sad dobro išlo. Želimo zadržati tu poziciju i zato pozivamo sve one koji još nisu došli kod nas, ili naručili dostavu, što mogu učiniti i putem naše stranice, da dođu i uvjere se da mi uistinu imamo najbolji omjer cijene i kvalitete. Nuditi integralne žitarice, ne koristiti bijeli šećer već umjesto njega agavin sirup ili smeđi šećer od trske i voćni slad za slastice, zadovoljiti sirovojelice s popriličnim izborom sirovih jela, kao i one koji žele uživati u bezglutenskim jelima i to po pristupačnim cijenama, podiže visoku reputaciju restorana Vegehop. Dođite i uvjerite se!", poručio je Dalibor na kraju.

image
Vegehop/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:07