RUČAK U 30 MINUTA

Ove bruschette bez kruha za mene su ljeto u najboljem obliku, lagane i bez puno kompliciranja

 Lidija Lončarić
Nimalo skromno, tvrdim kako sam ovim brzinskim receptom nadmašila samu sebe. Shvatila sam to kad sam u rekordnom roku očistila tanjur

Teško da postoji išta bolje od sočnih, slatkastih rajčica za vrućeg ljetnog dana, posebno kad su u pitanju domaći primjerci od kojih odmah zamiriše cijela kuhinja. U takvim su slučajevima obavezan dodatak baš svakom obroku. Volim ih u kombinaciji s mozzarellom i bosiljkom, u umacima, složencima i salatama, pa čak i onako usputno, baš takve kakve jesu, iz ruke kao jabuku. Ipak, od svih ljetnih jela, a ima ih zbilja puno, rekla bih da su mi najdraža ona u kojima glavnu ulogu igra pečena rajčica. Tako pripremljenu najčešće kombiniram s tjesteninom ili različitim žitaricama, no ovaj sam se put ipak odlučila na nešto posve drukčije.

Ovim bruschettama od palente s pečenom rajčicom, shvatila sam to kad sam u rekordnom roku očistila tanjur, nadmašila sam samu sebe. Trik je u hrskavo zapečenoj palenti koja sjajno imitira kruh (pripazite, ovo govori osoba koja bi do kraja života mogla živjeti samo na rajčici i dobrom kruhu), poštenoj dozi maslinova ulja, kvalitetnoj mozzarelli, hrpi aromatičnog bosiljka i, naravno, moćnim pečenim rajčicama.

image
Lidija Lončarić

Pratite li ovu moju "Za pod zub" rubriku onako kako ja zamišljam da je pratite, redovito i nimalo skeptično, primijetit ćete da su brzinska, ali kvalitetno pripremljena i, naravno, ukusna jela ona kojima se najčešće vraćam. Upravo bih tim riječima opisala i ovo današnje. Rajčicama je potrebno samo 20-ak minuta u pećnici, palenti 10 minuta u loncu, 10 na hlađenju i 10 na tavi, a za slaganje bruschetta, ako to uopće smatrate potrebnim, trebat će vam ravno dvije minute. I to je to, ljeto na tanjuru bez puno kompliciranja i u svom najboljem obliku je spremno. Navalite!

P. S. Iskoristite sok od pečenih rajčica i dodajte ga na dno tanjura, palenta će ga s donje strane upiti, a s gornje ostati divno hrskava i cijela stvar postat će još bolja.

Trebat će vam:

300 g rajčica

1 šaka bosiljka

3 režnja češnjaka

100 ml maslinovog ulja

500 ml vode

300 g palente

50 g maslaca

100 g parmezana

200 g mozzarelle

Timijan i origano po želji

Sol, papar

Priprema:

Rajčice operite, nasjeckajte i ubacite u posudu za pečenje. Dodajte režnjeve češnjaka, maslinovo ulje, sol, papar i bosiljak pa sve zajedno pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. U vreloj posoljenoj vodi skuhajte palentu. Kada postane kremasta, dodajte maslac i parmezan. Ubaciti možete i začinsko bilje po želji, dobra ideja bit će timijan i origano. Dobro promiješajte i prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje. Pustite da stoji desetak minuta, ohladi se i stisne pa je režite na željene oblike. Na dobro zagrijanom ulju komade palente zapecite s obje strane. Neka postanu hrskavi. Na još vruću palentu dodajte komadiće mozzarelle, pečenu rajčicu i pospite bosiljkom. Poprskajte s još malo maslinovog ulja i svježeg papra pa poslužite još toplo.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:05