PIVSKE RADOSTI

Ovdje možete kupiti pivo iz malih serija za van, a spakirat će vam ga u posebne staklene boce

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
U Gobletu često možete pronaći posebna piva iz malih serija koja se stalno izmjenjuju

U prostoru negdašnje Pivoteke u Stupničkoj 14, dobro poznate svim pivskim fanaticima, koji su je pohađali radi velikog izbora craft piva, već je dulje od godine dana Goblet Beer Store. Novi vlasnik, MAS Plenum, inače najveći hrvatski uvoznik craft piva, potpuno je preuredio prostor u modernom industrial stilu. Ondje se može kupiti, ali i kušati, više od 500 piva iz cijelog svijeta.

Voditelj Gobleta isto je ono prijateljsko lice kojeg se sjećamo još iz Pivoteke, Domagoj Vran, veliki znalac i najistaknutiji Hrvat na Untappdu, društvenoj mreži koja povezuje pivske entuzijaste iz cijeloga svijeta. Ono što Goblet povezuje s istim tim pivskim svijetom i ističe ga među drugim sličnim trgovinama u zemlji mogućnost je odabira točenih piva koje možete ponijeti doma. U običnoj PET litrenki ili pak u growleru, posebno dizajniranoj flaši širokog grla od jedne ili dvije litre, od debelog smeđeg stakla, u koju će vaše pivo po izboru biti natočeno iz jednog od četiri točionika iz rashladne komore specijalnom tehnologijom koja omogućuje čuvanje piva dulje vrijeme, sve dok ga ne poželite otvoriti. A onda ga morate isprazniti jer kvalitetno pivo kvarljiva je roba pa ga možete zatvoriti i spremiti u hladnjak tek na koji dan. Ali s tim, vjerujemo, neće biti problema jer otvorena boca piva rijetko dočeka drugi dan.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Te lijepe staklene boce s posebnim širokim keramičkim čepom predviđene su za to da se opet vrate u Goblet na novo punjenje. I upravo je u tome najveća ljepota i izazov growlera. Naime, svaki put kad posjetite Goblet, na točioniku će vas dočekati drugačiji izbor piva. Osim ako ste jako brzi pa dolazite svaki dan, ali i tada vam je na raspolaganju šest različitih piva - obično jedno ili dva domaća i četiri, pet stranih.

Uz točionik s rashladnom komorom još su i dva dodatna iz kojih obično teče tamno pivo koje nije nužno istočiti u samo nekoliko dana. Dodatnu draž growleru daje to što su u bačvama često posebna piva iz malih, limitiranih serija koje pivari obično nemaju u redovnoj ponudi. Nova runda, recimo, jedan od pionira domaće craft scene, čije se pivo tek odnedavno može naći na policama trgovina, i to samo u limenkama, uvijek je interesantna kupcima i bačve s njihovim limitiranim serijama brzo se prazne. Uz to, repertoar Gobletovih točionika može se pratiti na aplikaciji spomenutog Untappda, koji se stalno ažurira.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Prvi growleri javljaju se u 19. stoljeću u SAD-u, Kanadi, Australiji i Brazilu, a bili su većinom metalni kako bi izdržali transport na lošim cestama ili na mazgama, ali bilo je i keramičkih i staklenih. Moderni growleri kakve poznajemo danas postoje zadnjih tridesetak godina, a tvrtka Pegas usavršila je sisteme za njihovo punjenje koje nam je demonstrirao Domagoj Vran. Growler se stavlja u posebnu jedinicu (growler station) koja ima sigurnosna vratašca za slučaj da boca pod tlakom prsne - jer neki pivopije dolaze s vlastitima koje nisu testirane poput Gobletovih. Zatim se u bocu pod tlakom ubacuje CO2 kako bi se istisnuo zrak, a potom se preko posebnog ventila toči pivo koje istiskuje plin. Tako nema pjenjenja, a spriječena je i prisutnost kisika pa pivo može trajati dulje vrijeme. Teško nam je ovih dana zamisliti ljepši dar za ljude koji vole pivo od ovih krasnih grgljavaca od smeđeg stakla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:48