GDJE PO VINO?

Ovdje ćete pronaći vina koja ne možete kupiti nigdje u zemlji (plus su sjajne cijene i webshop)

Vinoteka Vintesa Privatne fotografije Photo copyright
Zagrebačka vinoteka Vintesa izdiže se svojom ponudom vina kakvu ćete rijetko gdje pronaći, ali i prijateljskim cijenama

Lijepe vijesti ipak postoje. Jedna od takvih koje će vam razvući osmjeh na lice je činjenica da je vinoteka Vintesa napravila svoj webshop. Nije vam to tek još jedna vinoteka u nizu postojećih, naime, u Vintesi se možete domoći vina koja ćete rijetko gdje pronaći u Hrvatskoj, često po vrlo prijateljskoj cijeni. Tako ćete samo ondje moći nabaviti doista iznimne etikete austrijske vinarije Domäne Wachau. Za one kojima ovo ime ne znači previše, znajte da se radi o jednoj od najvažnijih austrijskih vinarija. Rizlinzi i grüner veltlineri koje proizvode doista su čudesni (inače postoje tri kategorije grünera i to: steinfeder, federspiel i smaragd, a oni proizvode u sve tri).

image
Privatna Arhiva Vinoteke Vintesa
image
Privatna Arhiva Vinoteke Vintesa

Razgovarajući s Robertom Samekom, vlasnikom Vintese, oko izbora sjajnih vina koje bi mogli predstaviti, a da to bude i jedan pomalo osoban izbor, bez razmišljanja je s police izvadio njihov Achleiten. Posebnost je, naravno, ta da ga je u Hrvatskoj gotovo nemoguće nabaviti osim ovdje. Spomenuto vino iz berbe 2018. pohvalio je i cijenjeni kritičar Decantera Stephen Brook koji ga je ocijenio s visokih 95 bodova. Opisao ga je kao vino s hvatom i dubinom, na nosu sa snažnom notom mandarine i marelice i vinom koje ima potencijala trajati (naravno, ako se uspijete suzdržati do 2038. i ne otvorite ga odmah nakon kupovine). Cijena ovog doista posebnog vina je 195 kuna.

image
Privatna Arhiva Vinoteke Vintesa

Još jedan dragulj koji rijetko možete naći je Kabajeva rebula. Ova slovenska vinarija nekoliko puta bila je uvrštena na popis najboljih vinarija svijeta. Najpoznatiji su po svojim spektakularnim vinima iz amfore, a glavni enolog te samim time i alfa i omega vinarije, Jean Michel Morel, ujedno i je i član udruženja Xeloba Kartuli koje ujedinjuje više od dvadeset vinarija koje provode, a samim time i šire interes za proizvodnjom vina u amforama. Naime, ovaj tradicionalan proces proizvodnje vina prisutan je već više od 8000 godina, a potječe iz Gruzije odakle većina vinara i nabavlja svoje glinene amfore. Bitno je znati kako amfora daje specifičan proizvod, ali za njegovu proizvodnju grožđe doista mora biti prvoklasno budući da se amfore zatvaraju bez bilo kakvih vanjskih intervencija po nekoliko mjeseci. U Vintesi tako možete nabaviti Kabajevu Amforu, Rebulu, Sivi pinot, divan pjenušac San Lurinz, Cuvee Morel i Merlot.

image
Privatna Arhiva Vinoteke Vintesa
image
Privatna Arhiva Vinoteke Vintesa

Ova mala vinoteka zapravo je prava riznica gdje ćete dobiti vrijednost za novac. Tako nam je Robert skrenuo pozornost na Matkovićev Plavac koji je konkretan i moćan. Rubin ljubičaste boje, ugodne arome višnje i tamnog voća, a savršeno će prijati uz neku dobru pašticadu ili nedjeljni ossobuco. Od svega možda najviše veseli vrlo prijateljska cijena od 39 kuna, dok ćete onaj barriquirani platiti svega 60 kuna.

image
Privatna Arhiva Vinoteke Vintesa
image
Privatna Arhiva Vinoteke Vintesa

Osim toga, Robert Samek je u svoju ponudu uvrstio i vinske pakete po također vrlo pristupačnim cijenama. Tako ćete primjerice, za karton mirnih i pjenušavih vina Franje Kolarića platiti gotovo 120 kuna manje nego kad biste kupovali svaku bocu zasebno. Dobra prilika je i Testamentov paket koji će vas doći manje od 400 kuna, a prepun je vina nagrađenih Decanterovim medaljama.

image
Privatna Arhiva Vinoteke Vintesa

Ovo je naravno samo dio njihovog asortimana, a doista su adresa koju bi trebao zapamtiti svaki ljubitelj vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 08:40