Iako se čini kao jedan od najjednostavnijih recepata, umak od rajčice moguće je napraviti na bezbroj načina, a rezultat ovisi o vrsti rajčice koju koristite, vremenu pirjanja umaka, o tome koje začine koristite te dodajete li maslac ili ne. Ti, ali i mnogi drugi čimbenici mogu utjecati na konačni okus.
Glumac, autor kuharica i poznati entuzijast talijanske kuhinje Stanley Tucci, podijelio je svoj jednostavan recept za umak od rajčice. U svojoj nedavnoj objavi na Instagramu, glumac je počeo pripremati svježi umak kako bi iskoristio cherry rajčice prije nego što se pokvare. Nije ih u tavu stavio cijele, a nije im ni uklanjao sjemenke, već je pokazao jednostavan trik: rajčice je prepolovio, stavio ih u zdjelu s vodom i istisnuo ih kako bi sve sjemenke izašle.
Zatim je pirjao luk sorte Tropea (slatki crveni luk iz Kalabrije), žuti luk i češnjak u velikoj tavi s ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Kada luk omekša, u tavu stavlja rajčice koje je prethodno narezao i istisnuo im koštice. Tucci savjetuje da rajčice dobro posolite i počnete s kuhanjem u tavi. Ako koristite rajčice s tvrđom kožom, možete ih usitniti s blenderom ili jačim štapnim mikserom, no ako ste se odlučili za rajčice s mekšom površinom, taj korak neće biti potreban.
Kad se svježi sastojci počnu kuhati i raspadati, Tucci dodaje još dvije konzerve cijelih, oguljenih rajčica.
Zatim dodaje nekoliko listova svježeg bosiljka i prstohvat soli te počinje gnječiti cijele rajčice drvenom žlicom. Umak zatim pušta da se krčka na štednjaku, a pirjati ga možete sa ili bez poklopca.
Kada dobijete željenu teksturu, gustoću i dubinu okusa, Tucci savjetuje da dodate još malo maslinovog ulja i bosiljka.
Ovakav umak možete iskoristiti za što god poželite, a to ne mora biti samo tjestenina.
- Napravim veliku turu, a zatim je stavim u hladnjak i koristim je za različite stvari, kaže Tucci.
Stanley Tucci ima odličan recept za sendvič od tune koji bismo rado ponijeli na plažu
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....