GOTOVO U SAT VREMENA

Ove godine radim jestive darove, gurmanima u ekipi poklanjam brzu hrskavu karamelu s oraščićima

 Lidija Lončarić
Ako još niste obavili shopping božićnih poklona, možda je vrijeme da razmislite o tome da ih napravite sami

Ubrajate li se među one koji uvijek, ali baš uvijek, darove kupuju u zadnji čas, a zatim krive cijeli svijet što baš te jedne stvari koju oni traže više nema, svakako nastavite čitati ovaj tekst. Danas, kada nas do Božića dijeli tek nekoliko dana, predstavljam vam brittle - finu grickalicu za odrasle koja se priprema u sat vremena i savršena je ideja za dar u zadnji čas.

Brittle i ja smo za potrebe ovog recepta vodili trodnevnu borbu. Najprije sam ga, naime, radila po receptu Yotama Ottolenghija iz kuharice "Sweet" koji koristi smeđi šećer (nešto što on zaziva soft light brown sugar), ali onaj koji sam imala kod kuće (demerara) nikako nisam uspijevala otopiti. Kasnije sam, uz pomoć mog prijatelja Marka, inače vrsnog slastičara, otkrila da demerara u ovakvim situacijama jednostavno ne funkcionira te da mi je potreban muscovado. Kako to obično biva, u mojoj lokalnoj trgovini muscovado ovih blagdana nisu ni vidjeli, ni čuli. Onda mi je Marko, u dugom videopozivu iz daleke Engleske, objasnio kako da cijelu stvar spasim običnim bijelim šećerom i - brittle je napokon uspio. Dobro je spomenuti kako je najbolje da sve sastojke u točnom omjeru pripremite unaprijed upravo zato što s karamelom valja biti brz i spretan. Vjerujte, uvjerila sam se u to i sama, ponavljam, tri puta.

image
Lidija Lončarić

Na kraju sam još jednom shvatila da slastičarstvo definitivno nije moja disciplina, ali i da su mi zapravo od početka trebali tek šećer, maslac, soda bikarbona, sol i oraščići po želji, 20 minuta za kuhanje i 40 minuta za hlađenje. Oraščiće svakako najprije kratko tostirajte kako bi bili još intenzivnijeg okusa, a koristiti možete i sjemenke poput sezama ili bučinih golica, također kratko tostirane. Kada se karamela dobro stisne, razlomite je na komadiće, spremite u lijepu kutiju ili ubacite u staklenku i razveselite gurmane u ekipi. Vjerujte, ovaj će ih dar razveseliti više od novog para čarapa.

Hrskava slana karamela s oraščićima

Trebat će vam:

270 g bijelog šećera

120 g maslaca

1 žlica cvijeta soli ili krupne morske soli

1 žličica sode bikarbone

1 šaka pistacija

1 šaka badema

1 šaka lješnjaka

1 šaka bučinih golica

Priprema:

Šećer najprije stavite u veću posudu i otopite ga neprestano miješajući. Kada ste dobili karamelu, dodajte maslac i pomiješajte kako bi se sve povezalo. Ne brinite ako izgleda pomalo čudno, na kraju će biti dobro. Maknite s vatre i dodajte sodu bikarbonu, kratko promiješajte i ubacite sjeckane oraščiće i sjemenke. Promiješajte, prebacite na papir za pečenje koji ste stavili na ravnu, čvrstu podlogu i pospite cvijetom soli. Dodajte još pokoji oraščić. Pustite da se stisne, a zatim razlomite na manje komade.

image
Lidija Lončarić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:58