ŠTO ZA VIKEND?

Ovdje morate naručiti patku s kestenima, a imamo i recept za heljdin kolač s bijelom čokoladom

Terbotz
 Goran Jakus
Odlična vina i jako dobra kuhinja čeka vas u Železnoj gori, u Međimurju, točnije u restoranu Terbotz.

Brežuljci koje je sada jesen prošarala žutim, crvenkastim i smeđim nijansama, obrani vinogradi koji se spremaju na zimski san, terasa s najljepšim pogledom (na kojoj se možete omotati dekicom) ili velika dvorana grijana otvorenim kaminom (ovdje vam neće trebati dekica), odlična vina i jako dobra kuhinja. Sve u jednom čeka vas u Železnoj gori, u Međimurju, točnije u restoranu Terbotz koji u kuriji staroj više od 200 godina vodi međimurski vinar Branimir Jakopić sa suprugom Nadom. U restoranu glavnu kuhaču drži chefica Silvija Horak, koja nam je predstavila svoj novi, jesenski meni.

image
Goran Jakus

- Malo smo se okrenuli po vrtu i šumi i odlučili u našu jesensku priču sjediniti kestene, lješnjake i jabuke. Uostalom, ja živim u blizini restorana, a na posao, kada je lijepo vrijeme, dolazim uglavnom pješice. Tada iz prirode, koja je u ovom kraju predivna, crpim inspiraciju. Kvalitetne namirnice iz prirode temelj su svakog našeg specijaliteta, a vjerujemo da će naši gosti uživati u aromatičnim i profinjenim okusima koji karakteriziraju ovaj meni - rekla je chefica Silvija Horak, nositeljica titule "Chef tradicijske kuhinje 2020." koju dodjeljuje Gault&Millau Croatia.

image
Goran Jakus

Kao ukusan početak putovanja kroz jesenski meni preporučujemo namaz od gusje jetre uz hrustu od domaćeg kruha i džem od kupine, a želite li se ugrijati, svakako naručite toplu, gustu juhu od muškatne buče kojoj posebnu aromu daju hrskavi čips od špeka i tostirane bučine sjemenke.

image
Goran Jakus

U Međimurju se obavezno moraju probati patke, stoga za glavno jelo naručite pačja prsa punjena kremom od kestena s pireom od batata, crvenim kupusom i matovilcem. Volite li više divljač, kojom ovaj kraj obiluje, možete uživati u fileu jelena u korici od lješnjaka s umakom od crnog grožđa (mirisna i aromatična izabela) i jastučićima punjenim vrganjima iz obližnjih šuma. Uz sva jela sugerirat će vam i vina, dakako u prednosti su vina Jakopić koja su za svoju kvalitetu do sada osvojila srebrne, zlatne i platinaste nagrade Decantera.

image
Goran Jakus

Ponuda ukusnih deserata, po kojima je restoran Terbotz poznat, obogaćena je pravom jesenskom poslasticom – heljdinim kolačem od bijele čokolade s karameliziranom jabukom i kremom od vanilije i bučinog ulja.

- Eksperimentira sam s heljdom i dobila predivan, topli desert, idealan za jesen - rekla je chefica Silvija Horak i odala nam recept:

Heljdin kolač od bijele čokolade s karameliziranom jabukom i kremom od vanilije i bučina ulja
170 g bijele čokolade
100 g maslaca
4 jaja
100 g smeđeg šećera
80 ml punomasnog jogurta
1 vrećica vanilin šećera
75 g mljevenih lješnjaka
35 g heljdina brašna

Na pari otopite sjeckanu čokoladu i maslac. U posudi miksajte žumanjke, šećer, jogurt i vanilin šećer. U dobro smiksanu smjesu dodajte otopljenu čokoladu, lagano miješajte i stavite sa strane. U posebnoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ga umiješajte u smjesu koju ste stavili sa strane. Ulijte smjesu u namašćenu posudu za pečenje i pecite 20 do 30 minuta na 180 °C. Jabuke narežite na kolutiće i izvadite sredinu, uvaljajte ih u šećer i cimet i pecite na tavi da se karameliziraju. Servirajte uz kolač i malo kreme od vanilije i bučina ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:16