Gdje na izlet?

Ovaj vikend idemo u Liku, u Lovincu se održavaju dani sira i ličkog krumpira

 Neja Markicevic/Cropix
Desetu godinu za redom održat će se izložbeno-prodajna i gastronomska manifestacija praćena degustacijama, zabavnim programom i biciklijadom

Ako nemate plan za nadolazeći vikend, Dani sira i ličkog krumpira, koji se održavaju u Lovincu ove subote i nedjelje, mogli bi biti dobra ideja za izlet. Ova izložbeno-prodajna i gastronomska manifestacija, praćena degustacijama, zabavnim programom te biciklijadom okupiti će više od 40 izlagača krumpira i sira, ali i mnogobrojnih drugih proizvoda, poput sjemenja. Također, valja iskoristiti prigodu i pitati sve što vas zanima ili muči, jer je manifestacija savjetodavno-edukativnog karaktera.

image
Robert Fajt/Cropix

Izlagači će gostima ponuditi sir škripavac i basu, kuhane i dimljene sireve, jogurte i brojne druge domaće proizvode.

Na Dane sira i ličkog krumpira uobičajeno najviše posjetitelja dolazi iz Zagreba, Zadra, Šibenika, pa i Rijeke, rekao je Dominik Zeko, jedan od izlagača, i dodao da mu je drago što kupci koji dolaze poznaju proizvod i traže autohtonu domaću proizvodnju.

Tvrtka AgroVelebit, najveći proizvođač krumpira u Lici, izlagat će svoje proizvode. Direktor Nikola Vidaković rekao je Hini da ta manifestacija malim proizvođačima znači puno i za kontakte za prodaju proizvoda, ali i kao promocija Lovinca i Like za razvoj turizma, a izložba je, kaže, važna Ličanima i radi osnaživanja za širenje proizvodnje ličkog krumpira.

image
Darko Tomas/Cropix

"Važno je da se proizvodnja krumpira prije svega održi, a onda i da bitno ojača, jer riječ je o proizvodu koji ima oznaku zemljopisnog porijekla Europske unije", rekao je Vidaković te istaknuo da je poljoprivrednicima važan siguran plasman viška proizvoda da bi se odlučili na proširenje proizvodnje.

Sada je u Lici vrlo malo ozbiljnih proizvođača, svi uglavnom proizvode samo za sebe i svoje lokalno tržište, za prodaju na kućnom pragu, dodao je.

U sklopu manifestacije će se i u subotu i u nedjelju održati biciklijada "Srce Velebita" s laganim i srednje teškim turama, te će na posebnom poligonu spretnosti sudionici moći testirati biciklističke vještine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:09