OTKRIO TRIK

Ovakvu metodu još nismo isprobali! Stanley Tucci ima recept za jednostavan umak od rajčice koji uspijeva baš svakome

Umak od rajčica

 Pexels-filipp-romanovski/
Ovakav umak možete iskoristiti za što god poželite, to ne mora biti samo tjestenina
Ovakav umak možete iskoristiti za što god poželite, to ne mora biti samo tjestenina

Iako se čini kao jedan od najjednostavnijih recepata, umak od rajčice moguće je napraviti na bezbroj načina, a rezultat ovisi o vrsti rajčice koju koristite, vremenu pirjanja umaka, o tome koje začine koristite te dodajete li maslac ili ne. Ti, ali i mnogi drugi čimbenici mogu utjecati na konačni okus.

Stanley Tucci se vraća... na male ekrane! Stiže nova sezona superpopularnog gastro serijala, jedva čekamo

Glumac, autor kuharica i poznati entuzijast talijanske kuhinje Stanley Tucci, podijelio je svoj jednostavan recept za umak od rajčice. U svojoj nedavnoj objavi na Instagramu, glumac je počeo pripremati svježi umak kako bi iskoristio cherry rajčice prije nego što se pokvare. Nije ih u tavu stavio cijele, a nije im ni uklanjao sjemenke, već je pokazao jednostavan trik: rajčice je prepolovio, stavio ih u zdjelu s vodom i istisnuo ih kako bi sve sjemenke izašle.

Zatim je pirjao luk sorte Tropea (slatki crveni luk iz Kalabrije), žuti luk i češnjak u velikoj tavi s ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Kada luk omekša, u tavu stavlja rajčice koje je prethodno narezao i istisnuo im koštice. Tucci savjetuje da rajčice dobro posolite i počnete s kuhanjem u tavi. Ako koristite rajčice s tvrđom kožom, možete ih usitniti s blenderom ili jačim štapnim mikserom, no ako ste se odlučili za rajčice s mekšom površinom, taj korak neće biti potreban.

Kad se svježi sastojci počnu kuhati i raspadati, Tucci dodaje još dvije konzerve cijelih, oguljenih rajčica.

Zatim dodaje nekoliko listova svježeg bosiljka i prstohvat soli te počinje gnječiti cijele rajčice drvenom žlicom. Umak zatim pušta da se krčka na štednjaku, a pirjati ga možete sa ili bez poklopca.

Kada dobijete željenu teksturu, gustoću i dubinu okusa, Tucci savjetuje da dodate još malo maslinovog ulja i bosiljka.

Ovakav umak možete iskoristiti za što god poželite, a to ne mora biti samo tjestenina.

- Napravim veliku turu, a zatim je stavim u hladnjak i koristim je za različite stvari, kaže Tucci.

Stanley Tucci ima odličan recept za sendvič od tune koji bismo rado ponijeli na plažu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 02:22