Isprobali smo

Ovdje nude jako dobru slavonsku šunku pečenu u kruhu koja podsjeća na one iz djetinjstva

Nama je Uskrs ove godine uranio, jer nismo uspjeli odoljeti kad smo vidjeli novitet u ponudi na poznatoj adresi

Odlazak po komad mesa za ručak koji smo planirali za vikend, ovoga nam puta nije baš prošao planirano. Kako to obično bude kad odemo u specijaliziranu trgovinu, pažnju nam redovito privuku barem jedan ili dva proizvoda zbog kojih pomalo "izgubimo glavu". Ovoga puta, košarica nam je postala punija kad smo kročili u The Meat, boutique mesnicu koja se u Zagrebu nalazi na tri lokacije. Nama najbliža, ona na Središću, na adresi Stonska 1a, nerijetko je krivac što često mijenjamo planove za ručak. Tako je bilo i ovaj put, pa smo se uz dobar rumpsteak i komad goveđeg mišića za gulaš, pomamili za novitetom u ponudi - pravom slavonskom domaćom šunkom pečenom u kruhu.

image
Privatni album

Kako nam je rekla ljubazna prodavačica, radi se od početka do kraja u Slavoniji u Slatini. Tamo se suši i dimi u slavonskoj pušnici na tradicionalan način u sklopu Slavonice, pa se kuha i peče u jednoj lokalnoj pekarnici u tijestu bez aditiva. U nastavku nam s osmijehom kaže: "Ima dve kile, ali nećete požaliti. To vam je hrvatska svinja s domaćih pašnjaka, bijela, domaća, iz produženog tova. Vidjet ćete, i okus i miris će vas vratiti u djetinjstvo".

image
Privatni album

Premda je ova gospođa svojim uvjeravanjem zaslužila pohvalu za posao koji obavlja, moramo priznati da nas nije puno trebala nagovarati. Već kad smo šunku primili u ruke, uvukao nam se poznati, već zaboravljeni miris u nos. Logično, šunkica nije dočekala Uskrs da je zarežemo, a vjerojatno neće ni ostaci...

image
Privatni album

Lijepe zlatne boje, kruh je mekan i u tankom sloju omotan oko šunke, pa nema razloga vjerovati da plaćate samo kruh. A šunka, ona je priča za sebe. I na stranu sva uvjeravanja prodavačice, doista podsjeća na vremena kad su neki od nas putovali rodbini u Slavoniju i uživali u okusima mesa i mesnih prerađevina pripremljenih na tradicionalan način. U njoj se lijepo osjeti dim, nema puno masnoće (koja onda nije namočila ni kruh), a slobodno možemo reći i kako će vam jedna šnita uz popratni uskršnji aranžman - jaja, mladi luk i rotkvice - biti dovoljna.

image
Privatni album

Šunka je moćna, nekima će možda biti malo i preslana, ali ako je servirate uz hren umak, chutney ili namaz od ljubičastog luka, to nećete ni osjetit, a obogatit ćete je dodatnim okusima s kojima lijepo prija.

Znajući da se lako može dogoditi da bez obzira na to što ima 2 kilograma naša možda neće izdržati do Uskrsa, pitali smo i hoće li imati šunku u kruhu i narednih dana, pa bi vas moglo zanimati kako narudžbe - s obzirom na proces proizvodnje - primaju do ove nedjelje, 24. ožujka, a mogu se napraviti direktno u poslovnicama The Meata ili na njihove brojeve telefona. S obzirom na to da nam dolazi vikend, napomenimo i kako The Meat na Britancu u subotu radi od 7 do 15, u Središću od 8 do 15, a u Vlaškoj od 9 do 15 sati. U nedjelju radi samo ona na adresi Britanski trg 8 i to od 7 do 13 sati.

Cijena po komadu je 28,50 eura za šunke koje imaju oko 2 kg. Inače, u ponudi imaju dodatnu selekciju šunki, rol šunku i but u komadima koji su već kuhani, ali i cijelu šunku s kosti koja je za kuhanje i teška je oko 10 kg. Za kraj, šapnula nam je prodavačica, od nedjelje u ponudi će biti i domaća jaja iz OPG-a Frljak, janjetina s Papuka, ali i uskrsne akcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:02