DOBRI RESTORANI 2021

Ovaj zagrebački restoran mjesto je s dobrim idejama na kojima u praksi još treba poraditi

 Privatna arhiva
U ugodno uređenom restoranu Fidel Gastro u zagrebačkoj Magazinskoj ulici isprobali smo nekoliko zanimljivih jela

U Fidel Gastro svratili smo jedan vrući petak u rano poslijepodne i dok je terasa ispred restorana bila krcata, unutrašnjost samog restorana bila je većinom prazna. Sam interijer je ugodan, prostran, pun svjetla i lijepo uređen pa nam nije smetalo.

Odlučili smo podijeliti predjelo i za to odabrali Nikkei Gyoze (68 kn). Punjene pirjanim lukom i blago začinjenom svinjetinom, lijepo oblikovane gyoze od nježnog tijesta pripremljene su na pari, a kako bi im dali na intenzitetu, u Fidel Gastro odlučili su ih poslužiti s kremastim i pomalo slatkastim umakom od batata i tamnim spicy ponzu umakom na bazi soje i citrusa koji je dao kiselinu. U porciji dolazi pet gyoza i nakon što smo ih bratski podijelili, priznajemo, bilo nam je pomalo žao što nije svatko uzeo svoju porciju.

image
Nikkei gyoze od svinjetine
Privatna arhiva


Izbor glavnih jela je šarolik i seže od carnaroli rižota s biftekom i paste alla vodka s grdobinom preko jela iz woka pa do ribeye steaka. Išli smo na sigurno s Katsu salatom (94 kn), a s vegetarijanskim jelom Yaki nasu (98 kn) od pečenog patlidžana prethodno mariniranog u misu i mirinu odlučili smo riskirati. Na tanjuru su bila četiri debela odreska od patlidžana u bijelom umaku od vrhnja, prekrivena s pregršt gljiva. Konceptualno se kombinacija patlidžana, gljiva, lješnjaka i misa činila zanimljiva, no u praksi bi na njemu trebalo još malo poraditi jer ima sve predispozicije da bude doista kreativno vegetarijansko jelo kojih na menijima domaćih restorana još nema tako puno. Tu smo naišli na prvi problem jer je gotovo svaki zalogaj patlidžana bio neočekivano kipuć i to sve do zadnjeg pečenog komada pa s ovim jelom treba pripaziti ako želite osjetiti okuse ostatka ručka. Okus samog patlidžana bio je ugodan i pomalo čak neutralan. Samo jelo je izdašno, s gomilom gljiva i umakom na bazi vrhnja i lješnjaka. Lješnjaci su se izgubili u umaku i tek su se u kojem zalogaju osjetili, što je šteta. Jedno od mogućih rješenja bilo bi da se lješnjake krupnije rezalo, tostiralo i njime dovršilo jelo.

image
Pečeni patlidžani s lješnjacima i gljivama
Privatna arhiva

Katsu salata imala je velike komade pilećih prsa uvaljane u panko mrvice i odlično pečene, hrskavog omotača i sočne iznutra. Iceberg salata s rukolom, mrkvom i kvinojom dopunjeni su umakom od manga i curryja i creme fraiche s kiselim vrhnjem. Salata je bila malo nezgodna za jelo pa ako ste u finoj poslovnoj kombinaciji, možda bolje da je preskočite. Inače je bila osvježavajuća i zasitna.

image
Katsu salata
Privatna arhiva

Deserte nismo kušali jer su taj dan imali teškoća s osobljem zaduženim za njihovu pripremu, što je šteta jer su nam privukli pozornost. Ponuda vina na čaše je zanimljiva, s naglašenim područjem iz kojeg vino dolazi i kod domaćih vina s cijenama koje ne prelaze 40 kuna po čaši.

Fidel Gastro

Magazinska ul. 21, Zagreb

Hrana: 7/10
Ambijent: 8/10
Servis: 7/10
Vrijednost za novac: 7/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:11